Zimski sportovi

SP u hokeju na ledu ulazi u završnicu

Boško Obradović • četvrtak, 06.05.2004.

Ovogodišnje SP koje se održava u Češkoj još jednom je pokazalo da je hokej na ledu sport pun dinamike i iznenađenja. Iako se u Češkoj nisu skupili najbolji hokejaši svijeta zbog play- offa u NHL-u, dvorane u Češkoj pristojno su popunjene...

U Elitnoj skupini natječe se 16 momčadi. IIHF već nekoliko godina ne mijenja format natjecanja, a i zašto bi kad se pokazao učinkovit. Krenimo od dna. U borbu za opstanak očekivano su ušli Japan,Francuska,Ukrajina i Kazahstan. Francuska je u Zagrebu 2003. ušla u "Elitu", ali sada se opet vraćaju u Diviziju 1. Japanci već nekoliko godina imaju zaštićeni status u "Eliti" , ali ove godine pozivnica više ne vrijedi te Japanci sele u Diviziju 1 , gdje im je objektivno i mjesto.

U četvrtfinalnim grupama dogodila su se dva iznenađenja. Najveće je svakako ne ulazak Rusije u četvrtfinale.Očito da je ruski reprezentativni hokej zadnjih godina u krizi. Drugu iznenađenje je neuspjeh Njemačke koju je u odlučujućoj utakmici izbacila Švicarska. Danci i Austrijanci objektivno su napravili koliko mogu, iako su se Austrijanci nadali i ulasku u četvrtfinale.Ne treba zaboraviti da su Austrijanci slijedeće godine domaćini SP-a.

Četvrtfinale nam je opet donijelo iznenađenje! Amerikanci su izbacili domaćina Češku. Možda za nekoga ovo i nije iznenađenje, ali kad se pogleda sastav SAD i Češke prednost je svakako na češkoj strani , a osim toga kao domaćini očekivali su velike stvari. Švedska je očekivano izbacila Latviju, ali Latvijci mogu biti zadovoljni , jer iz godine u godinu napreduju i možda upravo 2006 na SP u Latviji naprave veliki pomak naprijed.

Danas se igraju još dvije utakmice četvrtfinala; Slovačka je favorit protiv Švicarske , dok je poslastica dana dvoboj Finske i Kanade. U svakom slučaju, preostaje nam da do kraja Prvenstva uživamo u čarolijama ledenih virtuoza.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

Zimski sportoviSkrolSP
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!