Carlsberg Euro 2004

Nizozemska - Švedska: Jedanaesterci sretni za Oranje

Tomislav Pacak • subota, 26.06.2004.

Nizozemska je u polufinalu EP-a, i to nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca protiv Švedske! Udarci s bijele točke sigurno nisu bili idealan scenarij za Oranje, no nakon serije neuspjeha u prošlosti, i Nizozemcima se okrenulo - jedna prava reakcija Edwina van der Sara odvela je Nizozemce do polufinala i dvoboja s Portugalom.

Reprezentacije koje su u prvom krugu zadovoljile upravo efikasnošću u napadu, u prvom poluvremenu ponudile su vrlo malo od te ofenzivne raznovrsnosti. Ponajbolju priliku Nizozemci su propustili u devetoj minuti kada je udarac u gornji lijevi kut jednog od najraspoloženijih Nizozemaca, Arjena Robbena, obranio Isaksson.

Slika 1 od 1.
Foto: Goran Pervan

Do kraja prvog dijela momčadi su izmijenile po jednu solidnu priliku, udarac Cocua obranio je Isaksson, a udarac Svenssona blokirao je Bouma. Sve u svemu, prvo poluvrijeme nije moglo zadovoljiti neutralnog promatrača, taktičke zavrzlame trojice trenera sputale su pravu igru...

Drugi dio, a posebno produžeci, ipak su donijeli puno više nogometa i prilika za pogodak. Krenulo je u 56. minuti kada nakon greške Stama lopta dolazi do Ibrahimovića, ali njegov udarac s crte skida Cocu. Dvije minute kasnije Ibrahimović je ponovno u središtu pozornosti, driblingom se oslobodio Stama koji ga, čini se, ruši, ili barem spotiče, no sudac Michel bez pardona je Zlatanu dodijelio žuti karton.

Uskoro Advocaat radi neobičnu izmjenu, umjesto Davidsa ulazi branič Heitinga i Šveđani potom preuzimaju igru od, do tada, dominantnih "tulipana". Ruud van Nistelrooy imao je dobru priliku u 62. minuti kada ga je poslužio Seedorf, no inicijalni udarac obranio je Isaksson, a odbijanac prolazi tik uz vratnicu.

Slijede pokušaji Svenssona (brani Van der Sar), Stama (pored desne vratnice), Ljungberga (iz okreta pored gola) te Wilhelmsona (brani Van der Sar). Sudačka nadoknada protekla je u dominaciji "narančastih", no prvo Van Nistelrooy, a potom i Makaay, pucaju preko gola iz izglednih prilika.

Slika 2 od 2.
Foto: Goran Pervan

Produžetke velikom prilikom otvara Robben, njegov udarac Isaksson odbija u vratnicu, nakon čega Nilsson u posljednji trenutak izbija ispred Makaayja. I snažan udarac Seedorfa obranio je švedski vratar, a u nastavku iste akcije u odličnoj prilici je Van Nistelrooy, no nišan Manchesterovog napadača večeras nije bio naštiman.

Najbolju obranu Isaksson je sačuvao za 107. minuti kada fantastičnom intervencijom "skida" slobodni udarac Seedorfa. Završnica je, pak, pripala Šveđanima koji dva puta pogađaju okvir gola. Prvo je Larsson s nekoliko metara pogodio gredu, da bi u 116. minuti Ljungberg pucao s crte šesnaesterca ravno u vratnicu.

Nakon svega, bilo je pošteno da o pobjedniku odlučuje sreća, jer u igri su Švedska i Nizozemska zaista bile ravnopravne. Prvi promašaj s bijele točke pripao je Ibrahimoviću koji je pucao preko gola, no uskoro je neprecizan bio i Cocu koji je naciljao stativu.

Ključni promašaj bio je onaj Olafa Mellberga, ili bolje rečeno, sjajno je reagirao Edwin van der Sar koji je tom obranom barem na par dana stekao status nacionalnog heroja. Odlučujući "penal" zabio je 18-godišnji Arjen Robben, odvevši tako Nizozemsku u polufinale na megdan Portugalu.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!