Ostali sportovi

NHL: Devilsi brane krunu, napadača - mnogo

Tomislav Pacak • četvrtak, 05.10.2000.

U srijedu kasno navečer po hrvatskom vremenu, dvobojem Dallasa i Colorada počinje nova NHL sezona. Da bi lakše mogli pratiti događanja u jednoj od najspektakularnijih liga na svijetu, pripremili smo vam kratak uvod u sezonu, snage pojedinih momčadi te prognoze divizijskih i konferencijskih pobjednika.

Počinjemo s istokom, i to divizijom Atlantic, jer tamo se nalaze aktualni prvaci New Jersey Devilsi. Nisu mnogo promijenili momčad, i dalje imaju sjajan spoj mladosti i iskustva, sjajnog vratara te kao takvi ostaju i dalje pretedent na najviša postolja. New York Rangersi su potencijalno iznenađenje za sve, momčad koja prošle godine nije uspjela doći ni do playoffa, ove godine pretendira na visoka mjesta. Vratili su nazad iz Vancouvera starog kapetana Marka Messiera, koji svojim liderskim sposobnostima i osobnošću može puno pridonijeti snazi Rangersa. Druga momčad iz New Yorka- Islandersi imaju probleme s vratarima tako da će teško u playoff s trenutnom kvalitetom. Život poslije odlaska Erica Lindrosa - to je ključno pitanje za Philadelphia Flyerse. I dalje imaju kvalitetnu momčad, mogu dobiti svakoga, ali ipak su oslabljeni za jednog velikog igrača. Teško će doći na sam vrh. Pittsburgh Penguinsi imaju vjerojatno najboljeg NHL igrača, Jaromira Jagra, ali on samo ne može odvesti momčad do kraja. Penguinsi zapravo nemaju vratara, i ako to ne poprave neće otići onoliko daleko koliko bi željeli.

Divizija Notheast je prilično izjednačena, niti jedna momčad ne odskače jako kvalitetom. Najbolji golman svijeta, Dominik “Dominator” Hašek, kreće u svoju posljednju sezonu. O njemu i dosta ovisi učinak Buffalo Sabresa, pa ako Hašek bude raspoložen kako zna biti, onda Sabresi mogu relativno daleko. Ottawa Senatorsi su konačno riješili problem s Alexeiem Jashinom, s njim u postavi imaju zaista jednu dodatnu kvalitetu u napadu, te će biti tvrd orah i najjačim momčadima. Toronto Maple Leafsi su također jaka momčad, ne za najviša postolja, ali svakako idu u playoff. Montreal Canadiensi i Boston Bruinsi su solidne momčadi koje će morati pružiti više nego što imaju da dođu u playoff.

Divizija Southeast je jedna od kvalitativno najslabijih. Washington Capitalsi su vjerojatno najjača momčad u diviziji, ali ukupno gledano ipak ne mogu jako daleko u playoffu. Florida Panthersi imaju Pavela Burea, dakle napad neće biti problem, ali ostatak momčadi nije dovoljno kvalitetan za playoff. Ili možda jest? Sjajno lijevo krilo, Kanađanin Rod Brind Amour pridružio se Carolina Hurricanesima, što ih čini solidnom momčadi, možda čak uspiju upasti u playoff. Atlanta i Tampa Bay će zasigurno gledati playoff isključivo kod kuće na TV-u.

Na zapadu su tri super jake momčadi, lijepo raspoređene u tri divizije. U diviziji Central Detroit Red Wingsi su zasigurno najjača momčad, mogu otići i do kraja. Njihov problem je relativno stara momčad, nadimak “momčad veterana” dovoljno govori. Ali ipak, njihova kvaliteta ne dopušta da ih otpišemo kao kandidate za osvajanje Stanley Cupa. Chicago Blackhawksi imaju novog trenera, svi se nadaju da će donijeti promjenu te da će Chicago u playoff. Moguće. St. Louis Blues je prošle godine imao najbolji “score” uoči doigravanja, bili su prvi nositelji zapada i uopće najbolja momčad lige (barem po rezultatima). No da su u pravu oni koji su rekli da je njihov rezultat puno bolji od njihove kvalitete, pokazalo se kada su ispali u prvom kolu od San Josea. To ne znači da nisu kvalitetni, jesu dakako, i mogu daleko, možda čak i do kraja. Columbus Blue Jackets su nova momčad u NHL. Prilično su dobro posložili momčad, imaju dva dobra golmana i bit će kost u grlu mnogih, no ipak neće u prvoj sezoni vidjeti playoff. Nashville Predatorsi neće igrati neku važnu ulogu u NHL ove sezone.

Na Northeastu, Colorado je legitimni kandidat za divizijskog prvaka, ali njhove aspiracije idu puno dalje - žele opet osvojiti Stanley Cup. Kvaliteta njihove momčadi im definitivno dopušta pravo na takvo razmišljanje - legendarni Patrick Roy na golu, Ray Borque, Joe Sakic, Hejduk, Deadmarsh - samo su neka od imena ponajboljih NHL igrača koji igraju za “Lavinu”. Definitivno mogu do kraja. Calgary Flamesi imaju novog trenera, koji je donio bolju atmosferu među igrače, što će omogućiti mladim igračima da pokažu sav talent koji imaju. Potencijalno iznenađenje, mogu u playoff. Bivša momčad legendarnog Waynea Gretzkyog, Edmonton Oilersi, su momčad u tranziciji. Teško, ali mogu nekako do playoffa. Minesotta Wilds su druga nova momčad u NHL, također su solidno posložili momčad, ali imat će probleme s neefikasnim napadom. Vancouver Canucksi su izgubili Messiera i kao takvi neće daleko dogurati.

Dallas Starsi su najjači na Pacificu, sigurno uz Detroit i Colorado, veliki kandidati za Stanley Cup. Imaju par fenomenalnih igrača, na prvom mjestu Mikea Modana koji je možda najbolji igrač na zapadu. Sigurno idu jako daleko. Mighty Ducks of Anaheim imaju vrlo talentirani i jaki napad - Finci Selanne i Kariya su sami vrh NHL ponude, ali problem bi mogla biti obrana i golman. Ako se to posloži, “Moćne patke” mogu jako daleko. LA Kingsi su solidna momčad, jedna od onih koje mogu do playoffa, ali ne do kraja. Phoenix Coyotes imaju problem s organizacijom kluba, sve je u kaosu, svi se nadaju da bi dolazak Gretzkyog u klub stabilizirao situaciju. Ako se to sve ne odrazi na momčad, Kojoti mogu u playoff. Najveći problem San Jose Sharksa je što im dva super važna igrača nisu potpisali još nove ugovore - Owen Nolan i Steve Shields. Srede li taj problem, mogu opet u playof, pa tamo pokušati zagorčati život nekome od favorita.

Ovo je bila kratka rekapitulacija snage svih momčadi u ligi, nakon svega ostalo je jasno: Colorado, Dallas i Detroit su uz aktualne prvake Devilse najjasniji pretedenti za Stanley Cup. Da li će možda neka momčad sve iznenaditi (Philadelphia, Saint Louis ili netko drugi), red je da saznamo tijekom sezone.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

Ostali sportovi
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!