Rukomet

Zagreb - Valladolid: Obranom do velikog pothvata

Ivor Krapac • subota, 11.12.2004.

Rukometaši Zagreba ostvarili su ono što su nekoliko dana optimistično najavljivali u svim javnim istupima. U solidno ispunjenoj Dvorani II Doma sportova "pao" je neugodni španjolski Valladolid, s točno onoliko pogodaka prednosti koliko je Zagrebašima trebalo za prolaz...

Zagreb, osmina finala Kupa kupova
ZAGREB - VALLADOLID 27:22 (17:8)
Dvorana II Doma sportova, 1.800 gledatelja
Suci: Gedvilas i Malasinskas (oba iz Litve)

ZAGREB: Blažičko (0+1), Matošević (13), Pongračić, Goluža 3 (2), Vuković 3, Batinić, Kaleb 7 (4), Špoljarić 5, Vori 2, Bilić 2, Valčić, Štritof 2, Majnov, Horvat 3, Kozar.

VALLADOLID: Sierra (8+2), Zubiria, Guerra Medina, Moringo, Garabaya 4, Gamboa, Davis 2, Vaquero Rodriguez, Markos, Avila Delgado, Gull 2, Reniero 4, Fis 8 (4), Gutierrez 2.

Isključenja: Zagreb 4 minute, Valladolid 2
Sedmerci: Zagreb 6-8, Valladolid 4-5
Crveni karton: Goluža (Zagreb, 60.)

Slika 1 od 2.
Foto: Davor Sajko

Prvih desetak minuta prošlo je potpunoj u izjednačenosti, uz početno ispitivanje snaga. Glavna razlika u odnosu na prvi susret istih suparnika bila je na klupi. Prvi put u Europi ove sezone kao prvi trener momčad je vodio Lino Červar, što je sigurno jedan od bitnih faktora današnjeg raspoloženog izdanja domaćih igrača.

Zagreb se zahuktao u razdoblju od devete do 14. minute, serijom od 5:0 za odlazak na 8:3. Obrana 3-2-1 djelovala je sjajno, Valter Matošević "skidao" je sve što se moglo, a u napadu je najraspucaniji bio kapetan Denis Špoljarić, s četiri pogotka u prvih 20 minuta.

Epilog sjajnog prvog poluvremena bila je završna serija od 4:0 za 17:8 pri odlasku "na veliki odmor", što dovoljno govori o angažiranosti i kvaliteti igre Zagrebaša. Pogotovo u obrani; za osam primljenih pogodaka nije potrebna opisna ocjena...

Slika 3 od 4.
Foto: Davor Sajko

Početak drugog dijela donio je nove probleme za goste iz Španjolske, koji nikako nisu nalazili odgovor kako ugurati loptu iza Matoševićevih leđa. Isticali su se tek Julio Fis (nešto iz igre, nešto iz sedmeraca), a donekle i Juan Reniero, što nije bilo dovoljno za držanje priključka sa Zagrebašima. I tako je prednost narasla do okruglih deset razlike, koliko su domaći imali u 33., 39. i 42. minuti.

Ipak, iako se činilo da je Valladolid "na konopcima", završnica nije prošla bez problema. Igrači Zagreba su u posljednjih desetak minuta vidno tjelesno pali i napravili nekoliko pogrešaka u napadu, opterećeni jakim angažmanom i trošenjem u obrani. Gosti, pak, nisu propustili pruženu priliku, približili su se na osam, pa prijetećih sedam golova zaostatka.

U posljednjoj minuti Španjolci su smanjili na samo šest razlike, 27:21 za Zagreb, da bi im potom dotad prilično "blijedi" vratar Mendez Sierra obranama udaraca Bilića i Horvata pružio posljednju priliku. No, od toga nije bilo ništa, jer je Goluža (pre)grubim prekršajem prekinuo kontru i zaradio crveni karton, a Davis je do kraja stigao tek postaviti konačnih 27:22. Valladolidu nedovoljno, Zagrebu povod za slavlje...

Slika 2 od 3.
Foto: Davor Sajko

Hrvatski rukomet će, tako, imati dva predstavnika među posljednjih osam u Kupu kupova, jer je tu i Medveščak Infosistem, koji je prošlog tjedna u dva dana eliminirao islandski Haukar. Dovoljno razloga za nestrpljivo očekivanje utorka, kad je na rasporedu ždrijeb, te 5. i 13. ožujka iduće godine, termina četvrtfinalnih utakmica.

Lino Červar uspješno je proslavio povratak na klupu. Nakon velike borbe odao je priznanje svojoj momčadi: "Eliminirali smo jakog suparnika, koji je konkurirao čak i za dolazak do kraja u ovom natjecanju. Moram pohvaliti momčad za prvih 50 minuta, dok nas je u završnici ipak sustigao umor, jer obrana 3-2-1 traži veliku potrošnju energije. Zbog toga smo dosta nesmotreno izgubili nekoliko lopti i zamomplicirali stvar... No, sveukupno smo odigrali dosta mudro i to nas je dovelo do pobjede."

Nikša Kaleb također je istaknuo efikasnih 3-2-1: "Valladolid u španjolskoj ligi nije navikao igrati protiv takvih obrana, tako da je ovo bilo uspješna taktička zamka. Dok je bilo snage sve je funkcioniralo sjajno, a pad i dva isključenja u završnici prvenstveno su plod velikog umora." No, tko će pamtiti posustajanje pred kraj - piše se samo pobjeda...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

RukometSkrol
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!