Rukomet

Počinje "Operacija Tunis"

Ivor Krapac • petak, 17.12.2004.

Prvi mjesec 2005. godine donosi novi izazov za "zlatne" iz Portugala i Atene. Hrvatski rukometaši branit će naslov na Svjetskom prvenstvu u Tunisu, a pohod na drugu uzastopnu "krunu" službeno je započeo današnjim predstavljanjem popisa kandidata...

Izbornik Lino Červar u dvotjedne pripreme kreće s 22 igrača. Na listi su: vratari Vlado Šola, Venio Losert i Nikola Blažičko, desna krila Mirza Džomba, Vedran Zrnić i Zlatko Horvat, lijeva krila Nikša Kaleb, Goran Šprem i Ivan Pongračić, pivoti Igor Vori i Zoran Jeftić, te vanjski igrači Blaženko Lacković, Ivano Balić, Petar Metličić, Slavko Goluža, Drago Vuković, Davor Dominiković, Denis Buntić, Alen Blažević, Josip Čale, Zvonimir Bilić i Denis Špoljarić. Svjetsko prvenstvo počinje 23. siječnja, a Hrvatsku u prvom susretu čekaju Argentinci. Od svih, baš oni... "Ako to dobijemo - tad smo zbilja svjetski prvaci", rekao je Červar.

Slika 2 od 3.
Foto: FaH

Posla, kao i obično, ima puno, ne samo zbog opasne Argentine i traženja revanša za Portugal. U skupini C Svjetskog prvenstva susrest ćemo se i s Japancima (24.1.), Australcima (26.1.), Španjolcima (27.1.) i Šveđanima (29.1.). Glavni problem je vrijeme, kojeg je ovog puta jako malo, tek 13 radnih dana u pripremama. "Morat ćemo raditi intenzivno i žestoko", komentirao je izbornik: "Kod slaganja ovog popisa vodili smo se idejom da uz igrače koji su bili u Ateni uhodavamo i nekoliko mlađih, koji se tek trebaju priviknuti na naš sistem treniranja. Nešto veći broj igrača potreban je i zbog mogućih ozljeda, jer osim 20 treninga imamo i tri jake provjere, protiv Slovenije 9. siječnja, protiv Tunisa 13. siječnja i protiv SiCG dva dana kasnije. Izabrali smo jake suparnike da vidimo na čemu smo."

Ukoliko bude ozljeda i ispadanja s početnog popisa, moguće je i da uskoči netko od rezervi: Kelentrić, Maraković, Ivanković, Čupić, Kos, Obrvan ili Huljina. Stručni stožer isti je kao i za Atenu - uz Červara, tu su i Irfan Smajlagić, Zdenko Zorko kao trener vratara i Miljenko Rak, stručnjak za tjelesnu pripremu.

Pojedinačno obrazlaganje popisa počelo je s povratnikom, iskusnim Zvonimirom Bilićem, koji je tu prvenstveno zbog nadoknađivanja novog izostanka "odlutalog" Tončija Valčića. "Činjenica je da smo na lijevom vanjskom malo tanki, a svatko zaslužuje priliku", objasnio je Červar: "Bilić je, uostalom, bio s nama na početku zajedničkog puta, prije Portugala, u onim utakmicama s Česima."

Slika 1 od 1.
Foto: Laura Novak

Među povratnike mogao bi se uvrstiti i Denis Buntić, član Izviđača iz Ljubuškog, koji je s reprezentacijom bio na pripremama uoči ovogodišnjeg Eura u Sloveniji: "Ove sezone smo ga pratili i u Ligi prvaka, zaslužio je opet biti u kadru." Tu su i Alen Blažević i Josip Čale, dvojac koji je isproban na nedavnom Svjetskom kupu u Švedskoj. U prvom redu kao ulaganje u budućnost, ali, dodat će Červar, "i kao igrači koji će pojačati intenzitet treninga."

Toliko o prvotnom popisu. Ambicije se znaju - Željko Kavran, predsjednik HRS-a, istaknuo je lov na jednu od medalja, što je normalna meta za svjetske i olimpijske prvake. Zoran Gobac, koordinator za muški rukomet, ustvrdio je da je Tunis prvenstveno bitan kao turnir uigravanja uoči EP-a 2006. u Švicarskoj i SP-a 2007. u Njemačkoj, dva natjecanja koja vode prema Olimpijskim igrama u Pekingu. Uz dodatak da je dobar svaki plasman među prvih šest...

Gobac je dodao i riječ-dvije o financijama: "Za podmirenje svih obaveza prema igračima i trenerima i normalne pripreme potrebno nam je oko 500.000 eura, što ćemo morati pronaći u sljedećih desetak dana. Nažalost, teško je naći velikog sponzora, zainteresirane su uglavnom manje tvrtke, a kucali smo na brojna vrata." Temu sponzora komentirao je i Lino Červar: "Ponekad mi je žao što nisam Englez i Amerikanac, jedino zato što oni priznaju i podupiru svoje vrijednosti. Kod nas, nažalost..."

Najbolji lijek? Nove pobjede, naravno. Tunis je iduća velika prilika.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

RukometSkrol
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!