Ostali sportovi

Shaun Murphy iznenadio favorite

Orsat Lasić • utorak, 03.05.2005.

Od 16. travnja pa sve do 2. svibnja, u Sheffieldu je održano Svjetsko prvenstvo u snookeru. Mjesto događaja bio je općepoznati The Crucible Theatre, a koji je i ovaj put ugostio najbolje svjetske igrače: od branitelja naslova Ronnieja O'Sullivana pa sve do višestrukih osvajača naslova, Stephena Hendryja i Stevena Davisa. Ipak, u nizu sjajnih i priznatih imena, 22-godišnji mladić iz Engleske, Shaun Murphy, iskočio je u prvi plan. Pobjedom u finalu, 18:16 nad Matthewom Stevensom, postao je tek drugi igrač u povijesti koji je kroz kvalifikacije osvojio naslov svjetskog prvaka (prvi je bio Terry Griffiths 1979.).

No krenimo od početka. Već u prvom kolu bilo je iznenađujućih rezultata: branitelj naslova, O'Sullivan, teško je prešao prvu prepreku, baš kao i legenda ovoga sporta, Steven Davis. Drugo kolo donijelo je i prva ispadanja favorita. Ken Doherty, Michael Williams i John Higgins nisu igrali u formi, to je bilo očito, a njihovi protivnici su to znali kazniti. No, najzanimljiviji trenutak dotad dogodio se u četvrtfinalu, kada su se susreli Ronny O'Sullivan i Peter Ebdon. Nakon početnog vodstva aktualnog svjetskog prvaka, očekivalo se kako će Ebdon podleći atmosferi i pritisku Cruciblea, no dogodio se nevjerojatan obrat. Ebdon je slavio na kraju 13:11, a bilo je očito kako O'Sullivan nije na prošlogodišnjem nivou kad je dominirao svjetskom scenom. Odmah po porazu, izjavio je kako će najvjerojatnije uzeti godinu dana pauze od snookera što bi, bez obzira na lošu formu, bio veliki hendikep kvaliteti i općenito konkurenciji.

Tek je jedan favorit dogurao u polufinale, Matthew Stevens. Protiv, tada solidnog, Iana McCullogha kontrolirao je meč uz povremene padove u igri, ali bez većih opasnosti i lako se plasirao u finale, gdje je dočekao toliko spominjanog Murphyja. Stevens je ubrzo uspostavio kontrolu nad situacijom, poveo 10:6, ali Murphy se vraća. Pred posljednju seriju rezultat je bio 12:10, a u konačnici mladi Englez ide korak dalje i osvaja naslov svjetskog prvaka, ostavivši Stevensa tako na drugom izgubljenom finalu (prethodno poražen od Williamsa 2000.).

Svjetski je snooker tako dobio novog prvaka. Već dosad je u karijeri pokazao veliki talent i zasigurno će se od njega očekivati velike stvari u budućnosti.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!