Nogomet

Čakovec - Dinamo: Dinamo se provukao u Čakovcu

Marko Breljak • subota, 14.10.2000.

Pred oko 8000 gledatelja, što je i rekord čakovečkog stadiona, susret 11. kola prve hrvatske nogometne lige, odigrali su Čakovec i Dinamo. Bila je to uzbudljiva i borbena utakmica, a na kraju žaliti moraju domaćini. Jer, iako su osvojili bod, koji bi većina potpisala prije utakmice, bili su bolja momčad i prava je šteta što odličnu utakmicu nisu okrunili pobjedom.

Lukavi strateg Ilija Lončarević pokušao je iznenaditi Vlaka postavivši Ribića u napad umjesto u obranu, ali što je još važnije odlučio je trener Međimuraca zaigrati otvorenije. Čini se da je u tome uspio jer od prve minute zaredali su domaćini sa prigodama. Najizglednija situacija za Čakovec zbila se u 20. minuti, kada je Kelemen u šesnaestercu odlično prošao kompletnu obranu modrih i uputio udarac desnom nogom. Nažalost po ovog odličnog bočnog igrača Čakovčana, lopta je završila u vratnici. U nastavku akcije Šarić nabacuje u šesnaesterac, gdje je Petreski glavom pucao, a loptu, koju su već svi vidjeli u golu, Bosnar je zaustavio gotovo na gol-crti.

Jedinu spomena vrijednu akciju Dinama u prvom poluvremenu, kada je Bazina odlično uposlio Šokotu, zaustavio je Ilica Perić u 42. minuti. Vratar Čakovca našao se oči u oči sa Šokotom i spretno reagirao prilikom njegovog, ipak loše upućenog, udarca. Poluvrijeme ja završilo 0:0, a očekivala se bolja igra Zagrepčana u drugom dijelu. Dogodilo se upravo suprotno, Dinamo se nije “digao”, a Čakovčani su još pojačali pritisak.

Tako su Međimurci već u prve tri minute imali tri izgledne prigode koje su završavale različito. Prvo je Demjanski iznenadio iz “slobodnjaka”, ali je Butinu spasila vratnica. Zatim je u šesnaestercu Dinama dosuđen prekršaj u napadu Cabana, a samo minutu kasnije mnogo prigovora imali su domaćini, koji su tvrdili da je Polovanec igrao rukom u kaznenom prostoru. Pritisak nije prestajao, a Ribić je, nakon odličnog dodavanja Kelemena loše “štopao” loptu i upropastio situaciju, kada je sam mogao krenuti prema golu gostiju. Odličnu prigodu imao je i Brlenić nakon sjajne varke u šesnaestercu, ali je njegov udarac, slabijom, desnom nogom, Butina odlično obranio.

Ključan detalj utakmice zbio se u 64. minuti. Brlenić iskosa izvodi slobodan udarac, Butina je nesiguran u skoku, a netko od Čakovčana mu je “skinuo” loptu. Ona je, u velikoj gužvi, na oduševljenje domaćeg gledateljstva, završila u golu. Delirij publike prekinuo je sudac Trivković, dosudivši prekršaj na vrataru. Ne bismo željeli ulaziti u to da li je prekršaja bilo ili ne, jer bila je velika gužva i teško je procijeniti, no jedno je sigurno, Trivković je prekršaj trebao označiti znatno ranije, a ne kada je Butina već bio na podu, a lopta u golu. Trivković je dodatno “dolijao ulje na vatru” u 76. minuti, kada je isključio Cvitanovića zbog navodnog udaranja laktom. Prije bi rekli da se radilo o slučajnom dodiru, a ne udaranju.

Iako su Čakovčani imali igrača više, kao da im je ponestajalo snage ili su se možda zadovoljili bodom, a uslijedilo je i brojčano poravnanje u 83. minuti, kada je Ribić, potpuno nepotrebno “zaradio” drugi žuti, automatski crveni karton. Nekoliko minuta prije kraja pokušao je Bišćan udarcem sa preko pola terena iznenaditi Perića, no bilo bi ipak malo previše da je to završilo u golu, nakon totalne dominacije Čakovčana.

Domaćini su tako, nakon Hajduka, uzeli još jedan “skalp” velikih i ujedno ostali neporaženi na domaćem terenu već više od tri godine. Cijela momčad je odigrala odlično te gotovo da i nisu imali slabog mjesta u svojoj ekipi. Za razliku od Dinamovaca, koji su bili prilično indisponirani. Naročito njihov napadači Balaban i Šokota, koji, s izuzetkom one prigode Šokote, gotovo da i nisu dotakli loptu. Domaćini su pružili možda i najbolju partiju ove sezone, a ipak su ostali sa samo jednim bodom. Samu utakmicu odlično je prokomentirao i predsjednik Dinama Mirko Barišić, rječima upućenim vodećim ljudima čakovečkog kluba: “Da ste pobijedili ne bi bilo nezasluženo.

Izjave nakon utakmice:
Ilija Lončarević, trener Čakovca: “Ja sam čekao ovu utakmicu da vidim da li se moja momčad oslobodila straha i treme koju smo pokazivali u nekim prošlim utakmicama, u koje smo ulazili pod ručnom. Tu potvrdu sam i dobio jer smo za protivnika imali naš najjači klub i mislim da smo u toj utakmici bili bolja momčad. Mnogo važnija stvar od toga da li smo mogli možda osvojiti sva tri boda je ta da smo zadovoljili našu publiku, a to je i bio naš cilj prije utakmice.”

Marijan Vlak, trener Dinama: “Utakmica je bila vrlo borbena, tvrda, ali i nervozna. Nismo odradili ono što smo se dogovorili. Sve u svemu, previše nervoznih momenata i sučevih egzibicija. Moji igrači su bili puni nervoze koja je potaknuta i najavljenom likvidacijom kluba i pitanjem duga. Nije lako igrati, jer neki igrači već razmišljaju o odlasku.”

Tomislav Kelemen, jedan od najboljih igrača susreta: “Prvenstveno bi se želio zahvaliti našim navijačima, koji su opet bili odlični. Bilo je to jedna čvrsta utakmica, obje momčadi imale su svoje prigode, a na kraju je završilo bez golova. Možda je to i pravedno, iako smo mi bili bolja momčad. Ja opet nisam postigao gol, ispriječila se vratnica. Možda bi trebao promijeniti broj na leđima jer je ova trinaestica izgleda nesretna za mene.”

SuperSport HNL

1Dinamo 513:3+1013
2Rijeka 511:1+1011
3Hajduk 57:4+311
4Šibenik 56:609
5Varaždin 54:2+28
6Istra 1961 54:11-77
7Gorica 56:7-15
8Lokomotiva 53:9-62
9Osijek 54:9-51
10Slaven Belupo 53:9-61

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

Nogomet

SuperSport HNL

1Dinamo 513:3+1013
2Rijeka 511:1+1011
3Hajduk 57:4+311
4Šibenik 56:609
5Varaždin 54:2+28
6Istra 1961 54:11-77
7Gorica 56:7-15
8Lokomotiva 53:9-62
9Osijek 54:9-51
10Slaven Belupo 53:9-61

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!