Nogomet

Hajduk - Šibenik: Bezidejna uspavanka

Bernard Jurišić • subota, 14.10.2000.

Bilo je zaista teško odvagnuti. Na pedesetak metara udaljenosti, otići na Poljud, ili pogledati spektakularni show filmskih auto kaskadera, koji se u okviru Auto salona 2000 održavao izvan poljudske školjke. Dvije tisuće optimista odbilo je nagovaranja supruga, djevojaka, djece ili prijatelja i odlučilo se pažnju posvetiti ipak prvoj ljubavi. Nogometu i - Hajduku. Eh, kako su se prevarili. Tijekom svih 90 minuta kamilice na poljudskom travnjaku, većini su pogled i misli lutale ispod južne poljudske tribine, odakle se čula škripa guma, uzdasi onih koji su se odlučili poslušati “glas razuma”, spektalukarne eksplozije i iskre. Kako bi lijepo bilo biti dolje...


Anemičan i bezopasan Hajduk (Snimio: Baldo Leburić)

Ovaj uvod mogao zapravo biti i čitav izvještaj sa današnje utakmice Hajduka i Šibenika, utakmice samo po tome svom nazivu. Hajduk je još jednom razočarao svoje najvjernije pratitelje i vjerojatno dodatno prepolovio broj onih koji će se u sljedećem razdoblju ohrabriti i doći na Poljud. Još k tomu - ide i zime...

Zoran Vulić sjeo je na klupu, nakon što je svoju momčad dosad vodio sa tribina i svečanih loža. Njegova nazočnost na klupi, koju je tako često apostrofirao, nije donijela ništa posebno dobro.

Kronološki, bilo bi to ovako. U 2. minuti mladi Carević izborio se za udarac između dvojice Šibenčana, no loptu je poslao dovoljno precizno da jedan od kaskadera skupi simpatičan trofej sa splitskog gostovanja. Nekih dvadesetak minuta trajao je prividni pritisak domaćina, koji nije urodio ničim, čak ni nekom bezopasnijom poluprigodom. Kad su Šibenčani shvatili od čega se brane, poželjeli su u nekoliko navrata ugroziti Pletikosu, no brzo su se povukli natrag u svoju čvrstu ljušturu.

Dvije Hajdukove akcije, koje ćemo pomalo ambiciozno nazvati poluprilikama, zbile su se u 29. i 34. minuti. Prvi je put Bilić slabo zahvatio Srninu loptu na prvoj vratnici, a u drugom slučaju, sličan epilog bio je i s pokušajem Leke. Najopasniji pokušaj Hajduka u prvom dijelu bila je želja Srne da ubaci loptu u peterac, no ona je nezgodno krenula prema suprotnom kutu gostujućih vratiju. Slavica je bio spreman.


Jedan od težih zadataka Slavice u današnjoj utakmici... (Snimio: Baldo Leburić)

Šansu utakmice propustio je Hajdukov glavni poslovođa i kapetan Ivan Leko u 51. minuti. Musa je uposlio Deranju na desnom boku, ovaj je uputio idealnu loptu u sredinu, gdje ju je kapetan bijelih umjesto lagano u mrežu, sam ispred Slavice, poslao preko grede. Do kraja utakmice, Hajduk nije napravio ništa, ali baš doslovce, osim što je mogao iz dvije kontre ostati i bez jednog boda.

Bunker Šibenčana dvaput se transformirao u brzu i opasnu kontru. U 60. minuti Pranjić je pretčao cijeli teren uz desnu aut liniju, prebacio na lijevu stranu, gdje je Vuković iz odlične situacije glavom pucao ravno u Pletikosine noge. U 76. minuti, drugi Vuković, onaj splitski, uklizao je u posljednji trenutak u udarac Ivana Milasa. U 89. minuti Musa je iz slobodnog udarca pružio prigodu Slavici za jednu od rijetkih obrana na koje ga je primorao splitski napad.

Na kraju, za razliku od one utakmice prije pola godine, kad je pubila utrčavanjem u teren željela prekinuti agoniju i poraz od Šibenika, ovog puta nije bilo tako velike provale emocija sa tribina. Na Poljudu se dogodilo baš ono najgore, ljudi su jednostavno navikli na poniženja i pljuske koji pljušte po Hajdukovom obrazu sa svih strana, i čisto ih sve to sve manje interesira. Zoran Vulić je obranio diplomski rad u petak u Zagrebu, ali nije objavljeno s kojom ocjenom...



Vulićevim sjedanjem na klupu nije se mnogo toga promijenilo (Snimio: Baldo Leburić)

Zoran Vulić, trener Hajduka: ”Osjetilo se neigranje sedmorice prvotimaca, mi nemamo toliko broj kvalitetnih igrača da bi smo ih mogli nadomjestiti. Šteta, pobjedom smo se mogli približiti Dinamu. Događa se.”

Stanko Bubalo, Hajduk: ”Ovo je žalosno, žao mi je ovih navijača koji dolaze na tribine, ali nikako nas ne ide. Neće nas ni lopta, ni gol. Šibenik se zatvorio bunkerom i zaslužio je bod. Teško je igrati protiv takve taktike, da je Leko zabio u početku drugog dijela, promijenio bi se čitav tijek utakmice. Što mogu reći, život ide dalje.”

Milo Nižetić, trener Šibenika: ”Postavio sam igru drugačije nego što obično igramo. Zgusnuli smo sredinu, ubacio sam nekoliko trkača koji su trebali razbijati Hajdukov srednji red i to su radili vrlo dobro. Vidjeli ste da smo imali i nekoliko dobrih kontri, da smo imali znanja i kvalitete, mogli smo Hajduka i pobijediti. Odigrali smo dobru utakmicu, znam da je Hajduku bilo teško igrati protiv ovakve taktike, ali zanima nas rezultat, ne ljepota. Sretan sam, bod na Poljudu uvijek je velika stvar.”

SuperSport HNL

1Dinamo 513:3+1013
2Rijeka 511:1+1011
3Hajduk 57:4+311
4Šibenik 56:609
5Varaždin 54:2+28
6Istra 1961 54:11-77
7Gorica 56:7-15
8Lokomotiva 53:9-62
9Osijek 54:9-51
10Slaven Belupo 53:9-61

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

Nogomet

SuperSport HNL

1Dinamo 513:3+1013
2Rijeka 511:1+1011
3Hajduk 57:4+311
4Šibenik 56:609
5Varaždin 54:2+28
6Istra 1961 54:11-77
7Gorica 56:7-15
8Lokomotiva 53:9-62
9Osijek 54:9-51
10Slaven Belupo 53:9-61

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!