Zimski sportovi

Kanađani u trećem uzastopnom finalu

Marin Vuković • subota, 14.05.2005.

Nakon odlične predstave dvaju velikih rivala, Kanađani su se plasirali u svoje treće uzastopno finale na svjetskim prvenstvima. Nakon Rusije, još ih samo jedna stepenica dijeli i od trećeg uzastopnog naslova prvaka...

U hokeju, kao i u svakom drugom sportu postoje veliki rivali, čiji susreti privlače golemu pozornost i u kojima hokejaši osim za medalje igraju i za međusobni prestiž. Takvo je skandinavsko rivalstvo Šveđana i Finaca, takvo je i sjevernoameričko nadmetanje Amerikanaca i Kanađana, no ipak postoji nešto što je iznad toga. Više od 50 godina veliku pozornost plijeni sraz hokejaškog istoka i zapada, dvije najveće hokejaške škole, a to je rivalstvo Kanade i Rusije.

Slika 1 od 1.
Foto: EPA

Iako Rusi posljednjih godina nisu uspijevali doći do samog vrha, to nije umanjilo veličinu ovog dvoboja i motiviranost obje reprezentacije bila je na najvišoj razini. Međutim, u prvoj trećini tu su motiviranost ispoljili isključivo hokejaši Kanade, koji su u fantastičnih 20 minuta dosegli prednost koja se na kraju ipak pokazala nedostižnom. Općenito gledajući, susret bi se mogao podijeliti na dvije jednake polovice, u kojoj je prva pripala u potpunosti Kanađanima, a druga pak u potpunosti ruskoj reprezentaciji.

Na samom poetku susreta, dok se igrači se nisu pošteno niti uznojili, a Sokolov je već bio prisiljen vaditi prvu pločicu iz svoje mreže. Nakon samo minutu i 38 sekundi igre strijelac prvog pogotka za Kanadu bio je Wade Redden nakon odlične asistencije Joea Thorntona. Četiri minute kasnije Kanađani su udvostručili prednost pogotkom Sheldona Souraya, ponovno na precizno dodavanje Thorntona.

Igrala se 11. minuta kada su Rusi zaradili dva isključenja i bili prisiljeni jedno vrijeme igrati sa samo tri igrača na ledu. Samo tri sekunde prije povratka jednog od isključenih igrača, Kanađani su iskoristili ovu veliku prednost i po treći put svladali Sokolova za visokih 3:0 već u prvoj trećini.

Druga trećina trebala je odgovoriti na pitanje vraćaju li se Rusi u igru ili je finalist već riješen. Kao i u prvoj trećini, Kanađani su već nakon nepune dvije minute igre uspjeli svladati ruskog vratara i povisiti na 4:0. Tada su gotovo svi već otpisali Ruse i vidjeli Kanadu u finalu, no uslijedio je povratak čvrste i disciplinirane ruske reprezentacije.

Slika 2 od 2.
Foto: EPA

U 35. minuti, nakon bullyja u trećini Kanađana, pločica je došla do Aleksandra Semina, koji nije previše oklijevao i uputio je loptu u lijevi gornji kut dotad gola dotad besprijekornog Martina Brodeura. Nakon što su postigli prvi pogodak, Rusi su se probudili i odjednom postali ravnopravan protivnik na ledu. Takva situacija rezultirala je i drugim pogotkom Rusa 42 sekunde prije isteka druge trećine, a pogodio je Aleksej Jašin na prilično lukav način. Naime, iz kruga s lijeve strane nije imao previše izgleda svladati Brodeura izravnim šutem, pa je pločicu uputio prema klizaljki Chrisa Philipsa, od koje se pločica odbila u kanadsku mrežu.

Posljednja trećina bila je ujedno i najuzbudljivija. Rusi su na krilima dvaju svojih pogodaka srljali prema vratima Brodeura i držali Kanađane u njihovoj polovici gotovo cijelo vrijeme. Sredinom trećine omjer udaraca prema vratima bio je čak 11:3 u korist Rusa, što je napokon i rezultiralo novim pogotkom u 47. minuti. Pogodio je Aleksander Ovečkin i utakmicu doveo u veliku neizvjesnost.

U jeku ruskih napada, u 58. minuti, Kanađanima se iznenada ukazala prilika za peti pogodak, koju su i iskoristili, no suci su ga poništili zbog, kako se kasnije pokazalo, potpuno nepostojećeg offsidea. Veliku pogrešku napravio je ruski vratar Sokolov. Otklizao je nekoliko metara od svog gola kako bi izbio pločicu, no odbio ju je ravno na palicu kanadskome igraču koji pogađa praznu mrežu.

Tim pogotkom utakmica bi bila riješena, no ovako su Rusi i dalje imali priliku izboriti izjednačenje. Pritiskali su do samoga kraja, stvorivši u posljednjoj minuti nekoliko gustih situacija u vratarskom prostoru Brodeura, no na kraju su ipak slavili Kanađani i otišli u svoje treće uzastopno finale.

Ne može se reći nezasluženo, kao što se to ne bi moglo reći niti za Ruse, u slučaju da su oni izborili finale. Vidjeli smo dva poluvremena, od kojih je po jedno otišlo na svaku stranu. Od dvije odlične momčadi jedna je morala otpasti.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

Zimski sportoviSkrol
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!