Zimski sportovi

Česi nakon produžetka do finala

Marin Vuković • subota, 14.05.2005.

Kao i prvo polufinale između Kanade i Rusije, i sraz Češke i Švedske bio je izjednačen do samoga kraja, a pobjednika i suparnika Kanađanima u finalu odlučio je produžetak. Na kraju, uspješniji su bili Česi zlatnim pogotkom u prvom produžetku...

Koliko je tvrdo i neizvjesno bilo drugo finale pokazuje i činjenica da se na prvi pogodak moralo čekati preko 30 minuta. U prvoj trećini mreže i jednog i drugog vratara ostale su nedirnute.

Slika 1 od 1.
Foto: EPA

Tek u 32. minuti Šveđani su napokon uspjeli načeti mrežu Tomasa Vokouna. Strijelac je bio Jonas Hoglund. Ipak, Šveđanima nije uspjelo održati tu prednost do kraja druge trećine. Već na početku 36. minute sam je pred švedskog čuvara mreže Henrika Lundqvista izašao Petr Čajanek i topovskim udarcem poslao pločicu u gornji lijevi kut gola.

Posljednja trećina trebala je donijeti odluku o drugom finalistu. U šestoj minuti Česi potpuno preokreću rezultat i dolaze u vodstvo spretnim i sretnim pogotkom Martina Strake, koji je uspio u zraku skrenuti pločicu koja je bila upućena prema švedskim vratima.

Ipak, do kraja utakmice Šveđani uspijevaju izjednačiti pogotkom Daniela Sedina, pa je utakmica morala u produžetke. Atmosfera na tribinama bila je usijana do vrhunca. Kako je Češka znatno bliže Austriji nego Švedska, podrška češkim hokejašima bila je znatno glasnija, pa su se oni mogli osjećati kao da igraju u domaćoj dvorani.

Češki hokejaši na takvoj su se podršci navijačima zahvalili na najljepši mogući način: zlatnim pogotkom već u prvom produžetku. Niti taj pogodak nije mogao proći bez kidanja živaca navijačima i igračima i jedne i druge reprezentacije. Naime, u petoj minuti produžetka pločica je došla do Radeka Dvoraka, koji je uputio precizan slapshot prema švedskim vratima. Pločica je prešla crtu gola, ali se odmah nakon toga odbila od jedne od kamera unutar gola, tako da se u prvi mah činilo da se mogla odbiti i od prečke.

Glavni sudac uputio se prema zapisničkom stolu gdje je nakon pregleda video snimke utvrdio da je pogodak potpuno regularan. Kada je pokazao na centar, krenula je erupcija oduševljenja među češkim igračima i navijačima. Sutra će se u finalu Česi sastati s Kanadom, reprezentacijom koja ih je pobijedila u pripremnom razdoblju prije početka SP-a. Bit će to repriza finala iz 1996. godine.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

Zimski sportoviSkrol
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!