Ostali sportovi

Božić svjetski prvak!

Igor Jurišić • subota, 04.06.2005.

Nakon dugih 27 godina čekanja Hrvatska opet ima svjetskog boksačkog prvaka! Stjepan Božić osvojio je naslov prvaka svijeta u supersrednjoj kategoriji po verziji WBF nakon što je u Zagrebu nakon 12 rundi na bodove svladao Australca Nadera Hamdana...

Slika 1 od 2.
Foto: Dragan Kovač

Bila je to vrlo dobra borba u kojoj su se borci izmjenjivali u periodima dominacije, no kako je meč odmicao kraju, Stjepan je sve više pojačavao i na kraju zasluženo došao do pobjede. Prva runda protekla je u ispitivanju snaga. Stjepan je zadavao jače udarce, dok su Hamdanovi udarci bili brojniji, što mu je na kraju prve runde donijelu malu prednost, ako ćemo suditi po pravilima WBF organizacije. U drugu rundu Božić ulazi puno bolje i odlučnije te vrlo brzo vraća vodu na svoj mlin. Dominirao je tijekom cijele runde i brzim kombinacijama skupljao bodove kod sudaca. U treću rundu bolje ulazi Hamdan, no kako runda odmiče kraju, dominaciju ponovno preuzima Božić, koji vlada ringom sve do potkraj četvrte runde.

Tada započinje hod po trnju našeg borca. Hamdan je prvo krajem četvrte runde uzdrmao Božića, da bi u petoj potpuno preuzeo inicijativu. Sve više udaraca je prolazilo kroz gard našeg boksača, a potkraj runde Hamdan spaja još dva vrlo neugodna udarca u Božićevu glavu. Period Hamdanove dominacije trajao je negdje do sredine šeste runde, kada se Božić nošen publikom polako budi i sve više preuzima inicijativu u meču.

Ključni trenutak meča dogodio se u osmoj rundi, kada nošen hukom s tribina Božić kao da dobiva krila i serijom jakih udaraca zasipa Hamdana. Jedan od tih udaraca sjeda ravno na Hamdanovu bradu i sudac u ringu je prisiljen odbrojavati Australcu. Hamdan se uspio brzo fizički oporaviti od primljenog udarca, ali je psihički bio uništen do kraja meča. Slijedila je još jedna furiozna runda našeg boksača, nakon koje je postalo jasno da pojas prvaka ostaje u Zagrebu. Udarci su sijevali sa svih strana i Hamdan je u tim trenucima djelovao potpuno izgubljeno.

Slika 2 od 3.
Foto: Dragan Kovač

U sljedeće tri runde ritam borbe je malo splasnuo i Hamdan je uspio uspostaviti kakvu takvu ravnotežu u te tri runde, tako što je bodove zarađivao udarcima sa distance, dok je Božić i dalje bio bolji u bliskoj borbi. Kraj posljednje runde gledatelji su dočeklali na nogama, gromoglasno bodreći Stjepana, a onda se prišlo sudačkom preglasavanju. Pravi delirij je nastao u trenutku kada je službeni spiker objavio da je Hrvatska nakon 27 godina čekanja ponovno dobila svjetskog prvaka. Stjepan je pobijedio jednoglasnom sudačkom odlukom.

Uslijedilo je kratko obraćanje publici novg WBF svjetskog prvaka: Prvo, veliko hvala svima vama koji ste došli navijati za mene. Drugo, ovo ovdje je moj brat Vlado Božić. Petnaest godina smo čekali na ovo, 15 dugih godina. Veliko hvala Vanni koja je otpjevala himnnu na početku. Ako niste primjetili, zaplakao sam prilikom njenog izvođenja himne.. Nakon toga su uslijedile zahvale obitelji, svim prijateljima i sponzorima koji su omogućili Stjepanu da dođe do naslova svjetskom prvaka, a najveće zahvale Stjepan je uputio prijatelju Vedranu Runji: "Najveća hvala dragom Bogu što me upoznao sa Vedranom Runjom, mojim velikim prijateljem. To je čovjek koji mi je puno pomogao u životu i ako mu ikad bude trebalo bilo što od mene, moja krv ili možda neki organ, zna da može na mene računati. Vedrane, kupio si prijatelja do kraja života!", zaključio je Stjepan.

Na kraju Stjepan se samo kratko osvrnuo na publiku koja ga je bodrila povicima "Stipe, Stipe!": " Ne bih htio da se Dalmatinci uvrijede, ali ja nisam Stipe. Ja sam Stjepan Božić. Stipe je naš vrhunski alpinist i čovjek kojeg neizmjerno cijenim. Samo je jedan Stipe Božić i samo je jedan Stjepan Božić. Svjetski boksački prvak WBF organizacije!".

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!