Zimski sportovi

Kreće 54. novogodišnja turneja Četiri skakonice

Petar Plevnik • utorak, 27.12.2005.

Oberstdorf, Garmisch-Partenkirchen, Bischofshofen, Innsbruck. I slabiji poznavatelji sporta znaju da ove četiri riječi mogu značiti samo jedno - počinje još jedna novogodišnja turneja Četiri skakaonice...

Kraj kalendarske godine obično je vrijeme kada većina sportaša odlazi na zasluženi predah, međutim ne i skijaši skakači. Za njih je to tek početak najvećih sezonskih uzbuđenja. Tradicionalno, već 54. put za redom, održava se novogodišnja turneja Četiri skakaonice. Ovo jedinstveno natjecanje prvi puta održano je još davne 1952, kada je pobjednik bio Austrijanac Sepp Bradl. U međuvremenu turneja je izrasla u jedno od najatraktivnijih natjecanja zimskog sporta te je nerijetko ukupna pobjeda na turneji Četiri skakaonice imala veći ugled od pobjede u ukupnom poretku Svjetskog kupa.

Za one koji eventualno ne znaju, turneja započinje 29. prosinca u njemačkom Oberstdorfu te se nastavlja prvog dana nove godine, tradicionalnim skokovima u Garmisch-Partenkirchenu. Nakon toga, turneja seli u Austriju, gdje se 4. odnosno 6. siječnja održavaju natjecanja u Innsbrucku i Bischofshofenu.

Ovogodišnja turneja, koja započinje u četvrtak, mogla bi biti jedna od neizvjesnijih. Dosadašnji tijek sezone u ulogu glavnog favorita opravdano stavlja, vodećeg u Svjetskom kupu, Jakuba Jandu. Dodatni motiv Čehu, osim prvog naslova na turneji, biti će i podatak da je dosad jedini Čeh, ukupni pobjednik turneje bio Jiri Raška, još u sezoni 1970/71, za tadašnju Čehoslovačku. Isto tako, ne treba sumnjati da će prošlogodišnji pobjednik Janne Ahonen učiniti sve kako bi po četvrti puta osvojio ovo prestižno natjecanje i tako se pridružio legendarnom Njemcu Jensu Weissflogu, koji je jedini skakač u povijesti sa četiri naslova pobjednika novogodišnje turneje.

U krug najužih favorita treba ubrojiti i najugodnije iznenađenje dosadašnjeg dijela sezone, Andreasa Kuettela te Michaela Uhrmanna za kojeg se Njemci nadaju da će, nakon Svena Hannawalda, biti prvi Njemac pobjednik turneje. Od ostalih, uvijek treba računati na Adama Malysza koji, iako nije u nezaboravnoj formi, u pravilu uspješno nastupa na velikim natjecanjima a uz to već je jednom bio pobjednik turneje, u sezoni 2000/01. Isto tako tu je i pobjednik sa turneje 1999/00, superiskusni Andreas Widhoelzl, koji je trenutačnim petim mjestom u poretku Svjetskog kupa, pokazao kako je još uvijek spreman za velike stvari.

Za iznenađenje su uvijek spremni nepredvidlljvi Norvežani, predvođeni Roarom Ljeoekelsoeyom. Uz njega norvešku reprezenataciju činit će Bystoel, Romoeren, Forfang i Ingebritsen. Zanimljivo, pobjednik turneje od prije dvije godine, Sigrud Pettersen, zbog loše ovosezonske forme nije došao na popis trenera Norvežana, Mike Kojonkoskog.

Bilo bi nepravedno prema ovom sportu a posebno turneji Četiri skakaonice, ne spomenuti da će se na prvoj postaji turneje u Oberstdorfu, od aktivnog natjecanja oprostiti još jedna legenda ovog sporta, Sven Hannawald. Riječ je o čovjeku koji je u sezoni 2001/02, na jubilarnom 50. izdanju novogodišnje turneje, ostvario tzv. Grand Slam tj. pobjedom na sve četiri skakaonice ušao u povijest kao jedini natjecatelj u povijesti turneje koji je uspio ostvariti takav pothvat. Skokom između dvije serije natjecanja, 31-godišnji Njemac i službeno će se oprostiti od sporta u kojem si je osigurao status živuće legende.

Iako priča o novogodišnjoj turneji nije zaslužila tužan završetak, zato su se nažalost pobrinule domaće TV kuće, posebice nacionalna televizija, koja ove godine nije osigurala prijenos ovog spektakularnog natjecanja. Tako nam preostaje, barem onima koji su u mogućnosti, putem satelita uživati u ovogodišnjem izdanju Četiri skakaonice.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!