Zimski sportovi

Jandi diskvalifikacija i dvoboj s Widhoelzlom

Petar Plevnik • srijeda, 28.12.2005.

Današnje kvalifikacije za prvo natjecanje novogodišnje turneje u Oberstdorfu ponudile su nevjerojatan rasplet. Sjajne skokove u drugi plan bacila je odluka o diskvalifikaciji vodećeg u Svjetskom kupu i glavnog favorita, Čeha Jakuba Jande...

Odluka o diskvalifikaciji donesena je nakon završetka kvalifikacija, nakon što je mjerenjem utvrđeno da su Jandine skije predugačke. Ipak, Janda će nastupiti u sutrašnjem natjecanju budući da kao jedan od 15 najbolje plasiranih u poretku Svjetskog kupa ima pravo na automatsku kvalifikaciju. Uvrštavanjem Jande na 50. mjesto kvalifikacija, bez sutrašnjeg nastupa, ni kriv ni dužan, ostao je prvotno 50., Bjelorus Maksim Anisimov.

Iako na prvi pogled zvuči apsurdno, najviše razloga za nezadovoljstvo nakon današnjih kvalifikacija, izuzmemo li Anisimova, ima pobjednik Andreas Widhoelzl. Naime, budući da se na turneji Četiri skakaonice, za razliku od Svjetskog kupa, prva serija natjecanja održava tako da se 25 parova (1. iz kvalifikacija protiv 50., 2. protiv 49. itd.) natječe po nokaut sistemu, odluka o premještanju Jande na 50. mjesto imala je za posljedicu činjenicu da će Janda u sutrašnjoj prvoj seriji natjecanja nastupiti u dvoboju upravo protiv prvog iz kvalifikacija, Widhoelzla. Ipak, velika je vjerojatnost da će obojica skakača vidjeti drugi krug, budući da osim pobjednika dvoboja u drugi krug ide i pet lucky losera tj. pet gubitnika dvoboja sa najboljim rezultatima.

U današnjim kvalifikacijama najviše razloga za zadovoljstvo imaju domaćini Njemci, koji imaju trojicu među deset a čak sedmoricu u sutrašnjem natjecanju, jednako kao i Finci i Austrijanci. Najbolji od Njemaca, Michael Uhrmann na drugom mjestu, još je jednom potvrdio sjajnu formu tako da eventualna sutrašanja pobjeda ne bi predstavljala veliko iznenađanje. Od favorita danas je razočarao Jane Ahonen tek 18. mjestom, međutim ne treba sumnjati da će Ahonen sutra biti u pravom izdanju.

Slovenci su također vrlo dobro odradili kvalifikacije, posebno Robert Kranjec, koji se, nakon nekoliko loših rezultata u Svjetskom kupu, čini se vraća na formu sa početka sezone koja mu donijela prvu pobjedu u Kuusamu. Ni ove kvalifikacije nisu mogle proteći bez Norvežana u glavnoj ulozi. Ovaj puta za ulogu tragičara pobrinio se Daniel Forfang, koji današnji 26. rođendan neće pamtiti po dobru. Skokom od 106 metara, završio je kvalifikacije na 59. mjestu i u sutrašnjem natjecanju sudjelovat će kao gledatelj. Treba napomenuti i da je Sigurd Pettersen ipak upao u reprezentaciju Norveške, nastupivši u kvalifikacijama.

Sutrašnje natjecanje na rasporedu je u 16:30 i ukoliko ne bude naknadnih promjena parovi prve serije trebali bi biti sljedeći :

50. J.Janda (CZE) - 1. A.Widhoelzl (AUT)
49. H.Yamada (JPN) - 2. M.Uhrmann (GER)
48. J.Musiol (GER) - 3. A.Kuettel (SUI)
47. B.Schneider(AUT) - 4. R.Kranjec (SLO)
46. R.Mateja (POL) - 5. A.Kofler (AUT)
44. Lazzaroni (FRA) - 6. P.Peterka (SLO)
44. K.Stoch (POL) - 7. M.Koch (AUT)
43. T.Ingebritsen (NOR) - 8. G.Spaeth (GER)
42. T.Ichinohe (JPN) - 9. A.Herr (GER)
41. A.Hajek (CZE) - 10. D.Vasiliev (RUS)
40. R.Benković (SLO) - 11. N.Kasai (JPN)
38. J.Salumae (EST) - 12. A.Malysz (JPN)
38. M.Hautamaeki (FIN) - 13. R.Ljoekelsoey (NOR)
37. M.Schmitt (GER) - 14. T.Okabe (JPN)
36. J.Happonen (FIN) - 15. T.Kiuru (FIN)
35. H.Olli (FIN) - 16. L.Bystoel (NOR)
34. R.Jussilainen (FIN) - 17. S.Colloredo (ITA)
33. M.Mechler (GER) - 18. J.Ahonen (FIN)
31. A.Morassi (ITA) - 19. S.Ammann (SUI)
31. M.Mešik (SVK) - 20. M.Neumayer (GER)
30. T.Morgenstern (AUT) - 21. M.Hoellwarth (AUT)
28. J.Damjan (SLO) - 22. M.Moellinger (SUI)
28. J.Ikonen (FIN) - 23. S.Pettersen (NOR)
27. W.Loitzl (AUT) - 24. B.Romoeren (NOR)
26. J.Matura (CZE) - 24. D.Ito (JPN)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

Zimski sportoviSkrol
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!