Nogomet

Hajduk - Vukovar 91: Konačno razigrani "bijeli"

Bernard Jurišić • subota, 01.04.2000.

HAJDUK - VUKOVAR 91 - 4:0 (2:0)
Split, Gradski stadion u Poljudu, 3000 gledatelja
Sudac: Ante Kulušić (Šibenik)
Pomoćnici: Halaček (Virje) i Rudić (Zagreb)

HAJDUK: Pletikosa Stipe (-), Miladin Darko (6.5), Lalić Vik (7) (od 71. Miše Ante (-)), Grdić Anton (6.5), Bilić Slaven (6.5), Vuković Hrvoje (6.5), Vučević Goran (7) (od 57. Andrić Srđan (-)), Musa Igor (8) (od 78. Bilić Mate (-)), Radeljić Ivan (6.5), Leko Ivan (7.5), Baturina Mate (7.5)

VUKOVAR 91: Balić Vladimir (5.5), Dadić Mato (5), Knezović Matijas (5), Milić Ivo (5), Pešić Ante (5), Marjanović Mladen (5.5), Jerković Ivan (5.5) (od 46. Vuka Ivica (5.5)), Tokić Slaven (5) (od 70. Jozinović Ivica (-)), Bojko Miroslav (5), Bijelić Zlatko (5) (od 46. Ilečić Ivan (5)), Vuka Marijan (5)

Strijelci: 1:0 - Musa (10.), 2:0 - Leko (41.), 3:0 - Baturina (48.), 4:0 - Baturina (69.)

Žuti kartoni: Pešić (27.), Bijelić (45.), Tokić (58.), I.Vuka (63.) /Vukovar 91/
Crveni kartoni: -

Nakon tri prvenstvena kola bez postignutog pogotka, blijedu igru i negodovanja sa tribina, konačno su Hajdukovci proigrali, i račun ispostavili blijedom Vukovaru 91. Iako teren nije bio najidealniji (cijeli dan ga je topila kiša), splitska momčad pružila je najboljih 90 minuta ovog proljeća, vrativši ponovno dobru atmosferu i visoke ambicije u svlačionicu. Zadovoljni na kraju mogu biti i Vukovarci, jer su kući mogli otići sa dvoznamenkastim brojem lopti u mreži.

Najbolji od “bijelih” - Igor Musa (Snimio: Bojan Brčić)

Trener domaćina Matković, u nedostatku pravih napadačkih rješenja, odlučio je jalovost svog najisturenijeg dijela momčadi “razbiti” novim napadačkim tandemom. Mati Baturini u špici se pridružio - Ivan Radeljić, kojem je u opisu radnog mjesta pozicija stoper. Iza njih odrinirali su Leko (dobio puno prostora na lijevoj strani) i Musa, Goran Vučević trebao je “glumiti” Skoku. Uraganski početak “bijelih” nije iznenadio, ništa drugo osim pobjede nije im smjelo ni proći kroz glavu u ovoj utakmici. Već u 2. minuti, najbolji igrač utakmice Igor Musa tražio je jedanaesterac, nakon što je krenuo sam prema Baliću, no nije ga dobio. U 8. minuti Musa je proigrao raspoloženog Leku na lijevoj strani, ubačaj na volej Baturini završio je u glavi jednog obrambenog igrača na samoj gol-crti. Na gol se čekalo još samo dvije minute, Baturina i Musa zamijenili su uloge - napadač je asistirao, Hajdukov “ćelavac” primirio loptu na desetak metara od vratiju, pogledao i pronašao put do mreže. Olakšanje, “kletva” je razbijena, Hajduk je postigao gol...

Tri minute su prošle do novog nasrtaja “bijelih”. Dodavač je opet bio Musa, Radeljić je u petercu “žungulovski” natrčao na loptu, ali ju je netko u zadnji tren ispred njega izbio u korner. Isti igrač je pet minuta kasnije bio u sličnoj prigodi, ovog puta bio je za korak prekratak. Vukovarci nisu pokazivali niti najmanju želju za napadom, stjecao se dojam da je lopta u nogama Hajdukovih igrača gotovo cijelo vrijeme. U 33. minuti ponovno je u akciji veza Leko - Musa, potonji je na sličan način kao i kod pogotka u 10. minuti - neometan iz trka ciljao kut, ovog puta nije bio precizan. Ipak, prednost je udvostručena u 41. minuti, matom u tri poteza. Loptu je izbio Pletikosa daleko u polje gostiju, Baturina ju samo proslijedio do usamljenog Leke na lijevom boku, a ovaj prevario i svoje i protivničke suigrače, koji su iščekivali ubačaj na drugu vratnicu. Kapetan naše reprezentacije U-21 imao je drugačiju ideju - lopta u bliži kut, Balić nije ni trepnuo - 2:0. Hajduci su nakon dugo vremena na odmor ispraćeni snažnim aplauzima.

U nastavak se krenulo kao da prekida nije ni bilo. Već u 48. minuti Lalić je ubacio loptu s lijevog boka na glavu Baturini, koji je konačno “promašio vratnicu” i ubacio loptu u mrežu. Rezultatski, utakmica je bila riješena, no riješeni su bili i domaći igrači popraviti prosjek pogodaka ovog proljeća. U 63. minuti Balić je krivo procijenio let jedne lopte, no Leko ju nije uspio ugurati u mrežu. Dvije minute kasnije, Baturina je krenuo sam prema Baliću, no umjesto udarca pokušao je ubaciti u peterac. Raspoložena veza Musa - Leko ponovno je u akciji u 67. minuti, a jedini razlog što Lekin odličan volej nije završio u mreži bio je taj što je udarac išao točno u vratara Vukovaraca. Nakon kornera, Radeljić je glavom pogodio gredu. Četvrti gol bio je izvjestan i čisto “pitanje minute”, a zbio se u 69. minuti. Bio je to jedan od onih golova kada bi se negdje ipak trebalo zapisati “pišem Baturina, pamtim Musa”. Hajdukova “osmica” pogodila je loptom Baturinu “u obrvu”, bilo je to konačnih 4:0. Osjetio je veliki dan svog veznjaka i trener Matković i dao mu priliku da pobere nagrade s tribina, izlaskom u 78. minuti.

Do kraja su Vukovarci stigli i uputiti svoj prvi udarac prema promrzlom Pletikosi, učinio je to Marjanović sa dvadesetak metara, no bez posljedica. Završni sučev zvižduk konačno je dočekan bez “stresova”, ono što je Hajdukove pristaše danas zadovoljilo više od uvjerljive pobjede bila je - uvjerljiva igra. Vukovarci slabi, usudili bismo se reći - najslabiji gost ove sezone u Poljudu.

Izjave:

Ivica Matković (Snimio: Dražen Patarčić)

Ivica Matković, trener Hajduka: ”Trebao nam je ovaj rezultat, ova uvjerljiva pobjeda, da nam vrati izgubljeno samopouzdanje. Presudilo je to što smo ubrzali igru, kad ovako igramo malo nam tko u Hrvatskoj može parirati. Čestitam svojim igračima, drago mi je da su ispraćeni pljeskom sa terena. Vjerujem da smo se našli, finiš je sezone, ovo nam puno znači u psihičkom smislu. Nadam se da ćemo to pokazati već u utorak protiv Zagreba u Kupu.”

Ivan Leko, Hajduk: ”Odigrali smo odličnu utakmicu, svi smo dali maksimum, kad tako krenemo - možemo svakoga dobiti. Posebno mi je drago što smo vratili samopouzdanje kojeg nam je ponestajalo, ova pobjeda i igra strašno su nam važne u psihičkom smislu. Da smo ovako igrali zadnjih nekoliko tjedana, danas bi imali barem 5 bodova prednosti...”

Vik Lalić, Hajduk: ”Dali smo rano gol, to nam je puno značilo. Nije problem u našoj borbenosti, svaki od nas se bori, svi žele tu titulu, nitko ne “diže noge”, stvar je bila više u glavama. Vjerujem da smo pronašli put izlaska iz krize i da ćemo biti sve bolji.”

Davor Mladina, trener Vukovara 91: ”Šta da vam kažem - sve ste vidjeli. Hajduk nas je nadigrao, pružio je kvalitetniju igru i zasluženo pobijedio. Bez nekolicine standardnih igrača nismo uspjeli ponoviti dobre igre iz prošlih nekoliko kola, iako bismo ovakvom Hajduku i s njima teško parirali.”

SuperSport HNL

1Dinamo 412:2+1012
2Hajduk 57:4+311
3Rijeka 410:0+1010
4Šibenik 56:609
5Varaždin 54:2+28
6Istra 1961 54:11-77
7Gorica 56:7-15
8Lokomotiva 53:9-62
9Osijek 54:9-51
10Slaven Belupo 53:9-61

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

Nogomet

SuperSport HNL

1Dinamo 412:2+1012
2Hajduk 57:4+311
3Rijeka 410:0+1010
4Šibenik 56:609
5Varaždin 54:2+28
6Istra 1961 54:11-77
7Gorica 56:7-15
8Lokomotiva 53:9-62
9Osijek 54:9-51
10Slaven Belupo 53:9-61

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!