Rukomet

Červar: "Dat ćemo sve od sebe, možda se dogodi čudo!"

Ivan Varat • četvrtak, 05.05.2005.

Rukometaši Zagreba u nedjelju igraju uzvratni susret finala Kupa kupova protiv Ademara, no težak poraz u prvoj utakmici ne ostavlja previše prostora za optimizam. Misli su već okrenute unaprijed, pa je na press konferenciji govora bilo i o sljedećoj sezoni...

Zagreb u nedjelju završava vrlo uspješnu europsku sezonu jer finale nekog europskog natjecanja nakon šest sušnih godina veliki je uspjeh. Uzvratni susret finala Kupa kupova protiv španjolskog Ademara ne nudi previše dramatike i optimizma nakon poraza od ogromnih 12 golova razlike u prvoj utakmici u Leonu. Na konferenciji za novinare uoči susreta govora je bilo o razlozima tog uvjerljivog poraza, o nedjeljnoj utakmici, ali i o pojačanjima i planovima za sljedeću sezonu.

Slika 1 od 2.
Foto: Ivan Varat

Razloge teškog poraza u prvom susretu u Leonu analizirao je Lino Červar, šef Zagrebove struke: "Igrati finale nakon šest godina je nešto što zaslužuje čestitke, no susret u Španjolskoj kao da su odigrale dvije ekipe. U prvom dijelu bili smo rastrčani, opasni po suparnički gol, čvrsti u obrani, sve u svemu odigrali smo možda najboljih trideset minuta u cijeloj sezoni, solidno smo igrali i deset minuta u nastavku, no sve to smo prosuli u samo dvadeset minuta. Španjolci su promijenili zonu 6-0 u 5-1 iz očaja i pokazalo se da je baš tih 5-1 bilo kobno po nas. Počeli smo tada u napadu tražiti individualna rješenja, a to je samo pokazalo sve naše slabosti i koliko smo limitirani. Ademar je podigao ritam, podlegli smo i pritisku 6000 bučnih navijača i težak poraz bio je nažalost neizbježan."

Nastavio je Červar i o uzvratnoj utakmici u koju po njegovima riječima treba ući maksimalno angažirano i pokušati nadoknaditi zaostatak iz prvog susreta. "U uzvratnu utakmicu moramo ući s pozitivnim mislima i maksimalno angažirano, nametnuti im ritam, idemo im uzvratiti za taj poraz. Znamo da su skuplji od nas, i da imaju puno dobrih igrača, no ne smijemo tako razmišljati. Napraviti ćemo sve da se suprotstavimo muški i hrabro, te pozivam navijače da nas podrže u tome i pozdrave dečke koji su i samim plasmanom napravili veliki uspjeh."

Upitan kojom taktikom planira iznenaditi Ademar, Červar je rekao: "Moramo riskirati. Pokušat ćemo mijenjat obrane i tako razbit njihov ritam, te im stvorit velike probleme kao što su oni nama. U napadu pak s ovim što imamo moramo igrati kao ekipa i oslanjati se samo na uigrane akcije jer nemamo jake individualce, igrače koji mogu izvući ekipu i riješiti utakmicu."

Svoj komentar dala su i dvojica aktera, vratar Nikola Blažičko i Zlatko Horvat. Iako je plasman u finale veliki rezultat, mi igrači razočarani smo nakon teškog poraza u Španjolskoj. No napravit ćemo sve da uzvratimo Španjolcima, a našim navijačima poručujem da borbenosti i angažmana neće izostati", rekao je Blažičko, dok je Horvat dodao: "Nećemo se predati. Žao mi je što nismo ostvarili bolji rezultat, no sada ćemo morati dati više gasa. Nadam se da ćemo ih uspijeti iznenaditi i stići tih 12 razlike."

Slika 2 od 3.
Foto: Ivan Varat

Sportski direktor Božidar Jović spomenuo je dva detalja: "Ne treba zaboraviti da je Ademar prošle godine ispao iz Lige prvaka nakon što je dobio Celje s 13 razlike u prvoj utakmici. U uzvratu Celje je pobijedilo s 13 razlike i prošlo dalje zbog više golova u gostima. Također mi smo u četvrtfinalu Kupa kupova protiv Valladolida vodili i s deset razlike, a isti taj Valladolid nedavno je pobijedio Ademar s četiri gola prednosti. Naravno to su samo neki podaci, no najvažnije od svega je biti maksimalno borben i željeti tu pobjedu."

Nakon toga riječ je preuzeo "alfa i omega" kluba Zoran Gobac koji je se dotaknuo raznih tema, a najaktualnija je bila ona o pojačanjima i Zagrebu u sljedećoj sezoni. "Zašto smo se borili za Lackovića prošle sezone? Mislim da je sada jasno zašto. Takav igrač kao Lacković daje 40 posto više kvalitete, a mi takvog igrača nemamo. S Lackovićem u momčadi mi bi na poluvremenu utakmice u Leonu vodili barem s četiri ili pet pogodaka razlike. Javnost od nas očekuje čudo, no Zagreb je ušao u krug španjolskih i njemačkih momčadi koje su u finalima europskih kupova. Naš budžet je manji od 1.5 milijun eura, a recimo Ademarov je 2.5, Barcelonin 7, Ciudad Realov 20 milijuna. Mi se s njima nemožemo nositi, no pokušati ćemo za sljedeću sezonu pojačati klub do maksimalnih granica i uz pomoć sponozora doći do budžeta od oko 3 milijuna eura."

Nastavio je Gobac svoj monolog: "Činjenica je da pregovaramo s dosta igrača, a dovest ćemo šest novih igrača sigurno. S dvojicom smo već potpisali ugovore, a četvorica su vrlo blizu. Svaki taj igrač mora imati želju doći u Zagreb i mora voljeti klub i grad. Igrače iz Srbije još uvijek nećemo, no dva Crnogorca su blizu Zagreba. Nažalost ne možemo dovesti igrače iz Njemačke i Španjolske, a moramo održati kvalitetu kluba i zato kupujemo na drugom tržištu. Pregovaramo i sa Sulićem i bilo bi nam jako drago da se vrati u klub. Što se tiče odlazaka, zadnjih pet utakmica u prvenstvu biti će test za neke naše igrače koji moraju pokazivati želju. Mi možemo tolerirati formu ili ne formu, ali ne možemo borbu ili ne borbu. Moram spomenuti da je Hrvatska jako blizu dobivanja domaćinstva Svjetskog prvenstva 2009. godine, a tada ćemo pokušat dovesti Balića, Lackovića i Metličića u Zagreb i s njima jurišati na europski vrh."

Na kraju konferencije direktor Bartol Kaleb spomenuo je nekoliko detalje vezanih uz nedjeljnu utakmicu: "Znaći susret se igra u nedjelju u maloj dvorani Doma sportova s početkom u 17.30 sati. Od ukupno 3162 ulaznice, oko 600 će ih ići u prodaju u petak i subotu, a cijena karata je standardnih 20 kuna. Pozivamo sve navijače da dođu i sportski nas podrže na kraju jedne uspješne europske sezone."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

RukometSkrol
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!