Ostali sportovi

VIP Open: Hrvatski pijesak za Svjetsku seriju

Sportnet • ponedjeljak, 30.05.2005.

Predstojeći VIP Open 2005 igrat će se na hrvatskom pijesku. Strogo testiranje Svjetske odbojkaške federacije prošao je dravski pijesak uz dodatnu pohvalu. Primjerice, turnir na Olimpijskim igrama u Ateni igrao se na posebno doveženom nizozemskom pijesku...

Danas objavljeni rezultati testiranja i evaluacije uzoraka pijeska potvrdili su da će se predstojeći VIP Open 2005 igrati na domaćoj podlozi. Kako je kvaliteta pijeska jedan od osnovnih preduvjeta za održavanje turnira Svjetske serije, uzorci su analizirani u nezavisnom institutu Hutchenson Sand & Mixes Ltd. iz Kanade. Koliko su kriteriji Svjetske odbojkaške federacije strogi dokazuje činjenica da je, od ukupno pet poslanih, samo jedan uzorak hrvatskog pijeska zadovoljio potrebne specifikacije. Tako je 88,55% zrnaca u uzorku imalo promjer u najpoželjnijem razredu: od 0,25 do 1 milimetra. To znači da nije presitan, ali ni prekrupan te da zajedno s izvrsnim drenažnim svojstvima osigurava igru bez pretjerane prašine, ili blata u slučaju kiše. Pohvaljeni su i boja, sjaj te tekstura zrnaca pobjedničkog uzorka.

Slika 1 od 2.

"Izuzetno nam je drago što će se na najvećem ikad održanom turniru u odbojci na pijesku u Hrvatskoj igrati na hrvatskom pijesku. Dravski pijesak s nalazišta pokraj Virovitice polučio je sjajne rezultate vrlo strogog testiranja. Moram istaknuti da pobjednički uzorak zadovoljava čak i kriterije kvalitete potrebne za turnir na OI", naglasio je Damir Radeljić, predsjednik Hrvatskog odbora odbojke na pijesku.

Samo za potrebe VIP Opena, naručeno je 2 000 tona dravskog pijeska. Malo je poznato da se za atenski olimpijski turnir u odbojci na pijesku podloga morala dopremiti čak iz Nizozemske.

Za zagrebački turnir do sad se prijavilo više od 100 parova iz čak 32 zemlje, sa svih kontinenata. Na Jarunu će zaigrati i aktualni svjetski i olimpijski prvaci, Brazilci Ricardo i Emanuel, a svoj su dolazak potvrdili i nositelji ostalih odličja iz Atene te vodećih deset parova aktualne svjetske rang-liste.

Da podsjetimo: Od 8. do 12. lipnja na terenima Kluba odbojke na pijesku Zagreb, na Jarunu, najbolje muške svjetske ekipe natjecat će se za nagradni fond od čak 200.000 američkih dolara. Tribine oko središnjeg terena imat će 3.000 sjedećih mjesta, a u glavnom dijelu turnira nastupit će 32 tima, od čega dva iz Hrvatske. Uz vrhunsku odbojku na pijesku, posjetitelji će svih pet dana turnira moći uživati i u brojnim popratnim sadržajima i zabavnom programu.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!