Ostali sportovi

Sve spremno za povijesni meč Božića i Hamdana

Igor Jurišić • subota, 04.06.2005.

Samo nas nekoliko sati dijeli od povijesnog meča za naslov svjetskog prvaka po WBF organizaciji između našeg Stjepana Božića i opasnog Australca Nadera Hamdana. Oba borca imaju svoje argumente za pobjedu, a na jučerašnjem vaganju u restoranu Hooters, borci su imali potpuno identične težine...

Slika 3 od 4.
Foto: Igor Jurišić

Prvi je na vagu zakoračio Nader Hamdan, a brojke su se zaustavile na 75,9 kilograma. Nakon njega, vaganju je pristupio i Božić, a vaga je pokazala identičnih 75,9. Podsjećamo vas da se borci bore u kategoriji do 76 kilograma, tako da je jasno vidljivo koliko su pažljivo oba borca vodili računa o kilaži, dosegavši maksimalnu dopuštenu težinu na vaganju. Uslijedilo je zajedničko slikanje sa pojasom pobjednika, a Hamdan se odmah našalio prigrlivši pojas samo za sebe. Božić, naravno, nije ostao dužan i brzo je povukao pojas natrag na svoju stranu.

Nakon vaganja uslijedilo je kratko pojašnjavanje pravila WBF organizacije sa naglaskom na činjenicu da će se borcima svaki udarac bodovati jednako, ma koliko on jak bio. Tako će na kraju prvakom postati onaj borac koji je uputio više udaraca, neovisno o šteti koju ti udarci nanose protivniku. Od važnijih pravilima istaknimo još i to da će se namjeran nedozvoljen udarac kažnjavati sa dva oduzeta boda, dok će prvi nenamjeran udarac biti sankcioniran opomenom, a ukoliko se ponovi, bit će sankcioniran jednim oduzetim bodom.

Slika 1 od 2.
Foto: Igor Jurišić

Prije Stjepana Božića u ring će izići i drugi naš boksački profesionalac Vedran Akrap. Kao što smo već prije pisali, Vedranu je u posljednji trenutak promijenjen protivnik i umjesto Kerzazija, Akrapov protivnik će biti Bugarin Petko Marinov. Bit će to dvanaesta Vedranova profesionalna borba u kojoj će tražiti svoju osmu profi pobjedu.

Osim boksačkih borbi, bit će održane i brojne borbe po pravilima orijentalnog boksa i ultimate fight pravilima. Za titulu King of the Ring prvaka svijeta po pravilima orijentalnog boksa borit će se Varaždinac Goran "The Demolition Man" Borović i neugodni Francuz Sofiane Allouche, koji iza sebe ima 52 borbe u kojima je 46 puta izlazio kao pobjednik. S druge strane Borović iza sebe ima 43 borbe u kojima je zabilježio 36 pobjeda, šest poraza i jedan neodlučen rezultat.

Slika 2 od 3.
Foto: Igor Jurišić

Ništa manje neće biti zanimljiva ni super prestige borba po pravilima orijentalnog boksa između Dragana "Šube" Subotića i vrlo dobrog Tajlanđanina Yoddenchaia Sitpholeka. Koliko je Subotićev protivnik dobar dovoljno govori činjenica da je Sitpholek višetruki prvak u zemlji gdje su borilački sportovi dio nacionalne kulture. U karijeri se borio 321 put i pri tom zabilježio 213 pobjeda, 39 neriješenih rezultata i 69 poraza. Sithpolek će biti vrlo težak izazov za Subotića, no Šuba je na vaganju djelovao vrlo samouvjereno i nema sumnje da i Tajlanđanina čeka pakao u ringu. U posljednjoj borbi po pravilima orijentalnog boksa, u još jednom prestige meču snage će odmjeriti naš Marko Kutleša i Francuz Yassine Behnadj.

Što se tiče ultimate fight borbi, gledatelji koji večeras dođu u Dom Sportova moći će vidjeti čak pet borbi po tim pravilima. Prvo će spektakl otvoriti hrvatski i mađarski ultimate fighteri, koji će se međusobno ogledati u tri borbe. Za Hrvatsku će nastupiti članovi UFK "Ban" iz Dubrave, Marko Igrec, Emanuel Čibarić i Ante Maljković, dok imena mađarskih predstavnika još uvijek nisu poznata. U preostala dva dvoboja imat ćemo priliku gledati King of the Ring prvaka Europe i Svijeta Cheika "African Warrior" Konga koji će se boriti protiv Mađara Gabora Nemetha, odnosno Nizozemca Aswina Balraka koji će ukrstiti rukavice sa Mađarem Atillom Karacsem.

Za kraj, pozivamo još jednom gledatelje da u što većem broju dođu podržati naše borce (karte se još uvijek mogu kupiti na ulazu u dvoranu). Program započinje već u 18 sati kada je na rasporedu kvalifikacijski Grand Turnoi turnir po pravilima orijentalnog boksa, dok glavni dio programa započinje u 20 sati službenim otvorenjem i ultimate fight dvobojem hrvatskih i mađarskih boraca. Meč Stjepana Božića i Nadera Hamdana službeno je zakazan za 21 sat i 45 minuta.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!