Ostali sportovi

Ultimate Nokaut 3: Obilje nokauta na turniru u Rijeci

Igor Jurišić • nedjelja, 18.12.2005.

Večeras je u Rijeci održano treće izdanje Ultimate Nokaut turnira. Turnir je obilježio niz vrlo dobrih borbi koje su uglavnom rješavane prije isteka regularnog vremena...

Slika 4 od 4.
Foto: Igor Jurišić

Sam početak turnira dao je naslutiti kako će se borbe završavati. U uvodnoj borbi nastupili su borci iz Poljske i Makedonije, a prije nego li su se gledatelji stigli pošteno skoncentrirati na borbu, susret je već bio razriješen. Naime, poljski borac je vrlo brzo srušio svoga protivnika, zauzeo dominantnu full mount poziciju i sa nekoliko jakih ground 'n pound udaraca šakama u glavu prisilio suca da prekine meč.

Nakon ovog vrlo zanimljivog meča zagrijavanja, uslijedila je prava uspavanka za gledatelje. Igor Mihaljević i Igor Alagić prikazali su jednu prilično nezanimljivu borbu, bez previše prave akcije i želje za okončanjem borbe. U svemu tome za nijansu više je ipak pokazao Mihaljević i na kraju tijesno slavio podijeljenom sudačkom odlukom.

Nakon ovog meča u ring su ušla dvojica veterana, Tihomir Knežević i riječka legenda Slobodan Šokota "Šole". Već na samom startu meča dvojica veterana su pokazala svojim mlađim kolegama što je prava borba. Kroz tu prvu rundu uglavnom je dominirao Šokota, koji je na krilima riječke publike vrlo često pronalazio rupe u obrani svog protivnika. Nakon vrlo dinamične i atraktivne prve runde, borci su se malo ispuhali. Knežević je preuzeo kontrolu početkom druge runde, no uglavno svi njegovi udarci završavali su u Šokotinom bloku. Potkraj druge runde Šokota se ponovno budi i vrlo dobrom kombinacijom udaraca obara Kneževića te prisiljava suca na odbrojavanje. Tijekom cijele treće runde, Šokota je znalački sačuvao stečenu prednost i njegova pobjeda ni u jednom trenutku nije došla u pitanje. Na kraju - čistih 3:0 za Šokotu.

Slika 2 od 2.
Foto: Igor Jurišić

Četvrta borba ponovno je ponudila ultimate fight dvoboj. Protagonisti su bili Saša Mučnjak iz Crocop Teama i slovački borac Ilja Škondrić. Mučnjak je ponovno pasivno ušao u borbu i vrlo brzo su borci završili na podu sa Škondrićem u Mučnjakovom gardu. Većim dijelom te prve runde Škondrić je uspješno kontrolirao Mučanjaka na podu i usput stekao lijepu bodovnu prednost kod sudaca povremenim ground n' pound udarcima. Potkraj runde vidjeli smo pravi ratu ringu. Mučnjak se munjevitom reakcijom izvlači iz dotadašnje pozicije i okreće situaciju u svoju korist zauzevši dominantnu full mount poziciju. Uslijedilo je nekoliko udaraca šakama u Škondrićevu glavu da bi zatim Mučnjak pokušao izvući Škondriću polugu na ruci. Slovak se dobro brani od tog pokušaja i sada on zauzima prvo side mount poziciju iz koje vrlo brzo prelazi u full mount. Na njegovu žalost, prva runda bila je na isteku i više nije bilo vremena da se nešto više napravi iz ove obećavajuće pozicije. Na kraju runde, Škondrić vodi na sudačkim karticama.

U drugoj rundi Mučnjak kreće puno angažiranije, vrlo brzo ruši Škondrića i dolazi u side mount. Iz te pozicije zadaje niz udaraca protivniku koljenom u rebra. Slovak je na kratko uhvatio gard i na trenutak zaustavio Mučnjakove napade, no vrlo brzo Mučnjak prelazi Škondrićev gard, dolazi u povoljnu north-south poziciju i sa nekoliko udaraca koljenima u glavu prisiljava Škondrića na predaju.

Slika 5 od 5.
Foto: Igor Jurišić

Peta borba večeri bila je pravi praznik za ljubitelje ultimate fighta. U njoj su nastupili naš Stipe Bekavac i Poljak Lukas Jurkowski "Juras". Borba je obilovala akcijom i bjegovima iz "nemogućih situacija". Meč je bolje otvorio Bekavac, koji je lijepom kombinacijom ručnih tehnika razbio arkadu Jurasu. Juras vrlo brzo odgovara pokušajem rušenja uz konopce i borci u žaru borbe skoro ispadaju iz ringa. Nakon nastavka borbe, Juras dolazi u side mount zadaje par dobrih udaraca koljenima u rebra i prelazi u full mount. Uslijedio je čitav niz jakih udaraca šakom u glavu Bekavca, i sve je upućivalo na brzi kraj meča. U tim trenucima Bekavac pokazuje veliko srce i odbija potpisati kapitulaciju. U pokušaju da pobjegne iz nezavidnog položaja, okreće leđa Jurasu, uspijeva se obraniti od pokušaja gušenja te se vraća u stojeću poziciju.

Slika 1 od 1.
Foto: Igor Jurišić

Borci se nisu dugo zadržali u toj stojećoj poziciji. Sada Bekavac ruši Jurasa, no ovaj ga munjevitom reakcijom hvata u čvrsti trokut i još jednom sve upućuje na kraj borbe. Bekavac se ponovno odbija predati, brani taj trokut, zatim i vrlo izgledan pokušaj poluge na ruci, dolazi u side mount i tamo dočekuje kraj ove vrlo dinamične prve runde. U drugoj se očekivao nastavak rata no borba je vrlo brzo okončana nesretan način. Naime, prilikom jednog Bekavčevog pokušaja high kicka, Juras je nepažljivo zakoračio unatrag i uganuo nogu. Vrlo brzo je izgubio ravnotežu, a Bekavac je to spremno dočekao i udarcem nogom u glavu prisilio suca na prekid borbe.

Šesta borba je opet ponudila malu uspavanku za gledatelje. U njoj su nastupili Slawomir Molnar i Crocopov sparing partner Brazilac Rodrigo Arthileiro. Od Brazilca se jako puno očekivalo, pogotovo nakon što je odmah u samom startu borbe ekspresno srušio protivnika na pod. Međutim, nakon što je dospio u Molnarov gard, Brazilac tijekom gotovo cijele prve runde nije uspio prijeći protivnikov gard i zauzeti bolju poziciju. Kad mu je to napokon pošlo za rukom, Molnar se ekspresno izvukao i vratio u stojeći položaj. Do kraja runde Arthileiro još pogađa Molnara jednim kružnim udacrem nogom u trbuh i to je bilo sve što smo vidjeli u prvoj rundi.

Slika 6 od 6.
Foto: Igor Jurišić

U drugoj rundi puno agresivniji je Molnar, koji dominira i pritišće u stojećoj poziciji, ali svi ti njegovi pokušaji završajau uglavnom na bloku protivnika. Ipak sredinom runde jedan jači udarac šakom ruši Brazilca među konopce i upravo su ti konopci spasili Brazilca Molnarove kanonade koja je trebala uslijediti. Ovako je borba vraćena u središte ringa, Molnar nakratko zauzima side mount, no Brazilac se brzo vraća u stojeću poziciju. Do kraja meča vidjeli smo još jedan dobar udarac šakom Molnara, na koji Arthileiro uzvraća brzim rušnjem, full mount pozicijom, iz koje ne uspijeva nešto značajnije napraviti. Na kraju, suci proglašavaju borbu neriješenom.

U predzadnjoj borbi, snage su odmjerili Otto Merling i jedan od naših najjboljih stand-up boraca Emil Zoraj. Zoraj je u ovom meču još jednom pokazao svu raskoš svoga talenta. Nakon početne minute u kojoj su borci ispitivali snage, Zoraj je potpuno zagospodario ringom. Njegove kombinacije bile su jednostavno preubojite za Merlinga. Naš borac je protivnika pogađao doslovno kako god je htio. Udarci nogama, direkti, koljena...sve je to prolazilo kroz Merlingovu obranu i on je spas doslovno tražio bježeći po ringu. Ali spasa nije bilo. Sredinom prve runde Zoraj ponovno spaja vrlo dobru kombinaciju ručnih tehnika i šalje Merlinga na pod. U trenucima dok je sudac odbrojavao iz Merlingovog kuta bačen je ručnik i na taj način je okončana njegova agonija u ringu. Zoraj je jednostavno ptvrdio da je za klasu bolji borac i svom protivniku nije ostavio ni mrvicu šanse.

Slika 3 od 3.
Foto: Igor Jurišić

Sličan rasplet viđen je i u posljednjoj borbi večeri.U glavnoj borbi sastali su se Igor Pokrajac iz Crocop Teama i Riječanin Ivan Bačić. Domaći gledatelji su očekivali se da će Bačić pružiti dobar otpor favoriziranom Pokrajcu, no Igor je jednostavno bio prejak za njega. Pokrajac je borbu odradio kao po školskim udžbenicima. Vrlo brzo je srušio Bačića i završio na podu u njegovom gardu. Zatim je plasirao nekoliko "čekića" u Bačićevu glavu, da bi potom prešao gard i došao u full mount. Uslijedili su strahoviti ground 'n pound udarci šakama u Bačićevu glavu, jedan jak udarac koljenom u glavu, pokušaj zahvata americane i ponovno udarci šakama u glavu. Bačić spas iz ove pozicije traži okretanjem leđa protivniku, no Pokrajac to vješto koristi i gušenjem okončava borbu.

Na kraju možemo samo konstatirati da smo vidjeli još jedan vrlo zanimljiv ultimate fight turnir koji je ponudio mnoštvo atraktivnih borbi. Čak pet od osam borbi je završeno prekidima i prave je šteta što više gledatelja nije nazočilo ovom zanimljivom događaju. Istaknimo i činjenicu da su turniru nazočili i istaknuti PRIDE-ovi borci poput našeg Mirka Filipovića, Brazilca Fabrizia Werduma i Japanca Daijira Matsuia. Nakon turnira, borci su se tradicionalno okupili na afterpartyu koji se otegao dugo u noć...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!