Ostali sportovi

VIP Open napokon počinje!

Dario Dodić, Hrvoje Vuković • srijeda, 08.06.2005.

Turnir svjetske serije odbojke na pijesku VIP Open 2005 započinje današnjim kvalifikacijama, u kojima će preko 60 parova pokušati izboriti ulazak u glavni dio turnira gdje ih čekaju najjači svjetski parovi i nagradni fond od 200.000$...

Hrvatsku će, računajući i kvalifikacijske te Country Quota susrete, predstavljati ukupno jedanaest parova, što je najviše u povijesti hrvatske odbojke na pijesku, a po prvi puta imat ćemo i predstavnike u glavnom dijelu turnira Svjetske serije.

Slika 1 od 1.

U glavnom dijelu turnira nastupit će 32 para, gdje će se dvadesetorici trenutno najbolje rangiranih na ljestvici Svjetske serije pridružiti osam parova koji prođu kvalifikacije, te tri domaća – Splićani Ivković i Križanović, osvajači prvog turnira PH iz serije VIP Tour 2005, njihovi protivnici iz finala Zagrepčani Perić i Nojić te trećeplasirani Bobuš i Steinocher koji su dobili pozivnicu (wild card).

Drugu pozivnicu za izravan nastup u glavnom dijelu turniru FIVB je dodijelila španjolskom paru De Amo/Lario. Najatraktivnijm sudionicima VIP Opena te aktualnim olimpijskim i svjetskim prvacima, Brazilcima Ricardu i Emanuelu, suprotstavit će se nositelji ostalih odličja iz Atene te deset vodećih parova s aktualne svjetske rang-liste. Zanimljivo je da su prvi nositelji VIP Opena i istinske zvijezde ovog sporta, Ricardo i Emanuel, okončali natjecanje u brazilskom prvenstvu kao četvrti, a drugi nositelji, Franco i Tande zauzeli su peto mjesto.

Europski parovi koje svakako treba pogledati su Nijemci Dieckmann i Scheuerpflug, osvajači prvog ovogodišnjeg turnira Svjetske serije u Šangaju, te švicarska braća Laciga koja ove sezone igraju s novim partnerima.

Slika 2 od 2.

Kako bi se do kraja definirala lista sudionika kvalifikacija, jučer su igrani Country Quota (kvota po državi) mečevi. Igrali su ih svi parovi iz čijih zemalja u glavnom turniru i kvalifikacijama ukupno sudjeluju više od 4 ekipe. Jedino je Hrvatska, kao domaćin, imala dopuštenu kvotu od 6 parova, no obzirom na broj prijavljenih i naša se zemlja našla u krugu onih koje su igrale Country Quota susrete. Tako su dvoboje „kvota po državi“, osim hrvatskih igrale i ekipe iz Australije, Brazila, Francuske, Italije, Kanade i Njemačke.

Zanimljivo je da su se za još jedno brazilsko mjestu u turniru borili osvajači pet od šest turnira nedavno završenog brazilskog prvenstva Marcio Araujo i Fábio Magalhaes, aktualni brazilski viceprvaci Alex Acco i Luizao Correa De Jesus te trećeplasirani Pedro Cunha i Luiz Dulinski.

Nakon neizvjesnih borbi mjesto u današnjim kvalifikacijama osigurali su hrvatski parovi Jogunica/Bolić, Žukovskij/Garaca, pobjedom nad parom Kljaić/Šulc, zatim Lončar/Čulina pobjedivši kombinaciju Nikolaus/Žukovskij i Hanžić/Laninović svladavši par Sorić/Surać.

Ostali parovi koji su osigurali nastup u kvalifikacijama su: Australci Byron/Suan, Coles/Croxford i Lyne/Bourne, zatim prvi nositelji kvalifikacija Brazilci Araujo/de Jesus Magalhaes, Kanađani Leinemann/Van Huizen, Ellingson/Montgomery, Hiebert/Reader i Heese/Cadieux, Francuzi Canet/Hamel, Daguerre/Daguerre, Salvetti/Caravano i Dugrip/Ces, Nijemci Polte/Koreng, te Talijani Raffaelli/Galli, Amore „Eugio“/Fenili, Nota/Domenghini i Cicola/Bendandi.

Za susrete u srijedu, četvrtak i petak ulaz je slobodan, a ulaznice za subotnja polufinala te nedjeljno finale i borbu za treće mjesto mogu se dobiti slanjem SMS poruke sadržaja VIPOPEN na broj 091 700 10 90. SMS ulaznica može se zamijeniti za papirnatu ulaznicu u VIP kamionu na ulazu u središnji teren, dok tribine ne budu popunjene. Kao dodatna atrakcija predstojećeg vikenda na Jarunu, u nedjelju prije samog finala VIP Opena, ekipe Sportskih novosti i Drugog programa Hrvatskog radija borit će se za naslov pobjednika novinarskog turnira.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!