Tenis

Goran se vratio u igru

Ivor Krapac, Igor Petrinović • četvrtak, 16.06.2005.

Goran Ivanišević zadržao je izglede za prolaz u finale NOVI Classicsa u Novom Vinodolskom. Goran je u drugom kolu skupine A proslavio 7:6 i 6:3 protiv Ekvadorca Andresa Gomeza. Do pobjeda su stigli i John McEnroe i Cedric Pioline...

Organizatori i domaći ljubitelji tenisa mogu odahnuti - Goran Ivanišević došao je do svoje prve pobjede i ostao u igri za nastup u subotu, u finalu ili meču za treće mjesto. Goran je u susretu s Gomezom, pobjednikom Roland Garrosa 1990., počeo dosta mlako, uz rani gubitak servisa i zaostatak od 3:0. No, bilo je još dosta vremena za povratak.

Slika 2 od 3.
Foto: Igor Petrinović

Najveći hrvatski tenisač svih vremena ubrzo se zagrijao i poravnao na 3:3, da bi sve dvojbe u prvom setu riješio u tie-breaku. U drugom setu odlučio je break za 4:2, izgubljeni servis kojeg Gomez više nije mogao nadoknaditi.

Nakon što je slomio Ekvadorca, Goran se mogao okrenuti sutrašnjoj poslastici - dvoboju s Johnom McEnroeom i kalkulacijama o prolazu u finale: "Mogu proći i ako pobijedim s 2:1, ali onda se gleda gem-razlika. Ali, glupo je o tome razmišljati. To sam danas radio pa sam igrao katastrofalno prvih 4-5 gemova. Igrao sam kao da sam sa stabla pao."

No, danas mu nije bilo lako ni zbog jučerašnjeg dvostrukog programa: "Nogomet me sinoć ubio. Ali bila je to životna šansa igrati s Maradonom. Jutros sam s njim igrao tenis, vratio mi je prvi servis. Čovjek je stvarno genij."

Goran se žali da ga sve boli, ali ga još više muče naslovi u novinama. Ovog puta je stao u obranu turnira: "Ovdje u Novom je organizacija jedna od boljih ikada, na svim turnirima na kojima sam bio. Čudan smo mi narod, umjesto da ovakvu jednu pozitivnu stvar podržimo, mi tražimo ono što je loše i pišemo negativnosti. A ovdje su u zadnjih mjesec i pol dana napravili čudo. Organizacija je za čistu desetku."

I najveći hrvatski igrač svih vremena morao se osvrnuti na ždrijeb Wimbledona. Pozvao je na oprez što se tiče šansi naših tenisača: "Melzer je neugodan za Ljubičića jer je ljevak, a za Karlovića i Ančića je dobro da igraju prvo kolo s kvalifikantima. A onda Karlu slijedi Roddick koji mi je u Queen'su rekao da ovakve servise i kuteve nikad nije vidio. Bit će interesantno jer trava je u prvom tjednu još zelena, skliska i to je dobro za Karlovića."

Ivaniševića je začudio i Ančićev izbor da igra na turniru u Hertogenboschu jer je tamošnja trava potpuno drugačija podloga od one u Wimbledonu. A Ančiću kao favoritu takvi eksperimenti ne bi trebali...

John McEnroe zagrijao se za susret s Goranom s 3:6, 6:3 i 10:5 protiv Španjolca Emilija Sancheza, jučerašnjeg Ivaniševićevog krvnika. Presudio je produženi tie-break umjesto trećeg seta, do deset osvojenih poena ili dva poena razlike, u kojem je McEnroe slavio nakon dostizanja ranog zaostatka od 4:1.

Prvi dio drugog dana prošao je u znaku izjednačenog dvoboja Francuza Piolinea i Austrijanca Thomasa Mustera. Pioline je slavio sa 6:2, 4:6 i 12:10, a mogao je dovršiti posao i puno ranije.

Slika 1 od 1.
Foto: Igor Petrinović

Otprilike set i pol činilo se da će Muster pasti bez značajnijeg otpora. Nakon uvjerljivog prvog seta, Francuz je poveo i s 3:0 u drugom, no to ipak nije bilo dovoljno da bi se slomilo upornog Austrijanca, nekadašnjeg "kralja zemlje" i pobjednika Roland Garrosa 1995.

Muster se vratio i okrenuo drugi set, tako da je i u ovom susretu o pobjedniku odlučivao produženi tie-break. Pioline je tu ponovno prošao uz puno muke - vodio je s čak 8:3, pa pomogao Austrijancu s dvije dvostruke pogreške, da bi na kraju ipak nekako dobio meč, iako je u završnici spašavao i jednu meč-loptu na svom servisu.

Francuzu je ovo bila druga pobjeda u skupini B, a s njom je mali korak do finala, u koje prolazi samo pobjednik skupine. U sutrašnjem posljednjem kolu sastat će se s Talijanom Andreom Gaudenzijem.

Gaudenzi je danas došao do svoje prve pobjede, glatkih 6:3 i 6:2 protiv Izraelca Gilada Blooma, koji je doživio i drugi poraz.

Rezultati skupine A: Ivanišević (Hrvatska) - Gomez (Ekvador) 7:6, 6:3, McEnroe (SAD) - Sanchez (Španjolska) 3:6, 6:3, 10:5.

Poredak:
1. McEnroe (SAD) 2-0
2. Ivanišević (Hrvatska) 1-1
3. Sanchez (Španjolska) 1-1
4. Gomez (Ekvador) 0-2.

Rezultati skupine B: Pioline (Francuska) - Muster (Austrija) 6:2, 4:6, 12:10, Gaudenzi (Italija) - Bloom (Izrael) 6:3, 6:2.

Poredak:
1. Pioline (Francuska) 2-0
2. Muster (Austrija) 1-1
3. Gaudenzi (Italija) 1-1
4. Bloom (Izrael) 0-2.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!