Pod Netovom lupom

Bodovi su najmanje što smo izgubili...

Bernard Jurišić • petak, 09.09.2005.

Malteški ministar komunikacija sat vremena prije početka utakmice, ponosno je hrvatskim uglednicima otkrio da je nekoliko dana prije s Malte u Bruxelles otišlo pismo potpore hrvatskoj kandidaturi za Europsku uniju. Tri sata kasnije ležao je u lokvi krvi, pogođen sjedalicom nekog zahvalnog Hrvata i proživljavao infarkt...

Na Malti je Hrvatska izgubila sve. I bodove i obraz i političke poene i simpatije i turističku promociju. Najgore od svega - izgubila je prijatelje. Grupa huligana još je jednom pljunula na Hrvatsku, grupa divljaka kukavički skrivena iza navijačke mase još je jednom Hrvatskoj nanijela goru štetu od svih njezinih neprijatelja zajedno.

Slika 1 od 2.
Foto: Dražen Patarčić

Malobrojne skupine divljaka već duže vrijeme teroriziraju u prvom redu mnogobrojne sjajne hrvatske navijače, policajce, smiju se pravosudnom sustavu, koji i dalje ne radi ništa i izriče im tragikomične "kazne". Grupice "nedodirljivih" u ime "svetog imena", kakvo god ono bilo, pali stolice svog stadiona, razbija inozemne trgove i stadione, mlati svoje i tuđe navijače, novinare, trenere, uglednike, ruši ograde, razbija automobile i izloge. Mi sliježemo ramenima.

Vezane vijesti

Grupice ekstremnih "hrvatskih navijača" uspjele su protjerati većinu normalnih sa "svojih" tribina, sve više i stadiona. Propalice diktiraju uvjete, a ostali moraju slušati. I bježati s "okupiranih tribina", jer su im neki nadobudni klinci rekli kako "tu ne pripadaju". Dosad su normalni utočište imali barem u reprezentaciji, huligani će im izgleda oduzeti i to.

U međuvremenu, većina funkcionera, trenera, novinara (čast časnim iznimkama) i dalje se uvlači u guzicu huliganima, optužuju "one druge", razapinju "policijsku brutalnost", pale ih bombastičnim naslovima, stvaranjem afera, provociranjem sukoba, indirektno pozivaju na linč. Hvala Bogu, Cvetkovića i Blaževića ima u svakom klubu, pa šibicu i nije teško upaliti.

Slika 2 od 3.
Foto: Dražen Patarčić

Još uvijek nema mrtvih, čekamo li to? Treba li neki ispod kape, majice ili šala skriveni "junak" ubiti nekoga, da bi hrvatska država reagirala? I tko zapravo treba reagirati? Zakon koji uvodi briljantnu instancu "društveno prihvaljive obitelji", koji osuđene ubojice pušta na vikende, koji nije osudio nikoga za organiziranu pljačku milijardi eura pretvorbenog kapitala? Ona politika u kojoj prijelazni rok između stranaka traje cijelu godinu, a nove momčadi na pojačanja troše milijune kuna koje ne osiguravaju sponzori, prodane karte i "Abramoviči", nego porezni harač najsiromašnijih? Društvo u kojem kad ne znaš što ćeš - odeš u politiku, a svaki lokalni šerif misli da zaslužuje javno brbljati o svemu i svačemu, bez ikakve odgovornosti i argumenata? Oni koji bi trebali biti uzor, predmet su sprdnje zbog svojeg ponašanja, ispraznog palamuđenja i bahatog trošenja nezarađenog i nezasluženog.

S kojim pravom uopće spominjemo maltešku policijsku brutalnost, kad smo uspjeli policiju i navijače iz države poput Malte prisiliti da s mržnjom u očima mlate sve što nosi crveno-bijele kvadratiće? Što su trebali, zamoliti hrvatske huligane preko razglasa da se smire, pa im kao nagradu obećati sladoled?

Nastradali su nevini? Da, nastradali su, nažalost. Ali hoće li se netko od njih javiti hrvatskoj policiji na povratku s Malte i u ime pravde, poštenja i svog policijskog dosjea kojeg je dobio ni kriv ni dužan, pomoći policiji da identificira one koji su se smijali kad im je izrečena uvjetna kazna na Malti? Ako Maltežani nisu znali razaznati odgovorne, možemo li pokušati mi?

Slika 3 od 4.
Foto: Dražen Patarčić

I što bismo mi napravili kad bi nam došao netko na naš stadion i počeo ga demolirati zbog lošeg rezultata? Vjerojatno bismo im se pridružili, jer smo već navikli razbijati svoje...

Što će se na kraju dogoditi? Opet ćemo se malo zgražati, političari će osuditi i prikupljati "važne predizborne bodove", psiholozi analizirati "ponašanje subkulturnog disfunkcionalnog organizma", mame i tate prstom pokazivati na nečijeg tuđeg sina. A oni? Oni će nastaviti orgijati i terorizirati. Dokle god ih netko ne udari pendrekom po glavi i zaključa iza rešetaka. Ne sve njih, nema potrebe. Takve kukavice koje se skrivaju iza vođa, mase, šalova, kapa, dresova, vrlo brzo će ustuknuti kad im se samo žestokim primjerom pokaže što ih čeka.

Englezi su to uspjeli s još gorim, agresivnijim, opasnijim i brojnijim huliganima, naravno da možemo i mi s ovom šačicom jada. Hrvatska NIJE zemlja huligana. Zašto onda tako lako prihvaćamo da takva slika o nama sve češće ide u svijet?

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!