Automoto

Prva pobjeda u sezoni za Gronholma

Ante Kojundžić • nedjelja, 07.08.2005.

Gotov je i ovogodišnji finski reli, deseta postaja svjetskog reli prvenstva. Najviše umijeća i brzine je pokazao Finac Marcus Gronholm u Peugeotu. Ovo je njegova peta pobjeda na domaćem tlu. Sebastien Loeb je osvojio drugo mjesto, ali prednost koju ima u ukupnom poretku je i dalje velika…

Gronholm je zadnji put pobjedio prije godinu dana i to također na finskom reliju. Broj pobjeda na domaćem reliju se sad popeo na pet. Jedini problem na koji je naišao je ozljeda suvozača Time Rautianinena. Poslije jednog od brojnih skokova u petak Rautianinen je osjetio bol u leđima. Bivši svjetski prvak je od tad morao paziti na rupe i velike skokove. Gronholm ne skriva sreću: ''Sretan sam zbog sebe i zbog momčadi. Bila je to duga godina bez pobjede. Očekivali smo ovo. Jedino smo imali problema s Timovim leđima pa smo pazili da ne pogodimo kakav kamen ili rupu.'' Fantastična pobjeda ne donosi samo olakšanje za Gronholma i cijelu momčad već i pomake u poretku. Gronholm je prešao na drugo mjesto prestigavši Pettera Solberga, a Peugeot je preuzeo vodstvo u poretku konstruktora za samo jedan bod ispred Citroena.

Aktualni prvak Sebastien Loeb se pomirio s drugim mjestom. Zadovoljan je pomakom u odnosu na prošlogodišnje izdanje ovog relija. Da nije bilo puknuća guma na kraju drugog dana, mogao se boriti za pobjedu do samog kraja. Loeb u prvenstvu vodi s 83 boda. Gronholm ima 28 bodova manje, a Solberg 30 manje. Još je šest relija ostalo do kraja.

Treće mjesto i napokon jedan odličan rezultat ostvario je Markko Martin u Peugeotu. Martin je ove sezone imao problema s navikavanjem na 307-icu, ipak poslije deset relija dokopao se zapaženijeg rezultata. Ne zaboravimo da je Estonac bio i pobjednik u Finskoj 2003. godine.

Zadnji dan relija veliku su borbu imali Petter Solberg i Mikko Hirvonen za četvrto mjesto. Norvežanin je naposljetku sačuvao prednost ispred Hirvonena. Šanse da Solberg osvoji titulu prvaka su sve manje. Zaostatak od 30 bodova jednostavno izgleda prevelik.

Sljedeći reli je u Njemačkoj od 26. to 28. kolovoza.

Poredak na kraju relija:
1. Gronholm (FIN/Peugeot) 2h54'11"0
2. Loeb (FRA/Citroen) + 01'06"7
3. Martin (EST/Peugeot) + 01'35"6
4. P.Solberg (NOR/Subaru) + 02'08"0
5. Hirvonen (FIN/Ford) + 02'13"6
6. Gardemeister (FIN/Ford) + 03'32"4
7. Rovanpera (FIN/Mitsubishi) + 04'27"9
8. Duval (BEL/Citroen) + 05'10"4
9. H.Solberg (NOR/Ford) + 05'45"8
10. Tuohino (FIN/Skoda) + 06'42"3

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

AutomotoSkrol
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!