Nogomet

Povijest SP: Čile 1962.

Piše:Branimir Korać • subota, 17.05.2014.
Povijest SP: Čile 1962.

Sedmo SP organizirao je Čile 1962. godine. Ovo Svjetsko prvenstvo mnogi smatraju prekretnicom u nogometnom svijetu. Za razliku od prošlih prvenstava, u prvi plan došla je fizička igra, s puno kontakta, ali i grubih prekršaja. Unatoč tome nogometni umjetnici Brazilci uzeli su trofej.

U kvalifikacijama za ovo Svjetsko prvenstvo sudjelovalo je do tada rekordnih 56 reprezentacija. Francuzi i Šveđani koji su ubilježili odlične plasmane u Švedskoj 1958. godine, nisu se uspjeli kvalificirati na prvo vaneuropsko SP od 1950. godine kada je organizacija pripala Brazilu.

Vava

Evaldo Izidio Neto Vava u društvu još petorice igrača bio je najbolji strijelac SP-a 1962. godine. Vava je rođen 1934. godine u Recifeu gdje je i započeo nogometnu karijeru. I danas se smatra jednim od najboljih napadača u povijesti, igrač vrlo jakog i preciznog udarca, jedan od onih napadača za koje se zna reći kako ga nema nigdje cijelu utakmicu i onda jednim potezom riješi pitanje pobjednika.

Karijeru je započeo u Recifeu 1949. godine, ali veliki talent brzo je uočen i već sljedeće sezone seli u Vasco da Gamu gdje igra sve do 1958. godine. Nakon duge ere u Vasco da Gami, sve češće mijenja klubove tako da u Španjolskoj igra za Atletico i Elche, u Meksiku za Club Americu i Toros Nezu, u Brazilu za Palmeiras te u SAD-u za San Diego gdje 1969. godine završava karijeru.

Preminuo je 19. siječnja 2002. godine.

Promjena u sustavu natjecanja u odnosu na prošlo prvenstvo nije bilo. Reprezentacije su i dalje bile smještene u četiri skupine nakon čega su dvije prvoplasirane išle u četvrtfinale.

U skupini A Sovjetski Savez, Jugoslavija i Urugvaj vodili su veliku borbu za četvrtfinale. Odlični Lev Jašin briljirao je u susretima s dva najveća protivnika i Sovjeti su zauzeli prvu poziciju. Jugoslavija je u odlučujućem susretu svladala Urugvaj s 3:1, a pogotke su postigli Joško Skoblar, Dražan Jerković i Milan Galić. Uz Skoblara i Jerkovića u reprezentaciji su bili i Vlatko Marković, Petar Radaković, Andrija Anković i Željko Matuš. Dražan Jerković s četiri gola bio je najbolji strijelac turnira u društvu Mađara Alberta, Sovjeta Ivanova, Čileanca Sancheza i Brazilaca Vave i Garrinche.

Nakon što se 1958. godine nisu niti kvalificirali na SP, Talijani su novo razočaranje doživjeli u Čileu. Tamo nisu uspjeli proći skupinu. U skupini B uspješniji su bili Njemačka i Čile. Nakon nule s Njemačkom na startu skupine, Talijani su pokradeni u drugom susretu u kojem je englesko-meksička sudačka trojka značajno pomogla Čileancima. Već u osmoj minuti isključili su Giorgija Ferrinija, u 41. minuti izbačen je Mario David, a vrhunac je bio nakon što udarcem laktom jedan Čileanac onesposobljava Josea Altafinija i ne zarađuje čak niti opomenu. Talijani utakmicu završavaju sa osmoricom, a Čile slavi 2:0 i odlazi u četvrtfinale.

Brazilci već u prvom susretu u skupini C ostaju bez Pelea zbog ozljede. Pele je izdržao do kraja, postigao jedan pogodak, ali ozljeda mišića već na samom startu susreta drugog kola s Čehoslovačkom izbacila ga je iz igre. Do kraja turnira više nije zaigrao. Brazilci su uz Čehoslovake bez problema otišli u četvrtfinale.

Argentinci su po drugi puta u nizu zapeli u skupini. Prolaza ih je stajao poraz od Engleza 3:1 te remi u posljednjem kolu s Mađarima 0:0. Na kraju su Englezi i Mađari otišli dalje.

Rezultatski najlakše je polufinale dohvatio Brazil koji je s 3:1 izbacio Engleze. Polufinale je dohvatila i Jugoslavija koja je s 1:0 svladala Njemačku pogotkom Pere Radakovića u 85. minuti susreta. Iznenađenje je priredio domaćin Čile koji je izbacio Jašinov Sovjetski Savez. Nakon ulaska u polufinale, Čileanci su dva dana potrošili na slavlje ovog velikog uspjeha i nisu bili spremni za polufinalni okršaj. Tamo ih je čekao Brazil i izbacio ih s 4:2. Garrincha i Vava s po dva pogotka odveli su Brazil u finale.

U finalu je Brazil igrao protiv Čehoslovačke. Čehoslovaci su u polufinalu eliminirali Jugoslaviju s 3:1. Jugoslavija je preko Jerkovića poravnala početkom drugog poluvremena i sve do deset minuta prije kraja bila u egalu. Tada Scherer s dva pogotka rješava susret.

Čehoslovaci su u finalu iznenađujuće poveli preko Masopusta u 15. minuti, ali u vodstvu su bili tek dvije minute. Tada Amarildo poravnava, a u drugom dijelu Zito i Vava odvode Brazil do naslova.

Finale

Brazil - Čehoslovačka 3:1 (1:1)

Strijelci: 0:1 Masopust (15), 1:1 Amarildo (17), 2:1 Zito (69), 3:1 Vava (78)

Brazil: Gilmar, D. Santos, N. Santos, Zito, Mauro, Zozimo, Garrincha, Didi, Vava, Amarildo, Zagalo.
Čehoslovačka: Schrojf, Tichy, Novak, Popluhar, Pluskal, Pospichal, Masopust, Scherer, Kadraba, Kvašnjak, Jelinek.

SP 2014, Skupina A

1Brazil 37:2+57
2Meksiko 34:1+37
3Hrvatska 36:603
4Kamerun 31:9-80

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!