SP 2006.

Kaiserslautern

Deni Kirinčić • utorak, 02.05.2006.

Jedan od domaćina svjetskog prvenstva biti će i Kaiserslautern. Grad se nalazi u pokrajini Rheinland – Pfalz, što bi u doslovnom prijevodu značilo Porajnje – Falačka. Neki je još i nazivaju Rheinland – Palatinate jer se grad nalazi u području jedne od najvećih šuma Njemačke, Palatinate. Glavni grad te pokrajine je Mainz.

Kaiserslautern

Broj stanovnika: 100.000
Nadmorska visina: 245 metra
Pozivni broj: 0631
Plan grada
Službeni site grada
Hoteli
Restorani
Pubovi
Povijest grada

Povijesni izvori Kaiserslauterna otkrivaju Crkvu Sv. Martina koja je izgrađena početkom 14. stoljeća, ali kulturna povijest grada seže i u godine prije Krista. U gradu se također nalaze i ruševina dvorca cara Friedricha Barbarosse iz 12. stoljeća, te kula Humbergturm koja je izgrađena 1900. godine. Dokument iz 882. prvi je dokument koji govori o postojanju grada Kaiserslauterna. Kaiserslautern je prepun povijesnih znamenitosti i raznih izvora koji su se i danas zadržali u staroj jezgri grada.

Vezane vijesti

Godine 1848. grad je povezan sa željeznicom, što je označilo početak novog Kaiserslauterna. Grad se počeo uzdizati i uslijedio je pravi procvat. Postao je središtem industrije tekstila, čelika i strojeva. Nakon drugog svjetskog rata, Kaiserslautern je poslužio Amerikancima kao vojna baza, koja se zadržala do danas jer 40 000 Amerikanaca sa svojim obiteljima održava vojnu zajednicu koja se proširila do zračne baze Ramstein, najveće vojne baze SAD-a izvan granica Sjedinjenih Država.

Kaiserslautern je dobio čast domaćinstva jer je on upravo primjer pravog nogometnog kluba. Istoimeni klub učinio je grad poznatim u cijeloj Europi. Klub je bio prvak Njemačke u četiri navrata, ali također treba spomenuti kako Kaiserslautern nije samo nogometni grad. Dokaz tomu je preko 30 000 ljudi koji su registrirani u više od 100 sportova.

Najveća zgrada u Kaiserslauternu je njihova gradska vijećnica sa 84 m s čijeg se krova pruži predivan panoramski pogled na šumu Palatinate. Uz visinu, grad se može pohvaliti i najvećim bazenom u Europi sa 160 m, te najvećim parkom dinosaura u Europi.

Glavni trg u Kaiserslauternu je trg Sv. Martina, što je ujedno i središte noćnog života. Jedno od okupljališta je i Kammgarn, poznatiji pod imenom The Cotton club, jer je smješten u staroj tvornici pamuka. Poznat je slavnim jazz festivalima i po tome što je ugostio mnoge slavne glazbenike poput Earth, Wind and Fire, te Petera Gabriela.

Jedna od atrakcija je i veliki botanički vrt potpuno građen u japanskom stilu, te velika izložba vrtova koja se svake godine održava od travnja do listopada, te mnogo raznih palača i dvoraca iz razdoblja renesanse.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!