Nogomet

Dinamo - Parma: Misija je ipak bila nemoguća

Sportnet • četvrtak, 09.11.2000.


Nakon što su modri u prvom susretu u Parmi poraženi s 2:0 uzvrat se činio kao "nemoguća misija" što se na kraju pokazalo i točnim. Pred polupraznim Maksimirom, gdje su samo Bad Blue Boysi u pristojnom broju napunili svoj dio tribine, navijači su se ipak nadali prolasku u 3. kolo Kupa UEFA.


Mikić je 56 minuta mučio Juniora (Snimio: Dražen Patarčić)

Odlučio se Vlak priliku u napadu dati Šokoti i Balabanu, dok je posljednjeg igrača obrane odigrao kapetan modrih, Igor Bišćan. Kod gostiju u odnosu na prvi susret u Parmi uz Mbomu u napadu zaigrao je jugoslavenski reprezentativac Savo Milošević. Od samog početka sjever je tražio pogodak, međutim osim pritiska u prve dvije minute ništa konkretno nije se dogodilo pred Parminim vratima.

Prvu priliku na utakmici imali su Talijani, nakon kornera s lijeve strane, na drugoj strani Milošević je pucao iz blizine, ali Butina brani. Nakon te početne prilike Parme tempo u potpunosti diktira Dinamo. Parma je stisnuta na svoju polovicu, Dinamo reda prilike. U 13. minuti Šokota se probio po desnoj strani, centrirao, ali Mujčin je bio prebrz te nije uspio zahvatiti loptu. Najviše je u tim trenucima Dinamo prijetio po desnoj strani preko Mikića kojeg je Junior bio u nekoliko navrata prisiljen zaustaviti prekršajem za što je bio "nagrađen" žutim kartonom. Nakon jednog takvog prekršaja na desnoj strani Mujčin je pokušao iz slobodnog udarca iznenaditi Buffona, međutim bezuspješno.


Gužva pred Parminim vratima (Snimio: Dražen Patarčić)

Igrala se 18. minuta kada je Bišćan uposlio Balabana u sredinu, ovaj povukao nekoliko metara i onda s vrha šesnaesterca "opalio", a lopta je završila tik kraj lijeve stative. U tim trenucima pritisak nije jenjavao i na ubačenu loptu iz slobodnog udarca jedan od Parminih obrambenih igrača loptu je uspio skrenuti u korner. Odmah nakon izvedenog kornera Agić je loše zahvatio loptu, ali lopta je došla do Šokote čiji je udaraca glavom Buffon uspio skrenuti u korner. olovicom prvog dijela uspijela je Parma uspostaviti terensku ravnotežu i igra se preteženo odvijala na sredini terena do 32. minute. Šabić je na desnoj strani pronašao slobodnog Mikića, povukao je Mikić par koraka, centrirao, neodlučnost Parmine obrane koristi Šabić i u sredini upošljava Šokotu koji s nekoliko metara dovodi Dinamo u vodstvo od 1:0. Vodeći pogodak dao je Dinamu krila i lopta je i nadalje najčešće bila u posjedu Dinamovih igrača. Šest minuta prije kraja prvog mogao je Dinamo doći do drugog pogotka. Mikić je opet probio desnu stranu, prebacio loptu na drugu stativu gdje je Mujčin iz prve pokušao savladati Buffona, ali lopta je završila pokraj stative. U sudačkoj nadoknadi pokušao je Milošević glavom nakon kornera, ali udarac nije bio dovoljno precizan i prvo je poluvrijeme završilo s jednim pogotkom u mreži Buffona.

Početkom drugog dijela pao je malo tempo igre, a Parma je kao i početkom prvog dijela prva došla u priliku za pogodak. U prvom dijelu potpuno nezamjetni Savo Milošević započeo je napad na lijevoj strani i prijetila je opasnost za Butinu, međutim jedan od Parminih napadača ostao je u zaleđu modre obrane. Pokušavala je Parma nakon pogrešaka Dinamovog srednjeg reda, ali obrana je bila sigurna i na vrijeme otklonila opasnost. U prvom dijelu požutjeli Junior u 55. minuti oštrim je startom zaustavio Šabića, međutim engleski sudac Gallagher nije imao snage pokazati i drugi žuti karton. Parmin trener Malesini hitro reagira i vadi Junira iz igre. Nije Parma imala napadačkih ambicija i Dinamo je kontrolirao igru. Pokušao je Agić s 20-ak metara iznenaditi Buffona, ali nažalost po Dinamove navijače rezultata je ostao nepromijenjen.


Thuram ruši, a Torrisi gleda Agića (Snimio: Dražen Patarčić)

Jednu od rijetkih prilika Parma je imala u 58. minuti, kada je nakon kornera lopta "prošetala" po gol crti, ali lopta je iznenadila i Dinamovu obranu kao i Parmine napadače. Nešto kasnije griješi Bišćan, a s 20-ak metara Mboma tuče ravno u Butinu. Dinamo kontrolira igru, ali bez konkretne završnice. Parma prijeti iz rijetkih napada, a 76. minuti Boghossian nakon kornera pokušava škaricama, ali Butina brani. Posljednjih deset minuta Parma se u potpunosti povukla na svoju polovicu, dok je Vlak u igru uveo Brazilca Oliveiru koji je unio dosta živosti u Dinamovu igru. Tako je u 84. minuti Oliveira odlično probio lijevu stranu pronašao Cvitanovića u sredini, koji je loptu odmah proslijedio za slobodnog Pavlovića, čiji je udarac Buffon uspio obraniti. U posljednjim minutama Parmini igrači jednostavno nisu uspijevali parirati modrima, ali osim konstatnog pritiska nije bilo rezultata. Sartor je dvije minute prije kraja zaradio crveni karton , ali ni to nije bilo dovoljno da Dinamo do kraja susreta postigne i drugi pogodak što osiguralo produžetke.

Pobjeda od 1:0 na kraju ipak nije bilo dostatna za prolazak u 3. kolo, mešutim u današnjoj utakmici većina igrača je pokazala da nije zaboravila igrati. Prvenstvo je oduševio Mikić koji je bio nezaustavljiv po desnoj strani, kao i vrlo dobri Agić u sredini. Tako će Dinamovi navijači morati pričekati slijedeću godinu kako bi svoje ljubimce gledali u srazu s europskim momčadima.


Alberto Malesini, trener Parme: “Odigrali smo prvo poluvrijeme izuzetno loše, međutim u drugom dijelu popravili smo znatno igru, ali ni to nije bilo na zavidnoj razini. Daa smo bili prisiljeni igrati na pobjedu postavio bih igru drugačije, ali s krajnjim razultatom sam zadovoljan. Bojao sam se današnje utakmice jer se u sastavu Dinama pojavilo dosta novih imena koji su bili nepoznanica za mene."

Marijan Vlak, trener Dinama: "Mislim da smo prisustvovali jednoj kvalitetnoj utakmici gdje nakon utakmice mogu samo čestitati svojim igračima na prikazanoj igri, a i navijačima na podršci. Pobijedili smo, ali ... Ključni trenutak utakmice bio je kad sudac nije pokazao drugi žuti karton Junioru. Ne kažem da zbog toga nismo osigurali plasman u 3. kolo, ali bila bit to ogromna prednost u posljednjem dijelu utakmice. Nakon svega izuzetno sam zadovoljan pobjedom nad Parmom. Ipak je to jedna od najjačih momčadi talijanske lige."

Igor Bišćan, Dinamo: "Mislim da smo večeras pokazali da se možemo nositi i sa najboljima, makar nam to u ovom trenutku ne predstavlja utjehu jer nismo prošli. Ali mislim da si nemamo što predbaciti."

Tomislav Butina, Dinamo: "Mislim da je bilo realno za očekivati da zabijemo i drugi gol i time izborimo produžetke, obzirom da su oni danas igrali loše, a mi dobro. Razvoj događaja na terenu je nama davao pravo da se nadamo čak i prolazu. Rezultat je taj koji nas drži i koji će nam dati poleta za dalje. Ovdje smo dominirali 90 minuta, dok smo u Parmi imali dobru igru na mahove. Parma je danas bila loš suparnik".

Tomo Šokota, Dinamo: "Žao mi je što nismo uspjeli postići rezultat 2-0 jer smo pružili stvarno dobar nogomet. Mislim da ipak možemo biti zadovoljni rezultatom jer je sa druge strane stajala jedna stvarno odlična momčad. Po meni najbolji igrač u njihovoj momčadi danas je bio Buffon. Imao je nekoliko odličnih intervencija zahvaljujući njemu Parma ide dalje."


BBB - kao i uvijek 12 igrač Dinama (Snimio: Dražen Patarčić)

Savo Milošević, Parma: "Bilo je onako kako sam i očekivao. Ja sam izjavio da očekujem jednu tešku utakmicu. Da nam je uspjelo u početnom dijelu igre zabiti gol, možda bi sve bilo drugačije. Dinamo je pred kraj prvog poluvremena uspio doći do svoje igre i postignuti pogodak. Druge poluvrijeme je bilo dosta zanimljivo, neizvjesno u svakom slučaju. Moglo je biti povoljnije za Dinamo, ali mogao je rezultat biti povoljniji i za nas. Ja mislim da gledatelji mogu biti zadovoljni večerašnjim nogometom."

Možete li usporediti večerašnju utakmicu sa onom u Parmi?
"Teško je uspoređivati te dvije utakmice. Danas je teren bio veoma težak, bilo je teško trčati, teško se kretati. Sve je bilo nekako rovovski, iako je Dinamo uspio doći do igre. Njihovi igrači su bili malo laganiji od nas, malo svježiji, pokretljiviji. Bilo je očigledno da Dinamo igra pred svojom publikom, više su željeli, više mogli. U svakom slučaju publika mnogo znači za jednu ekipu, ne samo Dinamo. Oni su danas igrali za nijansu bolje upravo zbog sjajne publike."

Smatrate li da nakon ove dvije utakmice dalje ide bolji ili spretniji?
"Kažem ponovno, ishod je mogao biti drugačiji. Ja se ne stidim to priznati. Međutim, mislim da smo i mi zaslužili proći u sljedeće kolo, iako nismo igrali maksimalno koliko smo mogli. Činjenica je da mi imamo iskustvo koje ekipa Dinamo nema u toj mjeri kao mi i to je vjerojatno presudilo. Inače igra je bila izjednačena."

Davor SAJKO, Ivana TOMIČIĆ

SuperSport HNL

1Dinamo 513:3+1013
2Rijeka 511:1+1011
3Hajduk 57:4+311
4Šibenik 56:609
5Varaždin 54:2+28
6Istra 1961 54:11-77
7Gorica 56:7-15
8Lokomotiva 53:9-62
9Osijek 54:9-51
10Slaven Belupo 53:9-61

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

Nogomet

SuperSport HNL

1Dinamo 513:3+1013
2Rijeka 511:1+1011
3Hajduk 57:4+311
4Šibenik 56:609
5Varaždin 54:2+28
6Istra 1961 54:11-77
7Gorica 56:7-15
8Lokomotiva 53:9-62
9Osijek 54:9-51
10Slaven Belupo 53:9-61

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!