Nogomet

Kraj puta za Manchester, Barca šokirala Udine

Marin Vuković, Filip Galić • srijeda, 07.12.2005.

Manchester United je porazom u Lisabonu ispao iz Lige prvaka, po prvi put već u ovoj fazi natjecanja, a još poraznija je činjenica da nisu izborili niti nastup u Kupu Uefe. Barcelona je u završnici izbacila Udinese i u osminu finala promovirala Werder iz Bremena...

Skupina A: Juventus pobjedom siguran na vrhu

Juventus je svoj put skupinom Lige Prvaka završio i više nego trijumfalno. 15 bodova, pet pobjeda, jedan poraz, od Bayerna. Zadnja žrtva im je bio Rapid koji je tako ostao jedina momčad koja je završila natjecanje bez i jednog boda. Prvih 35 minuta utakmice je proteklo u slabašnoj igri u kojoj je Rapid pokušavao učiniti nešto, najčešće preko Ivanschitza, no Juventus je prvi poveo, golom Del Piera iz slobodnog udarca. Nije se Rapid pošteno niti oporavio od toga šoka, već je došao drugi, u obliku Ibrahimovića. Nakon dodavanja Del Piera, Ibrahimović je prevario čuvara i postigao efektan pogodak. Tri minute kasnije, evo i trećeg gola. Camoranesi je centrirao, lopta dolazi do Ibrahimovića koji opaljuje loptu, ona se nekako odbija do Del Piera, a ovaj postiže drugi gol na utakmici. Početkom nastavka Kincl smanjuje, nakon što se lopta iz gužve odbila do njega. Pogodak je dao na kratko krila Rapidu, ali Juventus je bio prejaka i predobro organizirana momčad da dozvoli senzacionalni povratak.

Bayern je u Bruggeu činio sve u svojoj moći da dođe do pobjede, ali Belgijanci se nisu dali. Bayern je poveo iz svojeg prvog udarca na gol Butine. Deislerov slobodni udarac presijeca Pizzaro koji posprema loptu iza hrvatskog vratara. Brugge i Bayern su nakon toga izmjenili seriju udaraca prema golovima, dok konačno u 32. minuti Portillo nije prekrasnim udarcem izjednačio na 1:1. Sa time rezultatom se otišlo na odmor. U nastavku, Bayern je napadao svim silama, poništen im je i jedan pogodak, ali ništa nije moglo savladati Butinu nakon toga. Bayern je tako završio sa gorkim okusom skupine Lige Prvaka, svjestan da može sada biti izvučen protiv najjačih momčadi u osmini finala.

Skupina B: Jedna velika nula

Slika 2 od 3.
Foto: EPA

Arsenal i Ajax su odigrali dosadnu utakmicu sa izmjenšanim sastavima, a najinteresantniji trenutak je bio promašeni jedanaesterac Henrya u 45. minuti. Zaista, više od ovoga se nije događalo na utakmici.

Sparta je, sa druge strane, morala jurišati na pobjedu protiv Thuna koji se većinu prvog djela branio. Najopasniji je bio Tomas Došek koji je promašio dvije sjajne prilike u 5. i 21. minuti. U drugom dijelu, kako Sparta nije uspjevala napraviti apsolutno ništa, nastala je velika nervoza koja je kulminirala crvenim kartonima Petraša i Goncvalesa. Završilo je 0:0 što je značilo slavlje za goste jer su u povijesnom nastupu u Ligi Prvaka osigurali treće mjesto, dok je Sparta odradila još jednu blijedu sezonu, osvojivši samo dva boda.

Skupina C: Werder zahvalan Barceloni, Galinoviću napunjena mreža

Puno se toga događalo u skupini C, a drama je dosegla vrhunac pet minuta prije kraja utakmica u Bremenu i Udinama. No krenimo redom... Werder je na najbolji mogući način otvorio utakmicu protiv Panathinaikosa znajući da samo pobjedom, uz pobjedu Barcelone nad Udineseom, mogu izboriti nastavak natjecanja u Ligi prvaka. Već u drugoj minuti utakmice Miroslav Klose se našao sam pred našim Mariom Galinovićem, koji ga ruši i glavnom sucu utakmice nije preostalo ništa drugo nego da pokaže na bijelu točku, a Johan Micoud je bez problema svladao našeg vratara. U 28. minuti susreta domaći su udvostručili vodstvo. Nakon ubacivanja u šesnaesterac sjajno je skočio Micoud i spustio loptu za Nelsona Valdeza koji ju zaustavlja prsima i zatim smješta u bliži kut Galinovićeva gola. Nepune dvije minute kasnije Valdez izbija sam pred Galinovića i povisuje na nedostižnih 3:0. U samo pola sata Panathinaikos je doživio potop.

Nakon odmora nije se dugo čekalo na novi pogodak u mreži Galinovića. Miroslav Klose je ponovno izbio sam pred našeg vratara, koji ga ovaj put nije srušio, no ovaj mu se zahvalio pogotkom za 4:0. Izvadivši loptu po četvrti put iz svoje mreže Mario Galinović je postao vratar koji je primio najviše pogodaka u ovoj sezoni Lige prvaka. Bila je to 15. lopta koja je završila iza njegovih leđa, no činjenica je da obrana Panathinaikosa često "pliva" bolje i od Duje Draganje. Dvije minute nakon Kloseovog pogotka, Panathinaikos je ipak pronašao put do mreže domaćih. Nakon udarca iz kuta najviši je bio Morris i glavom loptu skrenuo u mrežu Reinkea, no bilo je to sve što su gosti prikazali u ovoj utakmici. Do kraja susreta Thorsten Frings je postigao i peti pogodak za domaćine, što je Galinovićevu neslavnu statistiku povisilo na 16 primljenih pogodaka.

Peti se pogodak Werdera poklopio s lijepim vijestima iz Udina, gdje je Barcelona u posljednjih pet minuta utakmice slomila otpor Udinesea i, umjesto u osminu finala Lige prvaka, poslala ga u manje atraktivan Kup Uefe. Zaista, kada vam treba barem remi za prolaz u sljedeći krug, onda za protivnika u posljednjem kolu zasigurno ne želite momčad poput Barcelone, čak i kada nastupa bez Ronaldinha i Eto'oa, kao što je to bio slučaj večeras.

Udinese je imao svoje prigode, no nedostajalo je koncentracije u završnici. Barcelona je u prvom poluvremenu dvaput gađala okvir gola, a oba puta za to je bio zaslužan Ludovic Giuly. Kada je dio navijača u Udinama već potiho slavio prolaz u osminu finala, uslijedio je šok. Igrala se 85. minuta kada je gužvu u šesnaestercu domaćih iskoristio Ezquerro i kroz šumu nogu zatresao mrežu Udinesea. Šokirani Udinese sve je snage dao u napad, čime je posljednju liniju ostavio posebno ranjivom. Barca je to iskoristila i u posljednjoj minuti susreta preko Inieste postavila konačnih 0:2. Slavlje u Bremenu moglo je početi.

Skupina D: Nema više Manchestera, velik uspjeh Villareala

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

Skupina D večeras je bila pozornica najveće drame, budući da je to bila i jedina skupina u kojoj su sve četiri momčadi imale izgleda za ulazak u sljedeći krug Lige prvaka. Za Manchester United više nije bilo mjesta kalkulacijama. Nakon mršavog remija s Villarealom u prošlom kolu, momčad Alexa Fergusona samo je pobjeda sigurno vodila u osminu finala. Maksimalno su angažirano ušli u utakmicu u Lisabonu i već nakon šest minuta igre došli do vodstva. Ispala je desna strana obrane Benfice, sam se našao Gary Neville, koji upućuje milimetarski preciznu loptu u sredinu točno na nogu Paula Scholesa. Naizgled tisućupostotnu priliku Scholes je uspio zakomplicirati, lopta mu se "zapetljala" u nogama, no uspio ju je prenijeti preko linije gola.

Rano vodstvo gostiju nije šokiralo igrače Benfice, koji do kraja poluvremena dolaze do potpunog preokreta. Već u 16. minuti Geovanni je izjednačio efektnim udarcem glavom nakon ubacivanja Nélsona, a u 34. minuti Beto beskompromisno puca s preko 25 metara, a lopta pogađa Scholesa, mijenja smjer i vara Edwina Van Der Sara. Do kraja utakmice rezultat se nije mijenjao, što je značilo da Manchester United po prvi put završava nastup u Ligi prvaka već nakon natjecanja po skupinama. Za Alexa Fergusona i ostatak momčadi loše vijesti tu ne prestaju. Sa samo šest osvojenih bodova iz šest utakmica, United nije izborio niti treće mjesto u skupini koje vodi u Kup Uefe, pa će ostatak sezone svoje utakmice igrati samo na Otoku.

Je li to i konačni kraj Fergusonove ere u Manchester Unitedu? Nitko još ne zna, no vrlo skoro bismo mogli dobiti odgovor na to pitanje. Činjenica je da je ovo najveći neuspjeh Uniteda u posljednjem desetljeću, a predstavlja i ogroman financijski gubitak za momčad s Old Trafforda, te će biti zanimljivo vidjeti kako će na to reagirati novi vlasnici kluba.

Što se tiče utakmice Villareala i Lillea, sve do 67. minute izgledalo je kao da će to biti samo još jedna u nizu utakmica bez pogodaka u ovoj skupini. Do posljednjega kola čak je pet susreta završeno najnepopularnijim nogometnim rezultatom, no da se isto ne ponovi i u ovom kolu pobrinuo se Guayre postigavši svoj prvi pogodak u Ligi prvaka za vodstvo Villareala od 1:0, što je bio i konačni rezultat utakmice. Villareal je tako ostvario najveći uspjeh u svojoj povijesti, plasiravši se među najboljih 16 momčadi Starog kontinenta.

Može se reći da je pobjedom Villareala donekle spašen i ugled Lige prvaka kao najatraktivnijeg svjetskog nogometnog natjecanja, budući da je iz daljnjeg natjecanja izbačen Lille. Zašto? Dobro zapamtite sljedeći podatak. Lille je u šest utakmica skupine D postigao samo jedan jedini pogodak, osvojivši unatoč tome šest bodova i treće mjesto, te nastavak natjecanja u Kupu Uefe, a do samoga kraja imao je izgleda za plasman u osminu finala. Zaista nevjerojatan podatak. Uz Lille jedino je Anderlecht ove sezone postigao jednak broj pogodaka, no oni niti u jednom trenutku nisu bili kandidati za prolaz u sljedeći krug natjecanja.

SuperSport HNL

1Dinamo 3258:24+3472
2Rijeka 3263:23+4071
3Hajduk 3246:21+2561
4Osijek 3255:41+1448
5Lokomotiva 3244:33+1147
6Istra 1961 3333:51-1837
7Varaždin 3235:42-736
8Gorica 3330:47-1735
9Slaven Belupo 3340:60-2033
10Rudeš 3315:77-627

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!