Automoto

Montoya hrabro do pobjede u Italiji

Ante Kojundžić • nedjelja, 04.09.2005.

Kolumbijac Juan Pablo Montoya pobjednik je VN Italije, petnaeste utrke svjetskog prvenstva u Formuli 1. Montoyi se pred sam kraj utrke pojavio problem s gumom na njegovom McLarenu, ali nije htio otići u boks već je hrabro nastavio do cilja…

Montoya je vodio utrku od samog početka i činilo se da ima pobjedu u džepu kad su se pojavili problemi na stražnjoj lijevoj gumi. No, Montoya nije išao u boks na zamjenu nego je nastavio dok mu se iza leđa približavao Fernando Alonso. Kolumbijac je izdržao na čelu utrke i zasluženo odnio pobjedu - drugu ove sezone.

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

Alonso osvaja drugo mjesto u Renaultu. Mladi Španjolac je prvi dio utrke pratio Montoyin ritam, da bi nakon ulazaka u boks malo izgubio na vremenu u odnosu na vodećeg. Novih osam bodova na njegovom kontu (ukupno 103) povećava prednost ispred glavnog mu konkurenta Kimija Räikkönena (76) za 27 bodova.

Finac ne da nikom da mu se približi u broju pehova ove sezone. Ovaj GP vikend je već morao promijeniti motor i time prekršiti pravila, a u utrci nije imao sreće s istom gumom kao i momčadski kolega Montoya. Dogodila mu se ista stvar kao i Montoyi - samo ranije. Kimi je bio na taktici jednog ulaska u boks, a upravo guma je kriva za još jedan neplanirani ulazak u boks i podij mu je iskliznuo iz ruke. Uz još par vozačkih pogrešaka Räikkönen završava utrku na četvrtom mjestu.

Podij je osigurao Giancarlo Fisichella sjajnim nastupom. Iako za njega nije sve odlično krenulo na kvalifikacijama, u utrci je uspio poboljšati dojam i osvojiti vrijednih šest bodova za sebe i momčad. Renault ostaje prvi u poretku konstruktora sa devet bodova ispred McLarena.

Vrlo dobra utrka za Toyotine vozače. JarnoTrulli je ciljem prošao kao peti, a njegov kolega Ralf Schumacher kao šesti. Toyota se približila Ferrariju u natjecanju konstruktora. Heidfeldova zamjena, Antonio Pizzonia, odvezao je vrlo dobru utrku. Bio je 16. na kvalifikacijama, a u utrci je završio kao sedmi. Puno bolji od svog kolege iz Williamsa, Marka Webbera, koji u odnosu na kvalifikacije uopće nije napredovao. Četrnaesto mjesto za Australca.

Posljednji bod i osmu poziciju uzima Jenson Button u BAR-u. BAR je podbacio u utrci u usporedbi s rezultatima na kvalifikacijama. Japanac Takuma Sato završio je 16., a krenuo kao peti.

Ferrari bez bodova. Najbliži bodovima je bio Rubens Barrichello koji je za ovu utrku bio posebno nadahnut. Brazilca je par puta napao Michael Schumacher, ali Rubinho ga nije pustio ispred sebe. No, problem s gumom i jedan ulazak viška u boks poremetile su Barrichellove planove da se dokopa bodova. Na kraju 12. osvojeno mjesto. Michael Schumacher bio je dva mjesta bolji - deseti.

Valja napomenuti da na veoma zahtjevnoj Monzi u pogledu izdržljivosti nije odustao ni jedan bolid.

Sljedeća utrka je u Belgiji za tjedan dana.

Poredak na kraju utrke:
1. JP. Montoya (KOL/McLaren) 1:14:28.659
2. F. Alonso (ŠPA/Renault) + 2.479
3. G. Fisichella (ITA/Renault) + 17.975
4. K. Räikkönen (FIN/McLaren) + 22.775
5. J. Trulli (ITA/Toyota) + 33.786
6. R. Schumacher (NJE/Toyota) + 43.925
7. A. Pizzonia (BRA/Williams) + 44.643
8. J. Button (VB/BAR) + 1:03.635
9. F. Massa (BRA/Sauber) + 1:15.413
10. M. Schumacher (NJE/Ferrari) + 1:36.000
11. J. Villeneuve (KAN/Sauber) + 1 krug
12. R. Barrichello (BRA/Ferrari) + 1 krug
13. C. Klien (AUT/Red Bull) + 1 krug
14. M. Webber (AUS/Williams) + 1 krug
15. D. Coulthard (VB/Red Bull) + 1 krug
16. T. Sato (JAP/BAR) + 1 krug
17. T. Monteiro (POR/Jordan) + 2 kruga
18. R. Doornbos (NIZ/Minardi) + 2 kruga
19. C. Albers (NIZ/Minardi) + 2 kruga
20. N. Karthikeyan (IND/Jordan) + 3 kruga

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

AutomotoSkrol
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!