Nogomet

Katastrofa ili neuspjeh?

Tomislav Pacak • četvrtak, 08.09.2005.

Nedvojbeno, nakon sramotnog remija s Maltom, igrači i izbornik Kranjčar zaslužili su gotovo svaku kritiku koja će stići na njihov račun. Neriješen rezultat s Maltežanima možda je najveći kiks u hrvatskoj nogometnoj povijesti, no premda su pristup i igra bili ispod svake razine, "kockasti" su dosadašnjim igrama zaslužili određeni kredit...

Slika 2 od 2.
Foto: Bruno Karadža

Teško je pronaći pozitivne činjenice nakon što protiv apsolutnog autsajdera, jedne od najlošijih europskih reprezentacija, izgubiš dva boda koja te u konačnici mogu koštati odlaska na Svjetsko prvenstvo. Međutim, one ipak postoje. Ako ništa drugo, Hrvatska je dva kola prije kraja kvalifikacija osigurala najmanje drugo mjesto u skupini koje osigurava dodatne kvalifikacije, a ne treba zaboraviti da smo u prethodnim kvalifikacijama često bili sretni kada u zadnjem kolu izborimo upravo dodatnu rundu kvalifikacija.

Svakom zaljubljeniku u hrvatski dres teško će netko objasniti kako momčad koja u gostima svlada Švedsku, Bugarsku i Island, odigra 1:1 sa svjetskim prvacima, ne može uzeti tri boda protiv amatera s Malte. I pravog objašnjenja nema, jasno je da takav rezultat može biti jedino plod psihološke pripreme za utakmicu.

Upravo to je područje u kojem su najviše pogriješili i izbornik i igrači - Cico jer usprkos islandskom upozorenju nije uspio utuviti svojim izabranicima da se nitko neće samo "složiti" po terenu ako ne bude pravog pristupa, a igrači jer...su igrali kako su igrali. Bez krvi, bez želje, bez potrebnog žara. Trgli su se tek kad su primili gol, no tada je već bilo kasno...

Slika 1 od 1.
Foto: Bruno Karadža

Ne treba, međutim, bacati "drvlje i kamenje" po igračima; uostalom, nikome nije gore nego njima. Toliko su truda i znoja potrošili u dosadašnjem dijelu kvalifikacija, napravili fantastične rezultate i onda poput najgore krave porušili lončiće s mlijekom tamo gdje su najmanje očekivali. I zbog tog kiksa mogli bi ostati bez najveće nogometne predstave.

Remi na Malti zaista je bolan, osim što je doveo Šveđane u puno bolju situaciju, vrlo dalekom se čini i pozicija najboljeg drugoplasiranog koja je bila zagarantirana u slučaju pobjeda na Malti i u Mađarskoj. U stožeru hrvatske reprezentacije sada se ne isplati plakati zbog propuštenog; katastrofalni kiks na Malti treba se dobro analizirati, uvidjeti sve greške i pobrinuti se da se ne ponove.

Kranjčar ima o čemu razmišljati do idućeg okupljanja. Hrvatska je u 180 minuta protiv Islanda i Malte prikazala 135 minuta vrlo lošeg nogometa te tek jedno poluvrijeme koje je sličilo na izdanja u prvom dijelu kvalifikacija. Ovoga puta to je bilo dovoljno za četiri boda, no protiv Švedske neće biti dovoljno ni za bod.

"Kockastima" sada mora biti jasno da nisu toliko kvalitetna reprezentacija da bilo koga mogu srediti u prvoj brzini, ne daju li svi svoj maksimum trke, truda i zalaganja neće biti ni pravih rezultata. I Cico je, kao i igrači, griješio ovih dana i to mora ispraviti do idućeg, presudnog ogleda s Ibrahimovićem i društvom.

Istina je da Šveđani drže sve u svojim nogama, ali isto se može reći i za Hrvatsku. Švedsku smo pobijedili dva puta u Švedskoj, možemo zasigurno i na Maksimiru gdje "kockasti" još nikada nisu izgubili kvalifikacijsku utakmicu. Kiks protiv Malte lako je okarakterizirati katastrofom, no istina je da su "kockasti" pobjedama u Švedskoj i Bugarskoj napravili više nego su izgubili remijem na Malti. Primjerice, da su u Švedskoj i u Bugarskoj odigrali neriješno, a na Malti pobijedili, imali bi četiri boda manje od Švedske i prvo mjesto bi već bilo izgubljeno.

Iako su se opasno približili limitu, "kockasti" taj teško zasluženi kredit još nisu izgubili. Zbog toga, ovaj remi se treba tretirati kao neuspjeh, ali nije katastrofa. I dalje vjerujemo da imamo pravu generaciju, pravu momčad i pravog izbornika, no Šveđani će biti ultimativni test. I igrača i Zlatka Kranjčara...

SuperSport HNL

1Dinamo 3461:25+3678
2Rijeka 3465:28+3771
3Hajduk 3447:23+2462
4Osijek 3458:43+1551
5Lokomotiva 3447:37+1050
6Varaždin 3439:43-442
7Gorica 3432:48-1638
8Istra 1961 3434:52-1838
9Slaven Belupo 3441:62-2133
10Rudeš 3416:79-637

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

NogometSkrol
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!