Automoto

VN Belgije bez kiše, Kimi pobjednik

Ante Kojundžić • nedjelja, 11.09.2005.

Kimi Räikkönen pobjednik je šesnaeste utrke svjetskog prvenstva koja se vozila na stazi Spa u Belgiji. Očekivana kiša ipak nije pala, ali je staza bila vlažna. Drugo mjesto je osvojio Fernando Alonso, vodeći u prvenstvu…

Utrku je poveo Juan Pablo Montoya i vodio veći dio utrke. No, nakon zadnjih ulazaka u boks vodstvo je preuzeo Kimi i nije ga ispuštao do kraja utrke. Antonio Pizzonia je poslije odlične utrke u Monzi ovdje na Spa napravio glupost i udario Montoyu odostraga dok je Kolumbijac išao prema sigurnom drugom mjestu. Zbilo se to četiri kruga prije kraja. Montoya je odustao i pomogao Alonsu koji se pomakao na drugo mjesto.

Alonso je još jednom imao sreće. Kaže kako bi bio zadovoljan i s trećim mjestom, ali drugo je još bolje. Njegov kolega Giancarlo Fisichella je odlično krenuo u utrku i napravio nekoliko fenomenalnih pretjecanja sve desetog kruga i prolaska kroz slavni Eau rogue kad se izvrtio i definitivno odustao.

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

Vezane vijesti

Posljednje mjesto na podiju je zauzeo Jenson Button u BAR-u. Treće mjesto je rezultat niza sretnih okolnosti u korist Engleza. Takuma Sato je ostao bez plasmana kad je udario u Michaela Schumachera poslije jednog kasnog kočenja.

Četvrto mjesto pripada Marku Webberu u Williamsu. Nakon dugo vremena jedan bolji rezultat za Australca. Njegov kolega Pizzonia je, već smo spomenuli, udario u Montoyu i odustao. Rubens Barrichello osvaja bodove za momčad iz Maranella. Peto mjesto i četiri boda. Michael Schumacher nije završio zahvaljujući Takumi Satu i bio je vidno ljut zbog tog.

Napokon dobar plasman za Jacquesa Villeneuva u Sauberu koji je bio na strategiji jednog ulaska u boks. Iako je bio uvučen u dosta nezgodnih situacija na stazi na kraju osvaja tri boda. Toyote su bile vrlo dobre na kvalifikacijama i sličan se rezultat očekivao i u utrci. Ali tu su potpuno zakazali. Ralf Schumacher je jedno vrijeme čak i prijetio Montoyi na prvom mjestu. Tad donose odluku o prelasku na gume za suho što se pokazalo kao preuranjena odluka. Ralf se provozao po travi i poslije tog otišao u boks i vratio se na intermediate gume. Gume na kojima su svi startali. Na kraju utrke sedmo mjesto. Jarno Trulli je prvi dio utrke jedini pratio McLarene, ali poslije sigurnosnog automobila, kojeg je uzrokovao Fisichella sa izlijetanjem, Trulli se gubi u donjem poretku da bi devet krugova prije kraja izletio i zabio se u zaštitnu ogradu. Toyote su bile u mogućnosti ostaviti puno bolji dojam. Zadnje mjesto koje se boduje osvaja Monteiro. Odličan rezultat za Jordanovu momčad.

Fernando Alonso ima 111 bodova, a Kimi 86. Tri su utrke do kraja. Sljedeća je VN Brazila za dva tjedna.

Poredak na kraju utrke:
1. K. Räikkönen (FIN/McLaren) 1:30:01.295
2. F. Alonso (ŠPA/Renault) + 28.394
3. J. Button (VB/BAR) + 32.077
4. M. Webber (AUS/Williams) + 1:09.100
5. R. Barrichello (BRA/Ferrari) + 1:18.100
6. J. Villeneuve (KAN/Sauber) + 1:27.400
7. R. Schumacher (NJE/Toyota) + 1:27.500
8. T. Monteiro (POR/Jordan) + 1 krug
9. C. Klien (AUT/Red Bull) + 1 krug
10. F. Massa (BRA/Sauber) + 1 krug
11. N. Karthikeyan (IND/Jordan) + 1 krug
12. C. Albers (NIZ/Minardi) + 2 kruga
13. R. Doornbos (NIZ/Minardi) + 3 kruga
Nisu završili:
14. JP. Montoya (KOL/McLaren) + 4 kruga
15. A. Pizzonia (BRA/Williams) + 5 krugova
16 J. Trulli (ITA/Toyota) + 9 krugova
17. D. Coulthard (VB/Red Bull) + 26 krugova
18. M. Schumacher (NJE/Ferrari) + 31 krug
19. T. Sato (JAP/BAR) + 31 krug
20. G. Fisichella (ITA/Renault) + 34 kruga

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

AutomotoSkrol
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!