Nogomet

Hrvatska - SiCG (U-21): Previše pogrešaka i sjajni Stojković

Bernard Jurišić, Tomislav Pacak • srijeda, 16.11.2005.

Mlada hrvatska reprezentacija nije uspjela nadoknaditi minus od dva pogotka koji je donijela iz Beograda i ostala je bez nastupa na Europskom prvenstvu. U Beogradu je prvo ime SiCG bio Vučinić, dok je u Velikoj Gorici junak dana bio vratar gostiju Vladimir Stojković.

Slika 1 od 1.
Foto: FaH

Vezane vijesti

Naši su utakmicu otvorili savršeno, pogotkom već u 5. minuti, čime je prepolovljena prednost SiCG iz prvog susreta. Ćorluka je u napadačkom izletu lijepo prebacio obranu gostiju, Eduardo da Silva je primio loptu u srcu šesnaesterca i smireno je pored Stojkovića poslao u mrežu za 1:0.

Jednokratno pojačanje iz A reprezentacije, Niko Kranjčar, uzeo je loptu Biševcu u 11. minuti i pucao s dvadesetak metara ravno u vratara. U kontranapadu Vučinić ubacuje loptu pred naša vrata, a nakon smušene reakcije naše obrane Basta puca visoko preko gola.

Hrvatski napadi se nastavljaju, pa je u 14. minuti Modrić pronašao Da Silvu, no naš prvi napadač puca snažno lijevom nogom, no neprecizno. Tri minute kasnije, francuski sudac oštetio je našu momčad za očiti jedanaesterac.

Kranjčar je poslao prekrasnu loptu preko cijelog terena, Da Silva se probio kroz dvojicu obrambenih igrača SiCG, Lomić ga ruši u šesnaestercu, no Francuz je odlučio progledati Srbima i Crnogorcima kroz prste.

Slika 2 od 2.
Foto: FaH

Umjesto 2:0, ubrzo je zasvijetlilo 1:1. Korner za goste u 21. minuti Stepanov s prve vratnice prebacuje "svijećom" u sredinu, lopta nakon odbijanja dolazi na nogu Biševcu, koji preciznim udarcem donosi svojoj momčadi izjednačenje i novi šok za naše.

Tri minute kasnije kombinacija Da Silve i Modrića završava dobrim udarcem potonjeg, no Stojković odlično reagira. U nastavku akcije Pelaić puca glavom, no preko vratiju.

Što je se primicala pauza, gostujući igrači radili su sve veći pritisak na naše zadnje igrače i uspjeli pomaknuti težište igre na našu polovicu. Do poluvremena je tek Ćorluka pokušao dvaput nakon ubačaja Modrića, no prvi put je promašio loptu, drugi put pogodio je točno u gostujućeg vratara.

Poluvrijeme je donijelo dvostruku izmjenu na našoj strani, Lakić i Papa zamijenili su Marčića i Pelaića. Već u 49. minuti Modrić kombinira s Lakićem, koji mu vraća loptu na udarac, kapetan je u sjajnoj prigodi, no Biševac u posljednji trenutak uklizava u njegov udarac.

U 55. minuti Lakić dodaje loptu Da Silvi u srcu šesnaesterca, Eduardo puca iz okreta, no Stojković zaustavlja loptu na gol-liniji. Isti ishod zbio se i u 61. minuti, kada je Da Silva uposlio Vukojevića unutar šesnaesterca.

Slika 3 od 3.
Foto: FaH

Reprezentacija SiCG u tim trenucima igrala je klasičan bunker, nerijetko je i 9 igrača u plavim dresovima bilo unutar njihovog šesnaesterca, no ova taktika pokazala se pobjedničkom. Naši nisu imali lijeka za šumu nogu pred vratima, a kad bi i uspjeli proći, Stojković je bio nepremostiva prepreka.

Kad su se naši "ispuhali" i ostali bez snage, SiCG je dočekala svojih 10 minuta, u kojima su zaprijetili Vranjiću. Za razliku od suparnika na suprotnoj strani, naš je vratar bio totalni anti-junak okršaja.

U 71. minuti užasno reagira na udarac Vučinića s gotovo 30 metara, Purović sprema loptu u našu mrežu, srećom, bio je u zaleđu. Tri minute kasnije, Vučinić spušta loptu na udarac Trišoviću, ovog puta Vranjić je sigurniji. U 78. minuti Milijaš opasno ubacuje oštru loptu, koja je prohujala blizu vratnice.

Naši se ponovno za trenutak dižu i kreiraju dvije šanse iz kojih smo naprosto morali poentirati. U 80. minuti Kranjčar pronalazi Papu s desne strane šesnaesterca, omaleni veznjak puca snažno, no Stojković je još jednom odlično postavljen. Još bolju prigodu imao je Lakić u 86. minuti, kada glavom puca preko gola s pet metara neometan, nakon ubačaja Ćorluke.

Gosti su znali kazniti naše promašaje i Vranjićevu nesigurnost. Kopija akcije iz 71. minute, Vučinić s velike udaljenosti puca, Vranjić katastrofalno reagira, Stepanov je trebao samo gurnuti loptu preko gol-linije za 1:2 i ukupnu pobjedu SiCG.

Bez obzira što je naša reprezentacija u nekim djelovima obje utakmice izgledala premoćnije i organiziranije, nakon 180 odgledanih minuta može se reći da na Europsko prvenstvo U-21 reprezentacija prolazi bolja momčad.

Našem stožeru ostaje da analizira pogreške koje su napravljene, taktičke, tehničke i igračke i da u sljedećem ciklusu ostvari ono što ovoj generaciji nije uspjelo. Mnogo je igrača iz ove generacije koji će moći igrati i u narednom ciklusu, a onaj najbolji, Eduardo da Silva, nazabijat će se pogodaka u dresu najbolje hrvatske momčadi u budućnosti. To je najveći dobitak koji je hrvatskog nogometa od ove U-21 momčadi.

SuperSport HNL

1Dinamo 3461:25+3678
2Rijeka 3465:28+3771
3Hajduk 3447:23+2462
4Osijek 3458:43+1551
5Lokomotiva 3447:37+1050
6Varaždin 3539:45-642
7Istra 1961 3536:52-1641
8Gorica 3432:48-1638
9Slaven Belupo 3441:62-2133
10Rudeš 3416:79-637

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!