Tenis

Federer prošao prvi test

Ivor Krapac • ponedjeljak, 23.01.2006.

Nakon tri startne pobjede u tri seta, Roger Federer prošao je prvi ozbiljni izazov na ovogodišnjem Australian Openu. Prvi tenisač svijeta je u osmini finala sa 6:4, 6:0, 3:6, 4:6 i 6:2 izbacio opasnog Tommyja Haasa, koji je potvrdio odličnu formu na početku 2006. i zadao dosta briga glavnom favoritu turnira...

Nakon Švicarčevog solidnog prvog i izvrsnog drugog seta, sve je išlo u očekivanom smjeru, prema Federerovoj pobjedi, no Haas se ipak odbio predati bez pravog otpora. Svjetski "broj jedan" u nastavku je poprilično pao u igri, a Nijemac se ubacio u ponuđeni prostor, zabio sve što se moglo zabiti bekhendom, odigrao i nekoliko spektakularnih poena na mreži... Sve skupa dovoljno da bi odvukao ovaj meč u peti set i natjerao Federera na maksimalni angažman.

Stvari su se počele komplicirati nakon što je, s prva dva seta već "u torbi", Federer u ranoj fazi trećeg propustio dvije vezane break-lopte, pa malo kasnije prvi put danas ispustio svoj servis. Nakon toga, nestalo je i dotadašnje dominacije - prvi tenisač svijeta djelovao je sve nesigurnije na dotad odličnom forhendu i na mreži, a Haas se potpuno vratio i "otkinuo" Federeru prva dva ovogodišnja seta u Melbourneu.

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

No, na ta dva seta je i ostalo. Federer je u petom opet podignuo igru, dvaput oduzeo Haasov servis i riješio meč u svoju korist, iako treba dodati da je na tom putu imao i malo sreće. Kod Švicarčevog breaka za 4:2, koji je okrenuo stvari u njegovom smjeru, Haas je forhendom gađao kut terena kod 30:40, a loptica je, prema procjeni linijskog suca, za nekoliko centimetara promašila crtu, dovoljno da glavni sudac Carlos Ramos, kojem je sporna lopta bila na suprotnom kraju terena, ne bi mogao intervenirati na dosuđeni aut linijskog.

Nijemac je, tako, prvi popustio na servisu u odlučujućem setu, a Federeru više nije trebalo. Do kraja je prošao bez puno muke, završivši breakom za konačnih 6:2. Bio je to njihov već treći ovogodišnji susret, a drugi službeni - osim danas, Federer je slavio i u polufinalu ATP turnira u Dohi, dok je Haasu pripala pobjeda u neslužbenom ogledu, na ekshibicijskom Kooyong Classicu. Dogodilo se prije nešto više od tjedan dana, prvi tenisač svijeta nije dugo čekao na uzvrat...

Sljedeći Federerov izazov bit će četvrtfinale protiv Nikolaja Davidenka, koji je sinoć okrenuo zaostatak od dva seta i slavio protiv Dominika Hrbatyja.

Večernji dio programa bio je obojen švicarskim i u ženskoj konkurenciji. Martina Hingis probila se u četvrtfinale sa 6:1 i 7:6(8) protiv posljednje domaće predstavnice, Samanthe Stosur, uz puno muke u drugom setu.

Hingis je mogla proći i lakše, obzirom da je imala 6:1 i 5:3, pa 6:5 i servis, no forhend joj je u tim trenucima bio glavni neprijatelj, što je Australka spretno koristila. Kraj je ipak stigao u dva seta, nakon dugog tie-breaka, u kojem je Švicarka okrenula zaostatak od 5:2, pa zaključila meč na četvrtu meč-loptu.

U četvrtfinalu slijedi susret s drugom nositeljicom Kim Clijsters, a u tom meču Hingis će morati biti puno bolja nego u današnjem drugom setu. Nakon što je u Sydneyju, tjedan uoči Australian Opena, izgubila od Justine Henin-Hardenne, ovo će biti novi veliki test aktualnih mogućnosti povratnice u ženski tenis.

Tenisači, osmina finala: Federer (Švicarska, 1) - Haas (Njemačka) 6:4, 6:0, 3:6, 4:6, 6:2.

Tenisačice, osmina finala: Hingis (Švicarska, WC) - Stosur (Australija) 6:1, 7:6(8).

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

TenisSkrol
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!