Tenis

Nesretnim putem do Grand Slam naslova

Ivor Krapac • subota, 28.01.2006.

Amelie Mauresmo došla je do prvog Grand Slam naslova u karijeri. Francuskinja je u sinoćnjem finalu Australian Opena slavila predajom Justine Henin-Hardenne početkom drugog seta, pri zaostatku od 6:1 i 2:0, zbog želučanih problema...

Forhend u trku ili spektakularni volej, možda i jednoručni bekhend u kut terena, pa pad na koljena uz puno emocija... Amelie Mauresmo je vjerojatno tako zamišljala obilježavanje svog prvog Grand Slam naslova u karijeri, jer Grand Slam finala obično i završavaju na taj, "konvencionalan" način - no Francuskinja sinoć nije bila te sreće. Ovo finale trajalo je samo devet gemova i završilo prilaskom Henin-Hardenne na mrežu, uz obavijest sucu da ne može nastaviti. Problemi sa želucem ipak su bili previsoka prepreka.

"Prvo mi je bilo bitno saznati o čemu je riječ, što nije u redu sa Justine; pitala sam je na mreži i rekla mi je da se ne osjeća dobro", komentirala je nova Grand Slam pobjednica: "Nakon toga, na povratku prema mojem stolcu, postala sam svjesna da je sve gotovo i da je turnir moj... Vjerojatno bi mi reakcija bila drugačija i vjerojatno bih više slavila da je meč otišao do kraja, no zadovoljstvo i sreća su, naravno, ipak tu. Kraj je bio težak zbog Justine, ali mislim da sam danas, unatoč svemu, odigrala odličan meč."

Vezane vijesti

Prije nego će prići mreži i kazati da ne može nastaviti, Henin-Hardenne osvojila je samo jedan gem, na servisu pri zaostatku od 5:0 u prvom setu. Bilo je jasno da nešto nije u redu jer se očekivao puno jači otpor i jer je Belgijka prije predaje ubacila vrlo niskih 32 % prvog servisa, a tako se jednostavno ne može igrati. Početkom drugog seta tražila je pomoć fizioterapeuta, no izlaza više nije bilo.

"Već nekoliko dana nisam dobro zbog problema sa želucem, a u noći uoči finala uopće nisam mogla zaspati, bilo je sve gore i gore", objasnila je Henin-Hardenne: "Vjerojatno su utjecale tablete protiv bolova koje uzimam već dva tjedna zbog boli u ramenu, no morala sam ih uzimati... Danas uopće nisam osjećala noge i nisam se mogla pokrenuti, nisam imala energije i već od početka bila sam svjesna da ne mogu dobiti ovaj meč. Željela sam se samo boriti i izdržati što duže, no to ipak nije imalo smisla; postojala je opasnost da doživim neku ozljedu i ovo je ipak bila najbolja odluka."

Mauresmo je, tako, skraćenim putem došla do prve titule na četiri najveća - osim danas, prošla je predajom i u trećem kolu protiv Michaelle Krajicek i polufinalu protiv Kim Clijsters. "Ispalo je vrlo neobično, no mislim da za sve postoji razlog, u prvom redu tjelesna pripremljenost. Krajicek nije izdržala na vrućini, Kim je vjerojatno bila umorna, smetala ju je i bol u kuku... Možda je danas nervoza imala utjecaj, još nisam potpuno sigurna što se dogodilo sa Justine."

Prije nego će dočekati ovu pobjedu, Francuskinja je već ostvarila puno. Ima ukupno 19 turnira, uključujući prošlogodišnji Masters u Los Angelesu, osvojila je Fed Cup, bila je prva na svijetu... No, Grand Slam naslov je ipak nešto posebno. Čekala je 32 turnira, a više nastupa do svoje prve Grand Slam titule imale su jedino Jana Novotna (45) i Kerry Melville-Reid (39). Novotna je 1998. osvojila Wimbledon, a Melville-Reid 1977. stigla do kraja na Australian Openu.

"Stvari se nekad okrenu u tvoju korist, jednostavno se tako poklopi", dodala je Mauresmo: "I sama sam imala dosta teških trenutaka u karijeri, treba uzeti ono što ti se ponudi - jer tako to ide u životu." Nije bilo spektakularnog završetka, pada na koljena, ni puno emocija, no ostat će upisano da je došla do cilja...

Tenisačice, finale: Mauresmo (Francuska, 3) - Henin-Hardenne (Belgija, 8) 6:1, 2:0, predaja Henin-Hardenne.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

TenisTop temaSkrol
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!