Ostali sportovi

Boks zaista oštećuje mozak

Boris Marić • subota, 03.12.2005.

Boks uzrokuje akutna oštećenja mozga, dokazali su švedski stručnjaci sa Sveučilišne bolnice Sahlgrenska u Goteborgu. Iako se ovaj zaključak čini posve logičnim, do danas nije bilo ozbiljnije medicinske studije koja bi ga dokazala.

"Čudno je da ne postoji nikakvo istraživanje o efektima boksa na zdravlje boksača", izjavio je profesor Kaj Blennow koji je vodio istraživački tim. U studiji su uzeti uzorci iz leđne moždine 14 amaterskih boksača koji se natječu na najvišoj nacionalnoj razini i 10 zdravih osoba koje se ne bave boksom.

Dokazano je da boksači nakon borbe imaju izrazito povećanu razinu proteina pod imenom neurofilament koji oštećuje stanice mozga. U drugoj skupini ljudi nisu uočene nikakve promjene. Uočeno je također i da broj udaraca u glavu znatno utječe na razinu ovog proteina. Što više udaraca, to je veća koncentracija neurofilamenta u mozgu.

Promjene u razini ovog štetnog proteina su tako velike da je sasvim jasno da dolazi do oštećenja mozga. "Kod boksača je uočeno deseterostruko povećanje u razini neurofilamenta", izjavio je Blennow. "Naš je zaključak da u boksu boksači kontinuirano doživljavaju brze, akutne ozljede mozga", dodao je on.

Njegov tim sada želi napraviti isto istraživanje na profesionalnim boksačima, ali je interes za to izuzetno slab iako je lista boksača koji obolijevaju od neke nervne bolesti podugačka. To je i jedan od razloga što je profesionalni boks zabranjen u Švedskoj.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!