Zimski sportovi

Pregled dana: još dva zlata Amerikancima

Marin Vuković • ponedjeljak, 13.02.2006.

Drugo brzoklizačko zlato Amerikancima je donio Joey Cheek odličnim nastupom na 500 metara, a Norvežanka Kjersti Buaas je pokvarila trostruko slavlje Amerikanaca u snowboardu...

Kad se radi i snowboardu, onda je poznato da su Amerikanci prvi favoriti za osvajanje gotovo svih medalja na velikim natjecanjima. Zlobnici bi dodali da su se potrudili ugurati snowboard u olimpijsku obitelj sportova kako bi značajno "podebljali" svoju statistiku osvojenih medalja. Međutim, i u muškoj i u ženskoj konkurenciji ipak se dogodilo iznenađenje. Jučer je Finac Markku Koski pokvario trostruko slavlje Amerikanaca osvojivši broncu, a danas je to isto pošlo za rukom Norvežanki Kjersti Buaas u ženskoj konkurenciji half-pipea. Zlato je, naravno, pripalo Amerikanki Hannah Teter, dok je njena sunarodnjakinja Gretchen Bleiler osvojila srebro.

Slika 1 od 1.
Foto: EPA

Još jedno američko zlato osvojio je brzi klizač Joey Cheek, koji je nakon bronce na 1000 metara u Salt Lake Cityju danas doklizao i do najsjajnijeg odličja. U utrci na 500 metara ostavio je iza sebe Rusa Dmitrija Dorofejeva, te na trećem mjestu klizača iz Južne Koreje Lee Kang-Seoka. Srebro Dorofejeva prekinulo je rusku krizu koja je trajala sve od 1994. godine i OI u Lillehammeru. Nakon što su na tim olimpijskim igrama Rusi osvojili pregršt medalja u brzom klizanju, sve do danas nisu uspjeli osvojiti niti jednu.

U skupini A ženskog hokeja Švedska je s visokih 11:0 deklasirala domaćina Italiju i izjednačila se s Kanadom na čelu ljestvice, a u skupini B Finska je bila bolja od Švicarske s 4:0. Sutra slijede utakmice odluke u obje skupine, jer se sastaju neporažene ekipe iz obje skupine, Kanada i Švedska u skupini A, te Finska i SAD u skupini B.

Sanjkanje u pojedinačnoj konkurenciji za žene donijelo je pravu dominaciju Njemačke. Braniteljica zlata iz Salt Lake Cityja Sylke Otto u prve dvije vožnje sanjkanja ostvarila je najbolje vrijeme i u sutrašnje će finale krenuti s vodeće pozicije. Drugo i treće mjesto također je pripalo Njemicama. Silke Kraushaar je druga s 268 tisućinki zaostatka za Otto, a Tatjana Huefner zaostaje više od pola sekunde.

Današnje natjecanje nisu završile tri natjecateljice, a najgore je prošla Amerikanka Samantha Retrosi koja je zaradila potres mozga i mnoštvo modrica. Osim nje, nezgode su doživjele i Talijanka Anastasia Oberstolz-Antonova, te Čehinja Marketa Jeriova. Na startu se također nije pojavila ni najstarija sportašica na ovim olimpijskim igrama, 52-godišnja Anne Abernathy s Djevičanskih otoka. Abernathy je trebala nastupiti na svojim šestim olimpijskim igrama, no na treningu u nedjelju je slomila zglob desne ruke.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!