Zimski sportovi

Švicarci "sredili" i Kanađane, Slovaci tri od tri!

Marin Vuković • subota, 18.02.2006.

Ponovno iznenađenja u hokeju na ledu. Prvo je Kazahstan dobro namučio Ruse i umalo izvukao neodlučen rezultat, a zatim su Švicarci skinuli drugi veliki "skalp" na ovim olimpijskim igrama pobijedivši Kanađane...

Rusija - Kazahstan 1:0 (0:0, 1:0, 0:0)

Rusija vjerojatno nije očekivala ovako žilav otpor Kazahstana i vrlo dobru igru svojih bivših sunarodnjaka, no činjenica je da sve članice bivše ruske federacije itekako grizu kad im se s druge strane nađe jedna od najvećih hokejskih sila svih vremena. Međutim, kada Rusija na golu ima fantastičnog Jevgenija Nabokova tada se ne mora bojati primljenog pogotka. Potrebno je samo da napad pronađe put do mreže. Tako je bilo i danas. Nabokov je odradio svoj posao i zaključao svoju mrežu obranivši 23 udarca, dok je jedan od čak 50 upućenih prema vratima Kazahstana ipak odsjeo u mreži. Dogodilo se to sredinom druge trećine. Aleksander Karitonov uzeo je pločicu, obišao kazahstanska vrata sa stražnje strane i smjestio je u bliži kut gola danas čudesnog Vitalija Jeremejeva.

Kanada - Švicarska 0:2 (0:1, 0:1, 0:0)

Nakon što su u prvom kolu iznenadili Češku i slavili s 3:2, Švicarci su danas napravili još veće iznenađenje pobijedivši branitelje zlatne olimpijske medalje, reprezentaciju Kanade. Nisu se uplašili velikih zvijezda s druge strane i pružili su sjajan otpor, a u posljednjoj trećini obranili i nemoguće slavivši na kraju pobjedu od 2:0.

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

Kanađane su očito uspavale lake pobjede u prva dva kola protiv objektivno slabijih reprezentacija. Očekivali su da će tako biti i protiv Švicarske i nisu ozbiljno shvatili poraz Češke protiv istog suparnika. Junak švicarske pobjede bio je Paul DiPetrio, inače rođen u Kanadi i osvajač Stanley Cupa 1993. godine s Montreal Canadiensima. Doveo je Švicarsku u vodstvo u posljednjoj minuti prve trećine, a zatim bio strijelac i u drugoj trećini kada je Švicarska imala dva igrača više na ledu. Posljednja trećina u potpunosti je pripala Kanađanima, koji su uputili čak 24 udarca prema Martinu Gerberu, a ovaj ih je sve zaustavio. Švicarska je u tom periodu uputila samo jedan udarac prema Brodeuru, što najbolje govori o odnosu snaga u tim trenucima. Na kraju je Gerberova mreža ostala netaknuta i slavlje je moglo početi.

Italija - Njemačka 3:3 (1:0, 0:1, 2:2)

Unatoč tomu što su u prva dva kola zabilježile po dva poraza, Italija i Njemačka odigrale su sjajnu i uzbudljivu utakmicu pred prepunom dvoranom koja je, naravno, navijala za domaćine. Već nakon dvije minute igra Talijani su došli u vodstvo golom Johna Parca i održali prednost do kraja prve trećine. Druga trećina je pripala Nijemcima koji su izjednačili pogotkom Tomasa Martineca, a u posljednjoj trećini uslijedila je drama. Italija je ponovno povela golom Tonyja, no ubrzo Felski izjednačuje na 2:2. Minutu i pol prije kraja Talijani s igračem manje postižu pogodak za 3:2, strijelac je Christian Borgatello. Činilo se da će domaćini doći do prve pobjede, no Nijemci vade golmana i samo 15 sekundi kasnije Marcel Goc donosi remi Njemačkoj.

Švedska - Latvija 6:1 (1:0, 4:0, 1:1)

Šveđani su opravdali ulogu favorita u utakmici s Latvijom i nisu dopustili da poput Kanađana budu dio priče dana. Vrlo dobrom igrom u prve dvije trećine osigurali su pobjedu i na kraju slavili s visokih 6:1. Do prvog pogotka trebalo im je 14 minuta, a tada je Samuel Pahlsson "probio led". U drugoj trećini Šveđani su sjajno odigravali situacije s igračem više postigavši tako tri pogotka, te jedan kada su snage bile izjednačene. Redom su u razdoblju od 23. do 28. minute pogotke postizali Lidstrom, Alfredsson, Axelsson i Zetterberg. U posljednjoj trećini prvo je Alfredsson postigao šesti pogodak za Švedsku, a zatim je konačnih 6:1 postavio Maris Ziedins.

Slovačka - SAD 2:1 (0:0, 1:1, 1:0)

Slika 2 od 3.
Foto: EPA

Tko je mogao očekivati da će nakon tri kola prvo mjestu u skupini B držati Slovačka? Današnjom pobjedom protiv SAD-a, Slovaci su uz Finsku u skupini A ostali jedina neporažena reprezentacija. U utakmici visokog tempa prva je trećina završena bez pogodaka, a prvi je postignut tek u 35. minuti. Napadač Atlanta Thrashersa Marian Hossa pogodio je mrežu američkog vratara DiPietra, no prednost Slovaka nije dugo trajala. Minutu i pol prije kraja druge trećine Brian Rolston izjednačuje rezultat u trenucima kada su Amerikanci imali igrača više. Do pobjedničkog gola Slovaci su došli odmah na početku posljednje trećine. Peter Bondra je kroz gužvu ispred američkog gola pronašao put do mreže i treće pobjede Slovačke iz tri utakmice.

Finska - Češka 4:2 (1:1, 1:1, 2:0)

Reprezentacija Finske, baš kao i Slovačka, nakon tri kola također ima stopostotni učinak i vodeća je u skupini A. Nakon više nego uvjerljivih pobjeda protiv Italije i Švicarske u prve dvije utakmice, Finci su najavili svoj pohod na zlato sjajnom izvedbom protiv Češke i pobjedom izborenom u posljednjoj trećini utakmice.

Prva je trećina završena neodlučeno, nakon pogodaka Mareka Zidlickog i Ollija Jokinena, a u drugoj je uslijedio šok za Češku. U 28. minuti Jarkko Ruutu je doslovno razbio Jaromira Jagra o ogradu, zbog čega je Finska pet minuta igrala s igračem manje, dok je Ruutu isključen do kraja susreta. Jagr je pretrpio neugodnu ozljedu glave, a kako krvarenje nije moglo biti zaustavljeno morao je napustiti igru i do kraja se više nije vraćao.

Bez Jaromira Jagra Česi su bili znatno oslabljeni, ali su i drugu trećinu završili neodlučeno. Jere Lehtinen je doveo Fince u vodstvo od 2:1 u 36. minuti, a na 2:2 je izjednačio Zidlicki. Početak posljednje trećine ipak je donio rasplet. Nakon samo 30 sekundi igre Teemu Selanne je pronašao mali djelić mreže koji češki vratar Tomas Vokoun nije pokrio, a u 49. minuti Jere Lehtinen posprema odbijenu pločicu iza crte češkog gola za konačnih 4:2 i prvo mjesto Finske na ljestvici skupine A.

Rezultati, skupina A:
Kanada - Švicarska 0:2, Italija - Njemačka 3:3, Finska - Češka 4:2.

Poredak, skupina A:
1. Finska 6 bodova, 2. Kanada 4, 3. Švicarska 4, 4. Češka 2, 5. Njemačka 1, 6. Italija 1.

Rezultati, skupina B:
Rusija - Kazahstan 1:0, Švedska - Latvija 6:1, Slovačka - SAD 2:1.

Poredak, skupina B:
1. Slovačka 6 bodova, 2. Švedska 4, 3. Rusija 4, 4. SAD 3, 5. Latvija 1, 6. Kazahstan 0.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!