Zimski sportovi

Fincima utakmica dana, Šveđani "potopili" SAD

Ivor Krapac • nedjelja, 19.02.2006.

Finska i Slovačka i dalje su bez izgubljenog boda na hokejskom turniru ZOI u Torinu. Finci su u najzanimljivijoj utakmici dana s 2:0 bili bolji od Kanade, dok su Slovaci s neočekivano teških 2:1 svladali Kazahstan. Šveđani su u još jednom današnjem zvučnom dvoboju proslavili tijesnih 2:1 protiv SAD-a...

Švedska - SAD 2:1 (1:1, 0:0, 1:0)

Pogoci Daniela Alfredssona (8.) i Mikaela Samuelssona (45.) donijeli su Šveđanima vrijednu pobjedu koja ih je ostavila u borbi za prvo mjesto skupine B. Jedini američki strijelac bio je Mike Modano (18.), no sve ostalo što su on i njegovi suigrači pokazali bilo je jednostavno nedovoljno da bi izbjegli još jedan poraz, ukupno drugi na turniru.

Reprezentativci SAD-a će iz današnjeg poraza ponajviše pamtiti drugu trećinu, u kojoj su imali ono što se ne viđa svaki dan. Čak dvaput su bili s po dva igrača više, i to skoro pune dvije minute, ali nijednom nisu iskoristili tu veliku priliku; štoviše, u prvom pokušaju s petoricom protiv trojice su skoro primili gol, no tada ih je spasio vratar Rick DiPietro odličnom obranom nakon švedske kontre.

Slika 2 od 3.
Foto: EPA

Naravno, kad se dvaput ne iskoristi prednost od dva igrača na ledu, što drugo očekivati nego - poraz. Na sreću Amerikanaca, ovaj ipak najvjerojatnije neće biti posebno bolan, jer im je četvrto mjesto skupine i plasman u četvrtfinale već praktički osigurano.

Rusija - Latvija 9:2 (3:1, 3:0, 3:1)

SAD-u su danas pomogli i Rusi, koji su bez ikakvih problema razbili Latvijce i ostavili ih na samo jednom bodu nakon četiri kola, s vrlo lošom gol-razlikom (9:24). A obzirom da su s Amerikancima odigrali neriješeno i da imaju dva boda manje od njih, petoplasiranim Latvijcima gol-razlika znači jako puno...

Junak visoke ruske pobjede bio je četverostruki strijelac Ilja Kovaljčuk, dok vrijedi istaknuti i trostrukog asistenta Pavela Dacjuka, te Alekseja Jašina i Viktora Kozlova, koji su se pridružili s po jednim golom i dvije asistencije. Kod Latvijaca nije išlo baš nikome, čak ni iskusnom golmanu Artursu Irbeu, kojeg je izbornik Leonids Beresnevs poštedio muka i izvadio već u 28. minuti, pri zaostatku od 5:1.

Slovačka - Kazahstan 2:1 (0:1, 1:0, 1:0)

Slovaci su i dalje jedini stopostotni u skupini B. Do četvrte pobjede došli su s dosta problema protiv Kazahstanaca, uz preokret u drugoj i trećoj trećini. Kazahstan je poveo pogotkom Jevgenija Koreškova (17.), dok su se Slovaci oporavili i ubilježili očekivano golovima Petera Bondre (40.) i Mariana Hosse (49.). Slovačkoj je za osiguranje prvog mjesta u posljednjem kolu dovoljan bod protiv Šveđana.

Finska - Kanada 2:0 (2:0, 0:0, 0:0)

Finci su u "sudaru" velikih sve riješili u prvoj trećini, pogocima Teemua Selannea (12.) i Nike Kapanena (16.), a ova pobjeda osigurala im je prvo mjesto skupine A i vjerojatni četvrtfinalni susret s Amerikancima. Kanađani će se, pak, u utorak s Česima boriti za izbjegavanje četvrtog mjesta ove grupe.

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

Oba pogotka pala su već u prvih 20 minuta, no i nakon toga bilo je puno uzbuđenja. Preostale dvije trećine donijele su brojne kanadske napade i udarce, ali bez učinka - finska obrana i ponovno odlični vratar Antero Niittymaki, koji je završio s 24 obrane, otklonili su sve opasnosti.

Najopasnije su izgledali solo-prodor Ricka Nasha u završnici druge trećine, koji je završio obranom finskog golmana, te odlična akcija Joea Thorntona u posljednjoj dionici igre, u kojoj je već prevario Niittymakija, ali nije dočekao da njegovo dodavanje stigne do nekog od suigrača. Kanadski strijelci nisu bili efikasni, pa treba izdvojiti učinak vratara Roberta Luonga, koji je ubilježio 28 obrana.

Češka - Italija 4:1 (2:0, 1:0, 1:1)

Česi su osigurali četvrtfinale, a Jaromir Jagr vratio se na led nakon jučerašnjeg oštrog naleta Jarkka Ruutua u susretu s Finskom, zbog kojeg je ozlijeđeni Jagr prijevremeno završio tu utakmicu. Danas se upisao asistencijom za drugi češki gol, kojeg je zabio trostruki strijelac i junak utakmice, Vaclav Prospal (15., 29., 59.). Preostali strijelac za Čehe bio je Milan Hejduk (13.), dok je za Talijane pogodio John Parco (58.).

Švicarska - Njemačka 2:2 (0:0, 2:1, 0:1)

Nakon što su u prethodna dva kola neočekivano svladali Čehe i Kanađane, Švicarci su potvrdili plasman u četvrtfinale današnjim bodom protiv Nijemaca. Za Švicarce su zabili Flavien Conne (29.) i Paul di Pietro (39.), junak jučerašnje pobjede nad kanadskom reprezentacijom, dok su njemački strijelci bili Sven Felski (23.) i Tino Boos (53.). Nijemci su u završnici utakmice svim silama napali i tražili pobjedu, no ipak nisu stigli do trećeg gola, a ovaj rezultat značio je i njihov oproštaj od nada u četvrtfinale.

Skupina A:
1. Finska 4 0 0 17:2 8 bodova
2. Švicarska 2 1 1 7:9 5
3. Kanada 2 0 2 12:7 4
4. Češka 2 0 2 12:9 4
5. Njemačka 0 2 2 7:14 2
6. Italija 0 1 3 6:20 1.

Skupina B:
1. Slovačka 4 0 0 15:8 8
2. Rusija 3 0 1 18:7 6
3. Švedska 3 0 1 15:9 6
4. SAD 1 1 2 9:8 3
5. Latvija 0 1 3 9:24 1
6. Kazahstan 0 0 4 4:14 0.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!