Tenis

Hrvatska u Bratislavi piše povijest

Branimir Korać • utorak, 29.11.2005.

Do početka finalnog dvoboja Davis Cupa između Slovačke i Hrvatske odbrojavaju se sati. U 13. godini kako nastupa u Davis Cupu Hrvatska se plasirala u finale. Broj 13 bio je sretan po našu reprezentaciju koja je već sada napravila povijesni uspjeh, a ukoliko osvoji pokal napravit će i jedan od najvećih rezultata hrvatskog sporta uopće...

Ivan Ljubičić, Mario Ančić, Ivo Karlović i Goran Ivanišević pokušat će odvesti Hrvatsku do naslova pobjednika Davis Cupa. Vođeni s klupe smirenim i iskusnim Nikolom Pilićem spremni su na pothvat i na užarenom slovačkom terenu.

Osam finala u sklopu bivše države

Vezane vijesti

Hrvatski tenisači u bivšoj Jugoslaviji činili su okosnicu Davis Cup reprezentacije. Prve uspjehe tadašnjoj reprezentaciji donose Josip Palada i Franjo Punčec koji tridesetih godina odvode Jugoslaviju do tri finala Davis Cupa, a u svakom finalu kobna je bila Njemačka.

Obojica su u Davis Cup reprezentaciji debitirali početkom svibnja 1933. godine na gostovanju u Firenzi kod Italije. Uz Franju Kukuljevića činili su Davis Cup reprezentaciju koja je poražena s 4:1. 1936. godine po prvi puta odvode Jugoslaviju u finale Davis Cupa. Tamo ih čeka jaka Njemačka koja slavi s 3:0. 1938. godine Punčec, Palada i Kukuljević ulaze u novo finale, ali isti protivnik i novi poraz, ovaj put 3:2. Slijedeće godine umjesto Palade u reprezentaciju ulazi Mitić, ali Jugoslavija je ponovo u finalu. Tamo su jači Australci koji na travi slave 4:1.

Slika 4 od 5.
Foto: Darko Kraljević

Prve dvije godine nakon Drugog svjetskog rata Jugoslavija ponovo igra u finalu. No Palada i Mitić ponovo ne uspijevaju napraviti završni korak i gube od Švedske i Čehoslovačke. 23-ogodišnju Davis Cup karijeru Josip Palada završava 1956. godine porazom od Rogera Beckera u susretu s Velikom Britanijom.

1959. u Davis Cup reprezentaciju ulazi novi velikan hrvatskog tenisa Boro Jovanović. Jovanović debitira pobjedom u paru s Panajotovićem u susretu s Dancima, a 1961. godine u reprezentaciji je i sadašnji izbornik hrvatske Davis Cup reprezentacije Nikola Pilić. Pilić u paru s Jovanovićem bilježi debitantski poraz protiv španjolskih zvijezda Arille i Santane u Splitu. Bilo je to vrlo loše razdoblje rezultata Davis Cup reprezentacije Jugoslavije. Od polufinala 1949. do finala 1970. najveći domet bilo je drugo kolo. Od 1967. godine član reprezentacije je i Željko Franulović koji od odlazećih Pilića i Jovanovića preuzima ulogu prvog igrača.

1970. godine Franulović i Niki Spear odvode Jugoslaviju u novo finale pobjedom u polufinalu nad superjakom Rumunjskom s Tiriacom i Nastaseom. U finalu su prejaki Španjolci s Orantesom i Santanom. Sve do 1990. godine u reprezentaciji bivše države nastupaju od naših igrača i Branko Horvat, Marko Ostoja, Bruno Orešar, Goran Ivanišević i Goran Prpić. Posljednji nastup naši igrači za Jugoslaviju imaju krajem ožujka 1991. godine kada Ivanišević uz Živojinovića slavi protiv Čehoslovačke 4:1.

Od dna do vrha

Drugog svibnja 1993. godine Hrvatska po prvi puta samostalno nastupa u Davis Cupu. Do danas je ubilježila u 28 mečeva 17 pobjeda.

Debitantski nastup bio je protiv Zimbabvea u Harareu. Za Hrvatsku su nastupili Goran Ivanišević i Goran Prpić, a prvi meč odigrao je Ivanišević protiv Waynea Blacka i slavio 6:4, 6:2, 6:2. Zimbabve je bio tvrd orah koji je na kraju slomljen 3:2. U rujnu te iste godine u Danskoj Goran i Goran igraju kvalifikacije za Svjetsku skupinu, ali gube 3:2 protiv Carlsena, Christensena i Fetterleina.

Slika 1 od 1.
Foto: Dražen Patarčić

Sljedeće godine u Zagrebu u susretu euro-afričke zone pada Norveška s 3:2 pobjedom Saše Hiršzona u petom meču. U kvalifikacijama za Svjetsku skupinu protivnik je Portugal i bilježi se očekivana pobjeda. Prvi nastup u Svjetskoj skupini donio je najtežeg mogućeg protivnika, Njemačku s Borisom Beckerom i Michaelom Stichom te Nikolom Pilićem na klupi. Naravno, Ivanišević i Hiršzon u Karlsruheu nemaju šanse i gube glatko 4:1. U kvalifikacijama za Svjetsku skupinu igramo u Indiji i Bhupathi i Paes priređuju veliko iznenađenje slavivši 3:2.

1996. godine ponovno smo na početku, u euro-afričkoj zoni. Ždrijeb u prvom susretu donosi Ukrajinu i Ivanišević, Hiršzon, Igor Šarić i Goran Orešić s glatkih 5:0 pobjeđuju reprezentaciju koju predvodi prvi pobjednik Umaga Dmitrij Poljakov. Kvalifikacije za Svjetsku skupinu donose neugodnu Australiju, ali dobra vijest je što se igra u Hrvatskoj. Savez se odlučuje za zemljanu podlogu u Teniskom centru Split, ali unatoč nepovoljnoj podlozi Australci s Philippoussisom, Stoltenbergom, Rafterom i Woodfordeom slave 4:1. Već nakon drugog dana bilo je sve riješeno jer su Australci poveli s 3:0.

Slijedi povratak na početak. Euro-afrička skupina i prvo kolo, a protivnik je Maroko. Alami i Arazi nisu posebna prijetnja i Hrvatska slavi sa 4:1. U četvrtfinalu epski meč s Austrijom. Nakon prvog dana Austrija u Grazu vodi 2:0, ali Ivanišević i Hiršzon u paru dobivaju Mustera i Plumbergera, a nakon toga Ivanišević slavi protiv "kralja zemlje" Thomasa Mustera u tri seta. U posljednjem meču Gilbert Schaller ipak pobjeđuje Sašu Hiršzona i odvodi Austriju u Svjetsku skupinu.

1998. godine prvi nastup u Davis Cupu bilježi Ivan Ljubičić. "Ljubo", Krajan i Hiršzon neočekivano gube od Finske 3:2, a kasnije pobjedom nad Norveškom 3:2 Hrvatska ipak ostaje u Zoni I. No, iz Zone I ispadamo nakon poraza od Rumunja i slabog Portugala. Povratak u Zonu I išao je preko amatera iz Latvije, Irske i Obale Bjelokosti, a u četvrtfinalu Zone I svladana je u Puli Austrija sa 4:1. U kvalifikacijama za Svjetsku skupinu igramo protiv Talijana u Rimu. Ivanišević, Ljubičić i Ančić donose pobjedu 3:2 i nakon sedam godina Hrvatska je ponovo u Svjetskoj skupini.

U prvom kolu Svjetske skupine ždrijeb nam dodjeljuje Nijemce, ali u Zagrebu Ivanišević i Ljubičić slave 4:1. Prvi meč Ljubičić gubi od Schüttlera, ali nakon toga naši su stopostotni. U četvrtfinalu dobivamo najgoreg mogućeg protivnika. Ljubičić, Ivanišević, Karlović i Krajan putuju na noge Argentini. Nakon prvog dana Argentina ima velikih 2:0 pobjedama Gaudija nad Ljubičićem te Chele nad Karlovićem. Ipa, par Ivanišević/Ljubičić drži nas u igri do posljednjeg dana. U četvrtom meču Ljubičić igra sjajno i pobjeđuje Chelu, ali nakon toga Gaston Gaudio bez problema slavi protiv Karlovića i to je 3:2 za Argentinu. Zanimljivost vezana uz ovaj meč je da su Krajan i Karlović razigravali za drugi reket. Karlović je dobio u pet setova i izborio nastup protiv Argentine.

Slika 2 od 2.
Foto: Igor Dragozetić

U prvom kolu Svjetske skupine slijedeće godine igramo protiv Amerikanaca u Zagrebu. Ivan Ljubičić pobjeđuje Fisha i Blakea te ovaj dvojac u paru s Ivaniševićem i to je bilo dovoljno za prolaz. Točku na i stavio je Mario Ančić pobjedom nad Taylorom Dentom.

Četvrtfinale donosi ponovo nemoguću misiju. Španjolci u Valenciji. Ferrero, Moya, Costa i Corretja prolaze s glatkih 5:0.

Prošle godine zapeli smo već u prvom krugu. U Francusku je naša reprezentacija otputovala u najgorem trenutku. Problemi s formom bili su očiti i Clement i raspoloženi Escude odvode Francusku u drugo kolo. Za ostanak u društvu najboljih Hrvatska u Rijeci pobjeđuje Belgiju s 3:2.

Ono što se događalo ove godine spada u onu ljepšu stranu povijesti. Antologijska pobjeda u Carsonu nad Amerikancima 3:2, rutinski u Splitu s Rumunjima 4:1 i na kraju još jedan spektakl u Splitu i pobjeda nad Rusima 3:2. Šlag na tortu bit će Slovaci.

Za "Ljubu" nemaju lijeka

Ivan Ljubičić prvi je naš reket. Stvarno teško je povjerovati kako može izgubiti meč već prvog dana od, nije bitno, Becka ili Kučere. Iza sebe arhivira najbolju sezonu u karijeri. Završio je kao deveti igrač svijeta, nastupio na Mastersu, a u dva tjedna osvajao je Metz i Beč. U kratkom vremenu igrao je i finala turnira Masters serije u Madridu i Parizu i u oba finala bio korak do pobjede. S početka sezone nosi i nastupe u finalima Dohe, Marseillea, Rotterdama i Dubaija. S Hrbatyjem i Beckom ima ukupan omjer 7-1. Izgubio je tek jedan meč i to od Becka prošle godine u Milanu.

Slika 3 od 3.
Foto: Goran Pervan

Naš drugi reket je Mario Ančić. Mario također bilježi najbolji renking u karijeri na kraju sezone u sezoni u kojoj je osvojio i svoj prvi ATP turnir. U Hertogenboschu svladao je u finalu Llodru. U Davis Cupu u Slovačkoj se očekuje njegov veliki doprinos. Dosad je igrao uz Ivana odlično u paru, a sada se očekuje i konačni iskorak u singlu. Protiv Slovaka Hrbatyja i Becka ima 5-2. Jedina dva poraza upisao je protiv Hrbatyja još prije više od tri godine.

Ivo Karlović nakon određenih nesuglasica vratio se u reprezentaciju. Reket broj tri hrvatske Davis Cup reprezentacije spreman je ukoliko treba ući. Razoran i precizan servis te sve bolji volej, njegove su glavne prednosti. Ivo je ove sezone igrao dosta promjenjivo. Upisao je i prvi nastup u finalu ATP turnira i to u londonskom Queen's Clubu gdje je izgubio od Andyja Roddicka.

I za kraj Goran Ivanišević. Čovjek koji se oprostio od tenisa vraća se po najveći trofej uz onaj wimbledonski. Goran je u vrlo dobroj formi i nije bezopasan. Vrlo realna solucija je da Goran zaigra parove kako bi se Ančić ili Ljubičić odmorili uoči posljednjeg dana. Naravno, sve ovisi o rezultatu nakon prvog dana. Ivanišević naglašava da u Bratislavu ne putuje kao nosač već da može pomoći. Uvjereni smo da i može. Iako je nastupao samo na Senior Touru, Goran može biti od velike pomoći. Zaslužio je ovakav odlazak iz tenisa.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!