Nogomet

Koga će pomesti oluja nad Kantridom!?

Tomislav Ćuto • ponedjeljak, 13.11.2000.


Priča nije od jučer, cijeli “cirkus” traje duže vrijeme, ali je “šestica” u Varaždinu (konačno?) otvorila “frontu” na Kantridi. Nakon blamaže nogometaša Rijeke, koji su poraženi od Varteksa sa 6:1, nedjeljno jutro donijelo je – eksploziju! Igrači su odbili trenirati pod vodstvom Nenada Gračana, ionako tanke veze na realciji klupa-teren sasvim su popucale. Epilog, nažalost, još nije poznat, sramotna događanja do kosti su skinula “bijele”, stoga oni koji se pitaju ima li taj klub trenera, direktora, predsjednika, nisu nikakvi “izgubljeni likovi”, a njihovo pitanje je na mjestu…

Jednom se to moralo dogoditi. Odnosi u bijeloj svlačionici su, blago rečeno, loši, oni koji su skloniji oštrini, reći će kako su odnosi – čista katastrofa! Sve se raspalo nakon subote u Varaždinu, gdje je Varteks doslovce razvalio Rijeku, podarivši joj šest lakih komada… Krivac? Teško je uprijeti u jednoga, igrači se svakako ne mogu amnestirati, u konačnici, oni su stajali na terenu. Međutim, ne može se krivnje osloboditi ni Nenada Gračana, trenera koji je, do sada izgledao nedodirljiv. Iako ga rezultati nisu mazili u posljednje vrijeme, svi su ga, uvjetno rečeno, čuvali, u prvom redu se misli na novinare, koji nisu iskapali prljavo rublje. U prvom redu zato jer je Gračan imao kredit, zahvaljujući rezultatima iz prošlosti. No, u nedjelju su “Doktoru” okrenuli leđa – igrači! Dosadio im je odnos, dosadilo im je sve, dosadio im je Gračan, kojem su odbili poslušnost. Trening je prekinut, Gračan je otišao uz poruku ”hvala vam za sve”, koja je bila adresirana na nekolicinu igrača, kojiu su uzvratili ”hvala i vama…”. Jednostavno, squadra je rekla ”on nas više ne može voditi”.

Ponedjeljak je trebao ponuditi konačan odgovor, međutim, umjesto toga je sve prolongirano. Jasno je bilo tek da Gračan definitivno neće sam otići, zbog ugovora teškog oko 300.000 maraka po sezoni. U slučaju da je otišao, ostao bi bez velikog dijela tog kotača, pa je njegova ostavka bila isključena. Na jutarnjem treningu Rijeke pojavili su se svi riječki novinari, u zraku se “osjećao miris krvi”. Gračan je protutnjao kraj “sedme sile” poručivši ”kako nema ništa za reći”. Igrači su također šutjeli, jedino je direktor Nikola Tomac, ponudio priču, bolje rečeno, čistu demagogiju, rekavši ”kako je situacija neugodna, ali zbog poraza u Varažadinu, dok Gračan sigurno ostaje”. O odnosima, koji više ne stanuju u svlačionici prvi operativac kluba ne zna mnogo, alio zna ”da mu se nikada niti jedan igrač nije žalio na Gračana”. A to što igrači neće trenirati dok je “on” tu, očigledno za Tomca nije problem. No, i nije neka novost da je direktor apsolutno nemoćan, da ga se ništa ključno ne pita, stoga njegovo ponašanje u stilu “sve je u redu niti ne čudi”.

Trening je trajao točno pola sata, s tim da trening nije vodio Gračan. On je, zajedno sa Tomcem, predsjednikom Sanjinom Kiriginom i potpredsjednikom Robertom Ježićem, na katu čekao miting. Nakon treninga, igrači su otšli na kat i održali sastanak sa čelništvom i trenerom. Zaključci? Nema ih, što je u takvoj situaciji – tragikomično! Jer, klub je gotovo pa u rasulu, kriza smjenjuje krizu, a nitko ne zna što i kako dalje… Igrači su jedinstveni, iako nisu željeli davati izjave, jasno je da su homogeni i da ne žele popustiti. Andre Mijatović, kapetan Rijeke, tek je kratko novinarima poručio ”on nas više ne može trenirati, mi to ne želimo i gotovo”. S druge strane, Gračan je ostao dosljedan sebi, nije želi davati izjave, iako je procurilo ”kako neki igrači, ako on ostane, moraju otići”. U bubnju se, neslužbeno naravno, vrte imena ”Tafre, Mijatovića, Matulovića, Viškovića i Hasančića”. Njih Gračan smatra odgovornima za cijelu situaciju, iako nije naodmet reći kako su ga baš oni, u prvom redu Tafra i Hasančić, “izgradili” kao trenera.

Na kraju, više nitko nije znao što se, zapravo, sprema. Tko zna koji čin tragikomedije nije donio ništa novoga, činjenica je da Rijeka odavno ne izgleda kao klub. Jer, izjava Sanjina Kirigina ”kako je predsjedništvo neugodno zatečeno ponašanjem igrača, ne prema predsjedništvu, nego prema klubu, koji je institucija grada i županije”, zorno otkriva da ni Kirigin, ni ljudi oko njega, ne znaju što im je činiti. Solucije su samo dvije. Ili će mijenjati trenera ili – igrače! Ako će mijenjati igrače, onda im treba čestitati na principijelnosti i ulasku u povijest, jer će biti prvi klub koji je to učinio. Kirigin je “obećao” novinarima ”sutra ćete sigurno sve znati”, a na pitanje ostaje li Gračan trener ”nije imao komentara”. Cirkus se nastavlja, igrači ne žele trenera, trener ne želi pojedine igrače, predsjedništvo ne zna kakav potez povući. A k tome, u Rijeci puše jako jugo, koje se savršeno uklopilo u priču o – depresiji…

SuperSport HNL

1Dinamo 513:3+1013
2Rijeka 511:1+1011
3Hajduk 57:4+311
4Šibenik 56:609
5Varaždin 54:2+28
6Istra 1961 54:11-77
7Gorica 56:7-15
8Lokomotiva 53:9-62
9Osijek 54:9-51
10Slaven Belupo 53:9-61

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

Nogomet

SuperSport HNL

1Dinamo 513:3+1013
2Rijeka 511:1+1011
3Hajduk 57:4+311
4Šibenik 56:609
5Varaždin 54:2+28
6Istra 1961 54:11-77
7Gorica 56:7-15
8Lokomotiva 53:9-62
9Osijek 54:9-51
10Slaven Belupo 53:9-61

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!