Tenis

Izjednačeno nakon prvog dana

Bernard Jurišić, Ivor Krapac, Tomislav Pacak • petak, 02.12.2005.

Sjajne predstave Ivana Ljubičića i Dominika Hrbatyja osigurale su po jedan bod Hrvatskoj i Slovačkoj, prvog dana finala Davis Cupa. Ljubičić je bez velikih problema "isprašio" Karola Kučeru, a biti vrlo dobar Mariju Ančiću nije bilo dovoljno protiv sjajnog prvog slovačkog reketa...

Iako je bio pod pritiskom "ganjanja" negativnog rezultata svoje reprezentacije, Dominik Hrbaty nije popustio i dozvolio Mariju Ančiću da dovede Hrvatsku na prag osvajanja trofeja. Prvi slovački "reket" opravdao je očekivanja svojih navijača i omogućio domaćima mirniji san uoči sutrašnjih parova.

Slika 2 od 3.
Foto: Ante Đorđević

Prvi set nije donio nijedan gubitak servisa, čak ni break-loptu s bilo koje strane. Presudio je tie-break kojeg je Hrbaty dobio sa 7:4, uz dvojbenu odluku linijskih sudaca kod Slovakovog mini-breaka kod 3:2. Jedan od Hrbatyjevih udaraca u dugoj izmjeni bio je, kako se činilo, izvan terena, no sve je prošlo bez reakcije sudaca i taj poen ubrzo je pripao prvom slovačkom "reketu", za odlučujuće vodstvo od 4:2 u tie-breaku.

U drugom setu Mario je poprilično pao u odnosu na razinu igre iz prvog, a to nije moglo proći protiv Hrbatyja i sve glasnijih domaćih navijača. Slovak je počeo nalaziti pukotine u servisu drugog hrvatskog "reketa" i sve prelomio u svoju korist s dva breaka nakon 3:3.

Treći set bio je sličan prvom, bez puno prijetnji za servere. Najveću opasnost prije tie-breaka prošao je Mario, uz as na Hrbatyjevu break-loptu (30:40) kod 2:2. U drugom večerašnjem tie-breaku "kocka" je pala na Ančićevu stranu, s dva mini-breaka za vodstvo od 5:2. Jednog nije zadržao, no drugi mu je ostao – i meč je išao dalje, u četvrti set.

Slika 1 od 2.
Foto: Ante Đorđević

Tu je sve riješeno u samo dva gema. Mario je pri vodstvu od 2:1 propustio 0:30, uz novu dvojbenu Hrbatyjevu loptu na poenu koji bi drugom hrvatskom "reketu" donio 0:40. "Činilo mi se da je više vani nego unutra", reći će kasnije Ančić, no suci su vidjeli da je lopta dobra – i Hrbaty se nakon svega izvukao iz teške situacije i poravnao na 2:2.

Odluka se dogodila gem kasnije. Hrbaty je napravio break za 3:2, što je u nastavku uspio zadržati do kraja meča. Kako je slovački "broj jedan" danas servirao, Ančić tu više nije imao veću šansu, tako da su Slovaci došli do 1-1 na kraju prvog dana.

Sutra su na redu vrlo bitni parovi. Nikola Pilić potvrdio je Ljubičića i Ančića ("To je 99 % sigurno"), dok kod Slovaka treba očekivati Hrbatyja i Michala Mertinaka. Karola Becka u ovom finalu nećemo vidjeti, kako je potvrdio i domaći izbornik Mečir.

Karol Kučera - Ivan Ljubičić 0:3 (3:6, 4:6, 3:6)
Dominik Hrbaty - Mario Ančić 3:1 (7:6, 6:3, 6:7, 6:4)

U "Vezanim vijestima" na desnoj strani možete pronaći ekskluzivne materijale, izvještaje, izjave i fotografije iz Bratislave...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!