Rukomet

Pobjedom nad Japanom ostale u igri

Branimir Korać • utorak, 06.12.2005.

Hrvatske rukometašice u drugom kolu skupine A Svjetskog prvenstva koje se održava u Rusiji upisale su pobjedu nad Japanom 31:30 te tako ostale u igri za plasman u drugi krug. U srijedu igraju najvjerojatnije odlučujući susret za prolaz protiv reprezentacije Kine koja je danas teško poražena od Rusije 36:20...

Hrvatska - Japan 31:30 (11:14)
Hrvatska: Tatari 7, Hrgović, Čop 2, Golubić 10, Pušić 1, Kožnjak, Horvat, Pasičnik 6, Popović, Franić 4, Vresk 1, Pensa.
Japan: Arihama, Komatsu 4, Tanaka 8, Takei, Kinjo 4, Sakugawa 3, Sakamoto 2, Nakamura 2, Hayafune 3, Mizuno 1, Omae 3, Taniguchi.

Obrane:
Hrvatska:Stančin 1/8, Jelčić 9/32 (2-7m)
Japan: Hida 10/30, Asai 3/14 (2-7m)

Sedmerci:
Hrvatska: Pasičnik 2/3, Franić 2/2, Pensa 0/1
Japan: Tanaka 2/3, Nakamura 2/2, Hayafune 0/1

Isključenja:
Hrvatska: 12 minuta (Čop 2+2, Vresk 2+2, Hrgović 2, Pušić 2)
Japan: 10 minuta (Kinjo 2+2, Arihama 2, Sakamoto 2, Hayafune 2).

Hrvatske reprezentativke uspjele su upisati vrlo važnu pobjedu u borbi za prolaz u drugi krug Svjetskog prvenstva u Rusiji. U susretu s izravnim konkurenticama za prolaz dalje, Japanom, izabranice Josipa Šojata slavile su 31:30.

Slika 2 od 3.

Japanke su od samog početka utakmice pokušale nametnuti svoj ritam igre. Već u prvoj minuti prodale su nam dvije kontre i povele 2:0.

U igri naše reprezentacije u prvih desetak minuta osjetila se velika nervoza zbog same važnosti utakmice. Svi su bili svjesni da porazom u ovom susretu Hrvatska gotovo sigurno gubi svaku šansu za prolaz u drugi krug. Velika nervoza glavni je uzrok velikog broja tehničkih pogrešaka. U deset minuta izgubljeno je čak šest lopti što Japanke kažnjavaju i bježe na 7:3. Posebno neugodna bila je već niz godina najbolja igračica Japana Hayafune od koje su započinjali svi napadi, a vrlo efikasna bila je Tanaka.

U razdoblju od 11. do 20. minute niti jedna reprezentacija ne uspijeva postići pogodak, a sušu prekida Svitlana Pasičnik pogotkom za 7:4. U narednih pet minuta bude se i Japanke koje bježe na najviših 12:6, ali Čop i raspoložena Dijana Golubić smanjuju tu razliku i na odmor se odlazi sa 14:11 za Japan.

U tom prvom poluvremenu nije sve bilo onako kako smo priželjkivali. Japanke su nametnule brzu igru po cijelom terenu i tu su u startu bile u prednosti. Samo nepreciznost i veliki broj tehničkih pogrešaka Japanki nije im donio veliku prednost.

Slika 1 od 1.
Foto: Branimir Korać

Drugo poluvrijeme započinje puno bolje po našu reprezentaciju. Odlična Golubić s dva pogotka s krila te jednim iz kontranapada vraća nas u rezultatsku ravnopravnost i u 35. minuti Hrvatska konačno poravnava na 16:16. No tu nije kraj hrvatskoj seriji. Franić, Vresk, Tatari i Pušić nastavljaju tamo gdje je stala Golubić i s ukupnih 7:0 Hrvatska u 40. minuti vodi s 20:16. Velike zasluge za ovaj preokret idu hrvatskoj obrani na čelu s Ivanom Jelčić koja je zamijenila na golu indisponiranu Barbaru Stančin.

Umjesto da zadrže stečenu prednost, naše igračice ponovo počinju griješiti i Japanke s tri pogotka Tanake u nizu vraćaju se u utakmicu. U 47. minuti ponovo je sve na početku - 22:22. Franić i Pasičnik ponovo dižu na plus dva i do kraja susreta igra se praktički gol na gol.

Japanke su konstantno za vratom, ali ne uspijevaju više izjednačiti. Imale su prilike na 24:23, ali Hayafune i Tanaka griješe te na dvije i pol minute do kraja na 29:28 kada Sanagawa gubi loptu.

U srijedu hrvatske rukometašice igraju vjerojatno odlučujuću utakmicu za ulazak u drugi krug. Protivnice će biti Kineskinje koje su u prvom kolu svladale Japan, ali danas doživjele težak poraz od Rusije.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!