Nogomet

Šibenik i Belišće na prvoligaškom putu

Petar Plevnik • srijeda, 07.12.2005.

Nakon završetka jesenske polusezone, momčadi Belišća i Šibenika na najboljem su putu da osiguraju nastup u kvalifikacijama za ulazak u prvu ligu. Razočaranja dosadašnjeg tijeka sezone su Marsonia i Zadar...

Južna skupina

Slika 1 od 1.
Foto: Goran Pervan

Vođeni čvrstom rukom Ivana Pudara, Šibenčani su pomalo iznenadili i sami sebe, osvojivši prvo mjesto s pet bodova prednosti u odnosu na Pomorac. Nakon brojnih razočaranja, Šibenik je konačno na putu povratka u prvoligaško društvo, što ovaj klub po svemu i zaslužuje.

Momčad koju su mnogi pred početak sezone smatrali jednim od favorita, Pomorac, jesenski dio prvenstva završila je na drugom mjestu. Budući da su u Pomorcu pred početak sezone najavili da im je proritet dugoročno stvaranje momčadi, na čelu sa Nenadom Gračanom, Kostrenjani imaju razloga biti zadovoljni učinjenim. Šibenik i Pomorac ujedno su i jedina dva kluba južne skupine koja su pred proljetni nastavak sezone, u najmanju ruku osigurala nastup u jedinstvenoj drugoj ligi iduće sezone.

Dobru jesensku polusezonu odradila je i Croatia iz Sesveta te senzacionalni pobjednik nad Dinamom u kupu, Naftaš iz Ivanića. Uz njih tu je već i konstantno dobra Novalja od koje smo ipak očekivali koji bod više. Momčadi Hrvatskog Dragovoljca i ugodnog iznenađenja Imotskog u preostala dva kola regularnog dijela sezone vodit će veliku bitku za plasman u prvih šest. Zajedno s njima, za mjesto među šest borit će se i najveće razočaranje južne skupine, Zadar. Od kluba koji je u svojim redovima zadržao većinu prošlogodišnjih prvoligaških igrača mnogi su očekivali suvereni proboj prema prvoj ligi. Seriju loših rezultata glavom su platila čak dvojica trenera, Vjeran Simunić i Milo Nižetić.

U donjem dijelu ljestvice, iznenađujuće se našao Solin, kojeg smo proteklih sezona navikli gledati pri samom vrhu ljestvice. Solinjani će zajedno s Mosorom, Karlovcem i Segestom voditi grčevitu borbu za izbjegavanje posljednjeg mjesta, koje bi zbog promjena u sustavu natjecanja moglo značiti spuštanje za dva razreda, u županijsku ligu.

Sjeverna skupina

Slika 2 od 3.
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Već iz samog pogleda na ljestvicu sjevera vidljivo je da je Belišće uvjerljivo najbolja momčad sjeverne skupine. Kao i svake sezone Belišćani su sastavili momačd bez zvučnih imena no sposobnu za najviše domete. Momčad Ivice Jurića od prvog je kola zasjela na prvo mjesto i nikome nije dopuštala da je ugrozi. Na proljeće momčad iz grada papira može polako razmišljati o kvalifikacijama za ulazak u prvoligaško društvo. Pitanje je jedino ima li Belišće dovoljno ambicija tj. sredstava da se upusti u takvu avanturu.

Kao najugodnija iznenađenja polusezone treba izdvojiti osječke klubove, Grafičar Vodovod i Metalac. Grafičar, klub sa zapada grada, pod vodstvom Davora Rupnika igrao je možda i najljepši nogomet te je sa serijom od četiri uzastopne pobjede stigao do naslova viceprvaka. I na drugom dijelu grada imaju razloga za zadovoljstvo. Momčad Metalca po prosjeku godina među najmlađima je u ligi, no ta ju činjenica nije spriječila da već ove jeseni osigura plasman u Ligu šest. Bjelovar je također ugodno iznenadio osiguravši mirno proljeće dok je Koprivnici i Vukovaru'91 za potvrdu plasmana među šest potreban još samo bod.

Najveće razočaranje jesenske polusezone svakako je dugogodišnji prvoligaš, Marsonia. Uoči početka sezone iz Slavonskog Broda stizale su najave o povratku u prvu ligu, da bi veći dio polusezone crno-bijeli proveli na predzadnjem mjestu. Tek dolaskom Vjerana Simunića Marsonia je zaredala s boljim rezultatima i još uvijek ima teoretske šanse da izbori Ligu šest.

Poseban osvrt zaslužuje i vinkovački Dilj. Osvajanje 9. mjesta na prvi pogled ne zvuči kao uspjeh, no ako se zna da momčad, zbog teške financijske situcije u klubu, uopće nije prošla pripreme plasman Dilja ravan je čudu. Momčadi Čakovca, Graničara i Slavonije postigle su rezultate sukladno predviđanjima tako da im na proljeće predstoji nadati se da će eventualno i sedmo mjesto voditi u jedinstvenu 2. ligu.

Na samom začelju, baš kao i na vrhu sve je jasno. Svega devet bodova u 20 utakmica i zaostatak od 12 bodova za predzadnjom Slavonijom, govori kako će Mladost iz Molvi u 2. ligi plesati samo jedno ljeto.

SuperSport HNL

1Dinamo 3258:24+3472
2Rijeka 3263:23+4071
3Hajduk 3246:21+2561
4Osijek 3255:41+1448
5Lokomotiva 3244:33+1147
6Istra 1961 3333:51-1837
7Varaždin 3235:42-736
8Gorica 3330:47-1735
9Slaven Belupo 3340:60-2033
10Rudeš 3315:77-627

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

NogometTop tema
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!