Košarka

Olimpija se diže, Spahija i dalje hara

Bruno Blumenschein • četvrtak, 08.12.2005.

Povratak Zmage Sagadina na klupu Olimpije je donio i dvije pobjede na domaćem parketu. Večeras je pao Climamio iz Bologne sa 87:80 nakon produžetaka čime zmajčeki vraćaju nadu za prolazak u Top 16. Maccabi je pokleknuo u novoj dvorani od Lietuvos Rytasa sa 86:92, a Efes Pilsen je slavio kod Prokoma sa 82:75...

Skupina A:

Slika 2 od 3.
Foto: EPA

Koliko igračima Olimpije znači jača ruka trenera Smagadina pokazala je i večerašnja utakmica protiv Climamija Jasmina Repeše. Za tešku pobjedu od 87:80 su morali raditi prekovremeno, ali su nakon 45 minuta mogli slaviti porazivši tako objektivno jačeg protivnika. U utakmici s lošijim suđenjem istaknuli su se vanjski igrači Olimpije, Yotam Halperin (24 poena) i Teemu Rannikko (19 poena). Kvalitetnu večer za goste je imao bivši zmajček, Sani Bečirovič sa 22 poena. Rannikko je mogao biti i gubitnik večeri da Olimpija nije pobijedila jer je promašio polaganje u zadnjem napadu regularnog vremena. Ipak, veća koncentracija, ali i želja za pobjedom je presudilo na stranu slovenskog prvaka. Dalibor Bagarić je zabio 5 poena i imao 8 skokova. Trener Repeša može žaliti ponajviše zbog vodstva od sedam poena pet minuta prije kraja nakon kojeg su ipak pokleknuli.

Žalgiris je prvenstveno odličnom obranom stigao do pete pobjede (omjer 5-1) i to protiv Strasbourga sa 72:63. Možda se čini napetim, ali tijek utakmice nije bio takav. Francuzi nisu imali rješenja za odličnu zonsku obranu Litvanaca koji su otvorili susret sa vodstvom 14:0. Druga četvrtina je bila nešto bolja za goste koje je predvodio odlični Alvin Young (13 poena) i serijom 4:19 odlazi na odmor sa zaostatkom od samo sedam poena, 41:34. Nakon najbližih 45:42, Larry Ayuso (22 poena) i Paulius Jankunas (devet poena) uzimaju stvar u svoje ruke što u prijevodu znači 59:44 na kraju treće četvrtine. To je bio i konačan kraj za goste, dok je Žalgiris još jednom istaknuo kandidaturu za (barem) Final Four ovogodišnje Eurolige.

Skupina B:

Efes Pilsen je u Poljsku išao isprati neugodan okus nakon domaćeg poraza od Lietuvosa i uspjeli su. Pobijedili su Prokom sa 82:75 u jednoj jako zanimljivoj i prilično neizvjesnoj utakmici. Tijekom neizvjesnog prvog poluvremena Prokom je veći dio vremena proveo u vodstvu najviše zahvaljujući večerašnjem najboljem strijelcu Christianu Dalmau (18 koševa). Duža klupa i veći broj kvalitetnih igrača prevagnula je u drugom dijelu na stranu gostiju koje je predvodio Antonio Granger sa 21 poenom. Niti u takvom raspletu, kada je Efes vodio sedam koševa razlike tri minute Poljaci se nisu predali. Košem Adama Wojcika dolaze na samo dva poena zaostatka dvije minute do kraja, ali to je bilo sve od njih do kraja. Igrači Efesa su uspjeli mirno privesti pobjedu kraju u kojoj su ponovno istaknuti bili i hrvatski igrači. Marko Popović je izašao iz igre s bolnom grimasom zbog zadobivene ozljede prije koje je postigao 14 poena, a Nikša Prkačin je dodao 10 koševa.

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

Kada bi lošiji poznavatelj košarkaških prilika pogledao rezultate i vidio pobjede Lietuvos Rytasa kod Barcelone, Efes Pilsena i Maccabija uz poraz kod Cibone tko zna što bi sve zaključio. Međutim, nakon večerašnje utakmice se može definitivno zaključiti da momčad Nevena Spahija ima glavu i rep. Pobjede nad tako jako tri momčad na gostovanjima ne mogu biti slučajnost, a večerašnji uspjeh u Tel-Avivu od 92:86 to samo potvrđuje. Odličnu utakmicu je imao bivši Cibonaš Haris Mujezinović sa 24 poena, šest skokova, pet asistencija i četiri ukradene lopte. S vanjskih pozicija mu je najviše pomogao Fred House sa 17 ubačaja i to je bilo dovoljno da se prekine niz od 10 domaćih pobjeda neuvjerljivog Maccabija. Najveći otpor je pružio Nikola Vujčić sa 25 poena, šest skokova, tri asistencije, te jednom blokadom i ukradenom loptom, ali slabih 29% šuta za tri poena domaćina pokazuje u kakvoj formi se nalaze aktualni prvaci Europe. Maccabi se vratio sa zaostatka od 10 poena (50:60) do izjednačenja (61:61), a zatim i vodstva koje je kratko trajalo najviše zbog odličnog Mujezinovića. Omjer 4-2 Lietuvosa nakon četiri gostujuće utakmice, uz početna dva poraza, je zasigurno donijelo bar malo veselja na lice Nevena Spahije.

Niste vjerovali da onako kvalitetnu obranu Barcelone i odličnu tranzicijsku igru može netko zaustaviti? Milano je večeras negirao sva takva i slična razmišljanja pobjedom 70:58. Možda se još uvjerljivijim podatkom čini taj da Barcelona nije postigla niti jedan poen u prvih šest minuta posljednje četvrtine. Tada je Milano serijom 11:0 otišao na nedostižnih 64:50, a Duško Ivanović je probao i tehničkim pogreškama probuditi svoju momčad. Nije uspio, ipak na ovakvim gostovanjima previše nedostaje Juan Carlos Navarro, kojeg vjerojatno neće biti u slijedeća dva tjedna. Junak za Milano je centar Joseph Blair koji je sa double-double učinkom od 15 poena i 13 skokova, te dvije blokade vodio Milano do prve pobjede na domaćem parketu u Euroligi. Isto toliko je ubacio i najbolji strijelac Barcelone Gianluca Basile, ali nije imao raspoložene suigrače. Bit će zanimljivo idući tjedan kada u Palau Blaugrani dočekuju drugog posrnulog diva, Maccabija.

Skupina C:

Možda i najjači dvoboj večeri su odigrali Real Madrid i Montepaschi iz Siene. Petu pobjedu je upisao Real Madrid koji je bio bolji sa 65:51, predvođen odličnim Igorom Rakočevićem (22 poena, 7/11 šut). Montepaschi je imao svoju šansu, ali momčad prepuna kvalitetnih pojedinaca nikako da dobro odigra posljednje minute koje su ponovno bile presudne. Vodili su na kraju treće četvrtine sa 50:45 nakon čega slijedi niz domaćina od 9:0 koji je bio i presudan za utakmicu. Uz Rakočevića važan faktor koji je presudio na stranu Madrižana je bio i Felipe Reyes. Španjolski reprezentativac je uhvatio nekoliko ključnih napadačkih skokova kojima je dodao devet poena. Marko Tomas je za 25 minuta na parketu ubilježio pet poena, dva skoka i tri ukradene lopte. Najbolji kod Siene je bio Litvanac Rimantas Kaukenas sa 16 poena, a gostima nije pomogao niti šut za tri poena, 6/22. Siena je tako na petom mjestu u skupini sa omjerom 3-3.

Premijer liga

1Zadar 312+576
2Split 285+457
3Cibona 2211+125
4Cedevita Junior 2112+210
5Dinamo Zagreb 2013+230
6Zabok 1716+13
7Dubrovnik 1518-45
8Dubrava 1419-93
9Šibenka 1320-57
10Alkar 924-172
11DepoLink Škrljevo 726-350
12Bosco 132-894

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!