Nogomet

Suspenzija cijele momčadi Rijeke!!!

Tomislav Ćuto • utorak, 14.11.2000.

Događanja na Kantridi otišla su u novu, (ne)očekivanu dimenziju. Rješenje se ne nazire, cirkus, stanje je katastrofalno, čak se ne može ni naslutiti kako će sve zajedno završiti. Igrači su odlučni u nastojanju da Nenad Gračan više ne bude trener, predsjedništvo kluba suspendiralo je cijelu (!?) momčad, svoje mišljenje izrazilo je i vodstvo Armade, momčad je angažirala odvjetnike… Mučno je definitivno preblaga riječ, vjerojatno ne postoji sličan primjer u povijesti hrvatskog nogometa. Kantrida bi mogla postati presedan, predsjedništvo kluba će, očigledno, radije mijenjati cijelu momčad nego trenera. U petak dolazi Osijek, ako se nešto ne promijeni, na teren će - juniori!

Obećano je ”sve će se riješiti u utorak, znati ćete konačni epilog”. Umjesto toga, sve je – kulminirano. Od ranog jutra je krenuo novi “show” u izvedbi Kantride, putujući cirkus, vlak bez voznog reda, nazovite to kako god želite… Igrači su prvo održali sastanak sa vodstvom kluba, na kojem je priopćeno da su šestorica suspendirana i da Nenad Gračan ostaje na kormilu Rijeke. “Šestorica žigosanih” su: Đoni Tafra, Andre Mijatović, Mauro Tomišić, Dalibor Višković, Damir Matulović, Admir Hasančić. Otpužbe su “u magli”, spominje se ”bojkotiranje nekih utakmica”, makar nitko nije želio reći koje su utakmice bojkotirane… Nakon sastanka kapetan Mijatović je kratko novinarima izrekao "šest igrača je suspendirano, ali su se i ostali priključili”, a na pitanje hoće li nastupiti protiv Osijeka Mijatović je uzvratio ”kako sada stvari stoje, nećemo igrati”. Želio je kapetan pojasniti i da je Nenad Gračan postupio nekorektno u dijelu medija ”ne znam kako ga nije sram!? Izjavljuje u novinama kako igrači lažu, ali je jedini koji laže on…”.

Priča je, naravno, nastavljena, novinari su trčali na relaciji teren – uprava. Pred njih su izašli i predstavnici kluba, direktor Nikola Tomac, predsjednik Sanjin Kirigin, te potpredsjednici Robert Ježić i Luciano Sušanj. Podijelili su novinarima priopćenje u kojem se gotovo snebivaju nad postupkom igrača. Predsjednik Kirigin je odlučno rekao ”kako Gračan ostaje trener, oni koji ne budu trenirali biti će suspendirani, kao i ova šestorica, a protiv Osijeka će igrati juniori”. Novinari su uputili i pitanje, odnosno zahtjev da se objasni zašto se baš šest imena našlo pod suspenzijom, na što je Kirigin odgovorio ”oni bi trebali biti primjer, a ne raditi ovakve stvari, jer su i te kako dobro plaćeni za svoje nastupe, morali bi znati da im je Rijeka dala sve i da je ovo nedopustivo”. Željeli su novinari i da se, kad se već zna vrijednost Gračanova ugovora, otkrije koliko igrači dobivaju, ali je Kirigin opet prodao diplomaciju ”mnogi ljudi bi željeli da imaju takva primanja, mogu reći i da igrači nisu puno slabije plaćeni od Gračana”.

Naravno, na tome nije stalo, jer je krenula priča kako su neke utakmice bojkotirane (ustvari, puštene), na što su sva šestorica inkriminiranih poručila ”to su notorne gluposti, može ih biti sram za sve što nam rade, nakon svega što smo dali za ovaj klub”. Pozvani su i odvjetnici (Miočić i Stipinović), koji su igračima savjetovali da ipak odu na trening, jer bi odbijanje moglo štetiti baš njima. Naravno, oni su to i učinili, ali bez Gračana, kojeg, jednostavno, ne žele za trenera. Sam Gračan je novinarima na gornjem katu dao svoje viđenje. ”Situacija sigurno nije ugodna, ne znam kome je ovo trebalo. Igrači su, bez obzira na sve – pogriješili. Ako sam problem ja, onmda je sve riješeno, možda je čak i bilo riješeno… Ali ovo, to je već nešto drugo. Moram reći da neke utakmice nisu bile normalne, recimo, Varaždin i Koprivnica. Ovih šest igrača, ako su nešto željeli mijenjati, onda su morali razgovarati i samnom i sa predsjednikom, a ne se ovako ponašati. Tko će igrati? Ako, treba, juniori…” - rekao je Gračan. U sali su se našli i pripadnici Armade, koji su Gračanu poručili ”odlazi, uzmi svoje novce i proviziju, ne trebamo te ovdje, smeće jedno, budi gospodin”, a čelnicima kluba su uputili pitanje ”jeste li vi normalni?!”.

Logika je na Kantridi nepovratno izgubljena, sve je otišlo, doslovno – kvragu. Predsjedništvo ne želi popustiti, ne žele, kako su sami rekli ”da im diktati i ulica diktiraju ponašanje”, pritom zaboravljajući da igrači nisu ulica. Optužili su svoje igrače i za namještanje, prodaju, bojkot ili što već, utakmica, makar su te optužbe gnjusne… Ako su istinite, onda ih treba dokazati, a koliko je to realno, prosudite sami. No, ako i je realno, onda igrači zaslužuju – izgon! Kako će se sve završiti, ne može predvidjeti nitko, jer obje strane drže svoje pozicije i ne žele popustiti ni za milimetar. Nije na odmet spomenuti staru nogometnu istinu koja kaže kako su rezultati jedino mjerilo uspješnosti trenera. Ako rezultata nema – leti trener – filozofija je koja traje i trajat će. Osim, izgleda, na Kantridi. Rijeka bi mogla biti prvi klub koji je mijenjao cijelu momčad umjesto trenera. Neki će u atmosferi cinizma reći i to je nešto, ali je jasno da su na Kantridi sve smjernice i svi kompasi izgubljeni. Svi neće moći opstati, nekome će glava pasti. Možda su igrači i izabrali krivi put za rješavanje problema koji nisu od jučer. Ključ svega, najveća odgovornost je na čelnim ljudima kluba, koji će morati dobro, dobro razmisliti kakav će potez povući. Situacije poput ovih ne sjećaju se ni najstariji, Rijeka je zaplivala vodama stanja koje je teže i od krize… Sutra je novi dan, možda netko i presiječe čvor, makar je u takav ishod više nego teško vjerovati…

SuperSport HNL

1Dinamo 513:3+1013
2Rijeka 511:1+1011
3Hajduk 57:4+311
4Šibenik 56:609
5Varaždin 54:2+28
6Istra 1961 54:11-77
7Gorica 56:7-15
8Lokomotiva 53:9-62
9Osijek 54:9-51
10Slaven Belupo 53:9-61

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

Nogomet

SuperSport HNL

1Dinamo 513:3+1013
2Rijeka 511:1+1011
3Hajduk 57:4+311
4Šibenik 56:609
5Varaždin 54:2+28
6Istra 1961 54:11-77
7Gorica 56:7-15
8Lokomotiva 53:9-62
9Osijek 54:9-51
10Slaven Belupo 53:9-61

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!