Nogomet

Zvezda ide po čudo, prvaci strahuju

Filip Galić • srijeda, 14.12.2005.

Danas su na rasporedu posljednje utakmice skupina E, F, G i H. Mnogi favoriti strahuju za svoje pozicije, dok će mnogi tražiti potvrdu sjajnih igara plasmanom u završnih 32. Najveća svakako iznenađenja su nestabilnapozicija CSKA, dok će Besiktas protiv Vitorie u Guimaraesu pokušati nekako proći u treće kolo.

Skupina E: Polumotivirani Strasbourg, rat na Olimpicu

Slika 3 od 4.
Foto: Davor Sajko

Crvena Zvezda je, uz briljantnu partiju Žigića u utakmici protiv Rome uhvatila slamku spasa dokazujući da nisu bez razloga u 'odabranom' društvu. Walter Zenga ima razloga za optimizam. Igraju protiv Strasbourga, momčadi koja je osigurala plasman dalje i poraz im ne bi bio bolan. Mogao bi ih staviti među slabije rangirane prilikom ždrijeba, no to neće raditi neku veliku razliku jednom kada utakmice počnu. U momčad Zvezde se vraća Mladenović povečavajući nadu Srbima za prolaz. Bio bi to ogroman uspjeh, imati drugu godinu za redom momčad koja će prezimiti u Europi.

Za to vrijeme, u Rimu, vodit će se rat. Roma i Basel, dvije momčadi koje us trebale biti favoriti u ovoj skupini, sada strahuju za prolaz. Tko god izgubi, neće se dobro provesti. Basela sa porazom može ići dalje samo ako Zvezda ne pobjedi u Francuskoj. Roma mora dati sve od sebe, jer Basel je pokazao da ima karakter, preokretom protiv Tromsa u prošlom kolu (sa 1:3 na 4:3).

Skupina F: CSKA strahuje

Slika 2 od 2.
Foto: Karlo Dževerlija

Biti će zaista senzacija ako CSKA Moskva ne uspije proći skupinu. Ali to je isto tako vrlo realna opcija. Ova vrlo izjednačena skupina je već dobila dva putnika dalje, Olympique Marseille i Levskog iz Sofije. O njima i o njihovoj motivaciji ovisi hoće li ići dalje ili će ostatak društva ići dalje ili pasti. Dinamo Bukurešt ima najjasniji, ali i najteži zadatak. Mora dobiti Marseille na Velodromeu. Ako remizira, a Heerenveen pobjedi, odlučuje gol razlika, a kako je Dinamova i Heerenveenova prilično sična, detalji će odlučivati o prolazu. Heerenveen mora dobiti Levskog ako želi proći dalje i pritom moliti Boga da Marseille ne izveze drugu-treću postavu na teren. CSKA Moskva će tako morati moliti dvostruko: Marseillea, da pobjedi i Levskog da ne da Heerenveenu nikakvog popusta. Finalist prošlogodišnjeg izdanja UEFA Kupa je otpao (Sporting), hoće li i pobjednik?? Bio bi to težak udarac da blagajnu koja opskrbljuje skupe i kvalitetne igrače kao što su Wagner, Daniel Carvalho i Ivica Olić.

Skupina G: Borba za mjesta

Slika 1 od 1.
Foto: Dražen Patarčić

Ostaje samo borba za 'utješnu' nagradu u obliku četvrtog mjesta između PAOK-a i Rennesa. PAOK je domaćin, ali ne i nužno favorit, Rennes bi rado htio pokazati barem u jednoj utakmici kako imaju bolju momčad nego što stanje stvari pokazuje. U Stuttgartu će se voditi rat za mjesta. Stuttgart je na svom Gotlieb-Daimleru već pretrpio jednu pljusku koju mu je zadao Šahtar, ali je spašavao stvar u gostima, kod Rennesa i PAOK-a. Rapid ima stopostotni učinak, tri utakmice, tri pobjede, protiv Rennesa 2:0, Šahtara u gostima 1:0 i PAOK-a 1:0, bez primljenog gola! Stuttgart je u velikim problemima i spasili su sezonu prolazom dalje, sada će Soldo predvoditi momčad u pokušaju da osvoje deveti bod, a onda golrazlika odlučuje tko će biti drugi. Šahtarovi nogometaši sa sada 'na ladanju'.

Skupina H: Besiktas u isčekivanju

Besiktasu prijeti da ispadne u drugi puta za redom u natjecanju po skupinama. Prošle godine ispred njih su bili Athletic Bilbao, Steaua Bukurešt i Parma, sada to lako mogu biti Zenit St. Petersburg, Bolton Wanderers i Sevilla. Najpovoljniji rasplet za Turke bi bio taj da zgaze Vitoriu Guimaraes sa tri gola razlike, a da Sevilla bude nemilosrdna prema Boltonu u Engleskoj, i dobe ih sa dva ili više golova razlike. Sve ostalo gura Bolton dalje, Besiktas u ponor. Činjenica da Sevilla teško daje golove (ali su se zato potrudili i Besiktasu uvalili tri komada), a i da Bolton teško prima golove, ne govore u prilog Turcima. Vitora će pokušati spasiti obraz barem jednom pobjedom, nakon što su nes(p)retno izgubili bodove u susretima sa Zenitom i Boltonom, dok će Rusi uživati i gledati gdje će ih današnje utakmice svrstati, oni su svoj plasman potvrdili pred dva tjedna.

SuperSport HNL

1Dinamo 3461:25+3678
2Rijeka 3465:28+3771
3Hajduk 3447:23+2462
4Osijek 3458:43+1551
5Lokomotiva 3447:37+1050
6Varaždin 3539:45-642
7Istra 1961 3536:52-1641
8Gorica 3432:48-1638
9Slaven Belupo 3441:62-2133
10Rudeš 3416:79-637

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

NogometTop tema
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!