Nogomet

Nepobjedivi lavovi gladni osvete

Petar Plevnik • četvrtak, 02.02.2006.

Nakon završetka prvog dijela natjecanja Afričkog kupa nacija, u petak i subotu su na rasporedu četvrtfinalni susreti. Već i letimičan pogled na parove četvrtfinala skreće pozornost na dva subotnja susreta, Kamerun - Obala Bjelokosti i Nigerija - Tunis...

Prvi dio natjecanja na 25. Afričkom kupu nacija, onaj po grupama, donio je nemala iznenađenja. Tako su se od daljnjeg natjecanja oprostila tri "putnika" na Svjetsko prvenstvo, Angola i Togo iz grupe B, te Gana iz grupe C. Štoviše, Togo je natjecanje završio sa sva tri poraza i sa sedam pogodaka u svojoj mreži. A rano ispadanje s turnira, čini se mogao bi biti tek jedan od manjih problema za Togo, budući da je došlo do otvorenog sukoba između glavne zvijezde, prvog strijelca afričkih kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo, Emmanuela Adebayora i izbornika Stephana Keshija.
Slična situacija je i sa Angolom, kod koje napadač Benfice Mantorras, razočaran činjenicom da izbornik Goncalves nije koristio njegove usluge, razmišlja o propuštanju Svjetskog prvenstva.

Najveće razočaranje prvog dijela natjecanja svakako je Južna Afrika. Iako su na prvenstvo došli u dosta pomlađenom sastavu, poražavajući učinak od tri poraza u tri utakmice, bez postignutog gola, nikako se ne može opravdavati. Uostalom, izbornik Ted Dumitru već je platio cijenu lošeg rezultata, te je smijenjen s izborničkog mjesta. U svakom slučaju, Dumitruovom nasljedniku na klupi Bafane Bafane preostaje zasukati rukave, kako bi momčad spremna dočekala Svjetsko prvenstvo 2010., kojemu je Južna Afrika domaćin.

A prvi dio natjecanja obilježile su, između ostalog, i dvije reprezentacije koje su godinama vladale afričkim nogometom, Kamerun i Nigerije. Kamerun je, predvođen zasad prvim strijelcem turnira, sjajnim Samuelom Eto'om, prikazao najljepši nogomet te se bez problema obračunao sa suparnicima. Pravi ispit, momčad Artura Jorgea imat će u četvrtfinalu, u kojem se sastaje sa Obalom Bjelokosti. Svakako da će Nepobjedivim lavovima motiv više biti i činjenica da je upravo Obala Bjelokosti ta koja je umjesto Kamerunaca izborila nastup na Svjetskom prvenstvu u Njemačkoj.

Slika 1 od 1.
Foto: EPA

Slonovi, predvođeni Didierom Drogbom, unatoč prolasku teške grupe s domaćinom Egiptom i Marokom, nisu do sada prikazali posebno dojmljive igre. U svakom slučaju, unatoč blagoj prednosti Kameruna, u ovakvim susretima nikad se ne može prognozirati pobjednik.

Još jedan par koji zaokuplja pozornost je Nigerija - Tunis. Nigerija je, baš kao i Kamerun, igrala vrlo dopadljiv nogomet i prava je šteta što ni njih neće biti u Njemačkoj. Super orlovi predvođeni "nekim novim klincima", na čelu sa Obafemijem Martinsom, biti će veliki test za branitelja naslova Tunis, pogotovo što se u momčad nakon pauze zbog ozljede vraća Jay-Jay Okocha.

Tunižani su, unatoč porazu od 3:0 u posljednjem susretu protiv Gvineje, pokazali da su taktički najdiscipliniranija momčad, za što velike zasluge pripadaju Francuzu na klupi Rogeru Lemerru. Također, veliki adut Tunižana je i ubojiti napadač dos Santos, kojeg je Lemerre odmarao u utakmici protiv Gvineje.

U susretu između Egipta i DR Konga, Egipćani su izraziti favoriti protiv Konga, koji je u grupi iza sebe ostavio dva putnika u Njemačku, Angolu i Togo. Iako su domaćini apsolutni favoriti, pritisak s tribina a i Bijeli vrač, kako nazivaju izbornika Konga Claudea LeRoya, mogli bi biti otežavajuća okolnost.

A za kraj smo namjerno ostavili susret Gvineje i Senegala. Ako su Kamerun i Nigerija igrali najljepši nogomet onda je Gvineja svakako apsolutno najugodnije iznenađenje ovog prvenstva. U grupi sa Tunisom, Zambijom i Južnom Afrikom, malo je tko očekivao da će Gvineja proći dalje a kamoli da će ostvariti sve tri pobjede i to 3:0 protiv Tunisa u zadnjem kolu. Napadač St Etienna Pascal Feindouno, Celticov "div" Bobbo Balde te brojni Bangoure sposobni su na kraj stati i Senegalcima, koji su unatoč i dalje vrlo jakoj momčadi, četvrtfinale izborili sa samo jednom pobjedom i zahvaljujući spletu sretnih okolnosti.

Za kraj treba spomenuti kako se u polufinalu sastaju pobjednici susreta Kamerun - O.Bjelokosti i Nigerija - Tunis, dok će drugi polufinalni par činiti pobjednici susreta Egipat - DR Kongo, Gvineja - Senegal.

Egipćanima se "vrata raja" definitivno otvaraju...

SuperSport HNL

1Hajduk 916:5+1121
2Rijeka 915:1+1419
3Dinamo 920:9+1119
4Varaždin 96:5+112
5Šibenik 96:13-711
6Istra 1961 96:15-911
7Osijek 99:12-310
8Gorica 99:15-68
9Lokomotiva 98:15-78
10Slaven Belupo 98:13-55

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

NogometTop temaSkrol
  • Najnovije
  • Najčitanije

SuperSport HNL

1Hajduk 916:5+1121
2Rijeka 915:1+1419
3Dinamo 920:9+1119
4Varaždin 96:5+112
5Šibenik 96:13-711
6Istra 1961 96:15-911
7Osijek 99:12-310
8Gorica 99:15-68
9Lokomotiva 98:15-78
10Slaven Belupo 98:13-55

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!