Košarka

NBA:Započinje doigravanje

Bojan Poturica • subota, 22.04.2006.

Danas započinje NBA doigravanje. Playoff će se otvoriti susretom između Cleveland Cavaliersa i Washington Wizardsa, a aktualni prvaci Spursi potom ugošćuju Sacramento Kingse...

NBA doigravanje započinje. Cleveland Cavaliersi ugostit će Washington Wizardse i LeBron James okusit će po prvi put igranje u "postsezoni". James je ove sezone odigrao maestralno i s pravom je kandidat za MVP nagradu. Larry Hughes se na vrijeme oporavio, a Ronald Murray se ispostavio kao odlično pojačanje. Zidrunas Ilgauskas i Drew Gooden pod košem su snaga Cavsa, a s klupe im se pridružuje Donyell Marshall. Cavsi bi upravo pod koševima trebali biti u prednosti ako uzmemo u obzir da je Antawn Jamison krilo. Wizardsi su pak sezonu okončali s omjerom 42-40 i po drugi put u nizu su završili na petom mjestu. Prošle su godine prošli Bullse, a ove godine će Gilbert Arenas pokušati učiniti isto protiv Jamesa i svog bivšeg suigrača Hughesa. Izostanak Hughesa odlično je nadomjestio Caron Butler, a vrlo solidan je i Antonio Daniels.

U drugim susretima na Istoku, Detroit Pistonsi su veliki favoriti protiv Milwaukee Bucksa te općeniti favoriti za NBA finale uopće. Iako Bucksi imaju vrlo talentiranu momčad koja pod košem ima odlične igrače (Magloire, Bogut, Joe Smith, Gadzuric, Kukoč), ove su sezone uspjeli upisati samo 40 pobjeda, ali su se na taj način barem vratili u doigravanje. Pistonsi pak tijekom cijele sezone nisu imali problema s ozljedama velike petorke (Billups, Hamilton, Prince, Rasheed i Ben Wallace), a usto su doveli Tonyja Delka koji se ispostavio kao solidno pojačanje. Bucksi su ovoj seriji nemaju što tražiti.

Miami Heat bi mogao imato problema protiv Chicago Bullsa, ali nema sumnje da je favorit. "Bikovi" su u odličnoj formi te su sezonu zatvorili sezonu s 11 pobjeda u posljednjih 13 susreta, a Miami je daleko od prave forme. Dwayne Wade i Shaquille O'Neal su u solidnoj formi, ali ostatak momčadi baš i ne funkcionira dobro tako da bi im Bullsi mogli zadati male probleme, ali za očekivati je prolaz momčadi Pata Rileya.

New Jersey Netsi su favoriti protiv Indiana Pacersa. Mnogi upravo Netse smatraju glavnim protukandidatom Pistonsima na Istoku zbog igre u posljednje vrijeme Jason Kidd, Vince Carter i Richard Jefferson čine ubojiti trojac na vanjskim pozicijama, odlično igra i Nenad Krstić pod košem. Netsi ipak nemaju jaku klupu i to bi im u određenom dijelu moglo koštati. Pacersi se sigurno neće lako predati. Momčad koja je uoči sezone bila označena kao jedna od najboljih na Istoku, imala je dosta problema tijekom regularnog dijela, a za mnogo toga je kriv Ron Artest koji je zatražio zamjenu te je na kraju tradean. S obzirom da je ova momčad građena oko Artesta i Jermainea O'Neala, ne treba toliko čuditi zašto su završili na omjeru 41-41. Netsi prolaze, ali Pacersi neće pasti bez ispaljenog metka.

Na Zapadu, aktualni prvaci San Antonio Spursi igraju protiv Sacramento Kingsa. Kad je Artest stigao u Sacramento koji je tad imao omjer 18-24, zagarantirao je doigravanje. Artest pak sad garantira da će KIngsi proći u drugi krug, ali teško je za očekivati da im to pođe za rukom s obzirom da će im s druge strane stajati najiskusnija momčad lige. Tim Duncan ima dosta problema s ozljedom, ali je zato Tony Parker ove sezone fenomenalan. Usto , Manu Ginobili, Bruce Bowen, Michael Finley, Robert Horry, Nick Van Exel, Brent Barry s pravom imaju status favorita protiv svih momčadi osim Pistosna. Kingsi predvođeni Artestom i Mikeom Bibbyjem će vjerojatno dobiti poneku utakmicu, ali na kraju će Spursi proći dalje.

Phoenix Sunsi ugopćuju Los Angeles Lakerse u najzanimljivoj seriji prve runde. Može li vanzemaljac Kobe Bryant odigrati još nekoliko briljantnih utakmica i voditi Lakerse do iznenađenja. S obzirom na odličnu formu "jezerčana" u zadnje vrijeme te slabu Sunsa, Lakersi imaju Sunse. Ipak, iako će Kobe vrlo vjerojatno biti fenomenalan (42.5 koševa u prosjeku protiv Sunsa ove sezone), o prolazu dalje odlučivat će igra Kwamea Browna i Lamara Odoma koji moraju kazniti nedostatak visokih igrača kod Sunsa. Phoenix je pak odigrao još jednu odličnu sezonu te je upisao 54 pobjede uprkos neigranju Amarea Stoudemirea i ozljedi Kurta Thomasa. S pravom se nadaju da će doći do finala Zapada, ali Kobe i Lakersi će biti tvrd orah.

Šestoplasirani Los Angeles Clippersi bit će domaćini u prvom susretu protiv trećeplasiranih Denver Nuggetsa zbog boljeg omjera. Denver se nalazi na trećem mjestu jer je osvojio naslov prvaka divizije Northwest. U ovoj seriji nema favorita s obzirom da su obje momčadi vrlo izjednačene. Carmelo Anthony je najbolji igrač Nuggetsa koji ima najveću pomoć u Andreu Milleru, Marcusu Cambyju, Kenyonu Martinu i Rubenu Pattersonu, dok su Clipperse preporodili dolasci Sama Cassella i Cuttina Mobleya. Elton Brand početkom sezone bio je kandidat za MVP-a, a u tandemu s Chrisom Kamanom čini jednu od najjačih centarskih linija u ligi. Serija koju je teško prognozirati, no prođu li Clippersi u drugoj bi se rundi mogao pratiti dvoboj LA-a ukoliko Lakersi iznenade Sunse.

Dallas Mavericksi su veliki favoriti protiv Memphis Grizzliesa. Iako su Mavsi imali drugi najbolji omjer na Zapadu, zbog činjenice da se nalaze u istoj diviziji sa Spursima, završili su na četvrtom mjestu. Grizzliesi još nikad nisu pobijedili utakmicu u doigravanju, a to im neće biti lako ostvarivo ni protiv Mavericksa. Iako postoji šansa da pobijede jednu ili dvije s obzirom da se Dirk Nowitzki i njegovi suigrači uvijek teže prilagođavaju na doigravanje.

Premijer liga

1Zadar 20+78
2Split 20+39
3Cedevita Junior 20+32
4Kvarner 2010 11+9
5Dinamo Zagreb 11+7
6Šibenka 11+7
7Cibona 11-2
8Dubrava 11-6
9Zabok 11-28
10Vrijednosnice Osijek 02-36
11Dubrovnik 02-36
12Alkar 02-64

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

KošarkaSkrol

Premijer liga

1Zadar 20+78
2Split 20+39
3Cedevita Junior 20+32
4Kvarner 2010 11+9
5Dinamo Zagreb 11+7
6Šibenka 11+7
7Cibona 11-2
8Dubrava 11-6
9Zabok 11-28
10Vrijednosnice Osijek 02-36
11Dubrovnik 02-36
12Alkar 02-64

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!