Košarka

NBA playoff: Netsi bez prednosti domaćeg terena, pobjeda Sunsa

Bojan Poturica, Bruno Blumenschein • ponedjeljak, 24.04.2006.

U sinoćnjim NBA playoff utakmicama, Indiana Pacersi pobijedili su u prvom susretu na gostovanju kod New Jerseya te su tako "ukrali" Netsima prednost domaćeg terena. Phoenix Sunsi su pobijedili LA Lakerse koji su sve iznenadili pristupom utakmici...

New Jersey Nets - Indiana Pacers 88:90 (0-1)
Prvi gubitak prednosti domaćeg terena se dogodio New Jersey Netsima Zorana Planinića, koji nije ulazio u igru tijekom prve utakmice playoffa protiv Indiane. Pacersi su došli do velike pobjede od 90:88 zahvaljujući bivšem playmakeru Netsa, Anthonyu Johnsonu. Johnson je ubacio dva slobodna bacanja 0.9 sekunde prije kraja, ali je cijelu utakmicu pokazivao zašto je zauzeo mjesto stratnog organizatora igre Indiane.

Kvalitetnom obranom je limitirao Jasona Kidda na 5 poena i loš šut od 2/11, a bez pravog učinka Kidda, New Jersey jako teško igra. Tako je bilo i večeras, a nije pomoglo niti 31 poen Vincea Cartera (12/33 šut). "Večeras nisam mogao pogoditi niti šut izvana niti polaganje, jednostavno nije bila naša večer.", izjavio je Carter nakon poraza, a najbolji strijelac Indiane u večerašnjoj pobjedi, Stephen Jackson (18 poena) je glavni razlog pobjedi vidio u pravom pristupu od početka: "Gubili smo mnogo utakmica ove sezone jer bi počeli igrati tek u drugoj ili trećoj četvrtini, a večeras smo izašli koncentrirano i počeli od samoga početka što nam je dalo veći poticaj.".

Poveli su gosti već na kraju prve dionice sa 30:24, a nisu im smetala niti dva airball šuta Predraga Stojakovića, ponajviše jer je Jackson sam ubacio 13 poena. Najveći problem za domaćine je bila loša reakcija njihove klupe koju su zamjene Inadiane nadigrali sa 19:7 do poluvremena. U trećoj četvrtini New Jersey je zaigrao agresivniju obranu, a Carter i Jefferson smanjili broj šuteva izvana i počeli probijati obranu Indiane zbog čega Netsi vode pred početak zadnjih 12 minuta s pola koša. Posljednju četvrtinu su se momčadi izmjenjivale u vodstvu, ali u posljednjem napadu Johnson dobiva priliku s crte za slobodna bacanja koju i iskorištava.

Uz lošu igru Kidda nije jasna odluka trenera Netsa Franka da ne uvodi Planinića, jer bi Zoki možda bolje odigrao od Vaughna i zaustavio Johnsona na manje od konačnih 12 poena i šest asistencija. Slijedeća utakmica je na rasporedu u utorak, ponovno u New Jerseyu.


Phoenix Suns - Los Angeles Lakers 107:102 (1-0)
Phoenix Sunsi imali su dosta problema, ali su na kraju teško pobijedili Los Angeles Lakerse 107:102 te tako poveli 1-0 u prvoj rundi doigravanja. Lakersi su pak zaprepastili sve svojom taktikom igre s obzirom da je Kobe Bryant do četvrte četvrtine opalio tek deset lopti te je postigao 12 koševa.

Slika 1 od 1.
Foto: EPA

Ipak, usprkos činjenice da je Kobe postigao samo 22 koša uz šut 7-21, Lakersi su bili u igri te su čak i vodili 80:79. No trica Stevea Nasha (20 koševa, 10 asistencija) za 101:95 minutu i sedam sekundi prije kraja odlučila je pobjednika. Ipak, Lakersi sigurno mogu biti zadovoljni jer su Lamar Odom (21 koš, 14 skokova), Luke Walton (19 koševa, 6 skokova) i Kwame Brown (14 koševa, 6 skokova) pokazali da mogu protiv Sunsa i činjenica je da će u seriji koristiti što više igru pod košem.

Ideja Phila Jacksona bila je da Kobeov "supporting cast" bude što više uključen u igru tijekom cijelog susreta, a Kobe je onda trebao preuzeti u četvrtoj četvrtini. Ipak, Bryant nije bio dovoljno zagrijan i Lakersi na kraju nisu uspjeli dobiti ovu utakmicu. "Naš plan bio je da iskoristimo prednost pod koševima, ali Kobe je na kraju trebao presuditi. Nažalost, nije ušao u ritam", izjavio je Jackson. "Kobe je bio pasivniji nego inače. Promašio je neke šuteve koje obično pogađa", rekao je trener Sunsa Mike D'Antoni. Kobe pak nije bio previše razočaran: "Osjećam da će ovo biti dobra serija. To je samo pitanje ulaska u ritam. Mi možemo napasti ovu momčad iznutra, a to ćemo i dalje učiniti. Meni jedino treba ući jedan skok-šut kako bih krenuo."

Tim Thomas (22 koša, 15 skokova) je bio prvo ime Sunsa uz Nasha, a vrlo dobri bili su Shawn Marion (19 koševa, 7 skokova), Boris Diaw (15 koševa, 6 skokova) i Leandro Barbosa (15 poena). Iako su Sunsi postavili NBA rekord šutirajući samo 18 slobodnih bacanja u prosjeku, protiv Lakersa su opalili čak 35 od čega su pogodili 32. "Iako sam rekao svojim igračima da ne fauliraju Sunse, mi smo ih stalno slali na liniju slobodnih bacanja. Nismo očekivali da će šutirati 35 slobodnih bacanja", izjavio je Phil Jackson koji je prvi put u trenerskoj karijeri izgubio prvu utakmicu u doigravanju. Jackson dosada nikad nije poražen u prvoj rundi playoffa.

"Nismo igrali jako dobro. No na to gledamo pozitivno. Nismo igrali dobro, ali smo našli način za pobjedu. Moramo još mnogo toga poboljšati", izjavio je Nash. Druga utakmica na rasporedu je u srijedu.


Detroit Pistons - Milwaukee Bucks 92:74 (0-1)
Pistonsi su imali namjeru odmah u prvoj utakmici serije protiv Bucksa pokazati tko je "gazda", a glavnim favoritima za naslov prvaka to je i uspjelo. Pistonsi su dominirali cijelim susretom, sjajnom obranom u potpunosti su zaustavili Milwaukee te su upisali početnu pobjedu od 92:74.

Rasheed Wallace je već u prvom dijelu zabio 17 od svojih 22 poena, no Detroit se odvojio tek u trećoj četvrtini serijom od 13-2 za prednost od 64:45. Ipak, Milwaukee je još jednom pokazao znakove života početkom posljednjeg perioda igre, stigli su Bucksi na -4, no tada je uslijedilo 11-0 Detroita, serija koja je rješila utakmicu.

Obrana doprvaka zaustavila je najboljeg strijelca Bucksa, Michaela Redda, na samo 11 poena (šut 4-11), nakon što je u regularnoj sezoni postizao 30 poena Detroitu. "Kad god sam dobio loptu, na mene su stigla dvojica ili trojica suparnika. Zaista su se koncentrirali na mene, htjeli su me zaustaviti", izjavio je poslije utakmice Redd.

O nemoći Bucksa u napadu dovoljno govori tek 35 posto šuta iz igre, a najbolji strijelac momčadi bio je Charlie Bell s tek 13 koševa. S druge strane, snaga Detroita bila je, kao i obično, u cijeloj prvoj postavi, ili kako će reći trener Bucksa Terry Stotts, "snaga Pistonsa je u tome da se teško koncentrirati na samo jednog igrača".

Uz Wallaceovih 22 poena, Richard Hamilton zabio je 21, Prince 15, a Billups 14, dok je Ben Wallace imao 17 skokova. Protiv takvog Detroita, Milwaukee jednostavno nije imao šanse, pitanje je tek koliko bi bolje bilo da je mogao igrati Toni Kukoč, najiskusniji igrač Bucksa, koji je prvi dvoboj propustio zbog ozljede leđa. Utakmica broj 2 je u srijedu, također u Detroitu.


Dallas Mavericks - Memphis Grizzlies 103:93 (1-0)
Dallas Mavericksi pobijedili su u prvom susretu Memphis Grizzliese 103:93 te su jednoj od najboljih obrambenih momčadi lige zabili 60 koševa do poluvremena. Memphis dosad nikada nije pobijedio u doigravanju (0-9).

Prošle su godine Dallas Mavericksi izgubili prve dvije utakmice protiv Houstona da bi na kraju pobijedili poslije sedam. Ovaj put Dirk Nowitzki nije dopustio da se to ponovi te je postigao 19 od svojeg 31 koša u prvom poluvremenu. Nijemac je tome dodao i 11 skokova. "Izvukli smo pouku prošle godine", izjavio je Dirk. Jason Terry je dodao 20 koševa.

"Možemo biti vrlo zadovoljni pobjedom s obzirom da imamo dosta poluozlijeđenih igrača", izjavio je Avery Johnson. U redovima Mavsa vrlo dobro su s klupe odigrali Erick Dampier (12 koševa, 12 skokova), Jerry Stackhouse (14 koševa) i Marquis Daniels (13 koševa). Kod Memphisa je najbolje odigrao Pau Gasol (24 koša, 7 skokova). "Moramo u idućim utakmicama pokazati malo više požrtvovnosti želimo li pobijediti", rekao je Španjolac koji je očito mislio na prednost Mavericksa u skokovima (40:29). Zanimljivo je napomenuti da su gosti šutirali čak 53.2% iz igre, dok je Dallas gađao samo 45.9%.

"Želimo li nešto napraviti u ovoj seriji moramo početi igrati bolju obranu i stvoriti više prilika u napadu", izjavio je trener Grizzliesa Mike Fratello. Druga utakmica se igra u srijedu.


Premijer liga

1Zadar 20+78
2Split 20+39
3Cedevita Junior 20+32
4Kvarner 2010 11+9
5Dinamo Zagreb 11+7
6Šibenka 11+7
7Cibona 11-2
8Dubrava 11-6
9Zabok 11-28
10Vrijednosnice Osijek 02-36
11Dubrovnik 02-36
12Alkar 02-64

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

KošarkaSkrol
  • Najnovije
  • Najčitanije

Premijer liga

1Zadar 20+78
2Split 20+39
3Cedevita Junior 20+32
4Kvarner 2010 11+9
5Dinamo Zagreb 11+7
6Šibenka 11+7
7Cibona 11-2
8Dubrava 11-6
9Zabok 11-28
10Vrijednosnice Osijek 02-36
11Dubrovnik 02-36
12Alkar 02-64

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!