Nogomet

Momčad kola: Derbi dao i posljednju dvojicu

Hrvoje Vuković • četvrtak, 16.02.2006.

Nakon više od 100 dana odmora zahvaljujući odigranom derbiju dobili smo i posljednje komadiće slagalice zvane momčad 18. kola. Neki su igrači svoje mjesto u prvih 11 osigurali još tamo početkom prosinca, a posljednja dva imena pronađena su u najvećem hrvatskom derbiju između Hajduka i Dinama...

Slika 3 od 4.

Vratar:

Tihomir Bulat (Međimurje): Nakon razočaravajućeg remija protiv Međimurja na svom stadionu, Osječani su uglavnom prozivali suca koji im je poništio drugi pogodak, no osim te sumnjive odluke glavni "krivac" za loše raspoloženje Slavonaca bio je Tihomir Bulat koji je s par fantastičnih obrana održao goste na životu. Osim udaraca izvana, Bulat je skinuo i jedanaesterac Balatincu te "1 na 1" mladom Vojnoviću čime se sasvim zasluženo našao u ulozi najboljeg vratara kola.

Obrana:

Slika 1 od 1.
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Vedran Ivanković (Zagreb): Zagrebov branič bio je jedan od najboljih u redovima "pjesnika" protiv Cibalije koja je držala "nulu" sve do minutu prije kraja utakmice, a tada je Ivanković nakon jednog centaršuta glavom pospremio loptu iza Kalinića i donio svojoj momčadi vrlo važna tri boda koja ih još drže u igri za Ligu za prvaka. Osim odlučujućeg pogotka Ivanković je vrlo dobro odradio i svoj posao u obrani; Cibalia je imala par prilika, no domaćini su sačuvali netaknutu mrežu na čemu se dobrim dijelom mora zahvaliti i jedinom današnjem strijelcu.

Damir Vuica (Osijek): Vuica se odlično snašao u osječkoj momčadi koja trenutno drži peto mjesto na ljestvici, a unatoč nepovoljnih 1:1 protiv Međimurja, iskusni stoper pokazao je kako još nije za "staro željezo". Čakovčani su se uglavnom fokusirali na svoj gol, a i kada bi se odlučili na nešto masovniju završnicu uglavnom je to sve završavalo prije nego što su uopće stigli ugroziti vratara Skendera; u nogama Vuice i suigrača iz zadnje linije koja je osim jedne zbunjenosti odlično odigrala čitav susret.

Petar Tomić (Kamen Ingrad): Iako do sada nije imao iskustva u momčadi kola, Petar Tomić svojom je igrom protiv Pule Staro češko zaslužio poziv u odabrano društvo. Osim velikog posla u obrani gdje je stvarno odigrao na razini, Tomića je u prvih 11 gurnuo vodeći pogodak koji je Kamenov defanzivac postigao u 36. minuti na asistenciju Sivonjića. Sve u svemu, Petar je protiv Pule bio jedan od najaktivnijih na terenu i zasigurno jedan od najboljih obrambenih igrača u ovom razvučenom kolu.

Vezni red:

Srebrenko Posavec (Varteks): Srebrenko u ovom kolu nije bio niti egzekutor niti asistent, no zato je "nevidljivi" dio posla obavio fenomenalno. Podijelio je bezbroj točnih lopti, igrao bez komplikacija, vrlo jednostavno i brzo; baš onako kako bi moderna momčad danas trebala igrati. Bez imalo "mrcvarenja" i sa sjajnim pregledom igre zajedno sa Šafarićem kreirao je većinu ozbiljnih domaćih napada koji su na kraju rezultirali s dva pogotka protiv slabašnog Intera koji nikako nije mogao naći rješenje za Varteksov stil igre.

Siniša Linić (Rijeka): Ne samo junak utakmice, već i cijelog kola, Siniša Linić, odigrao je jednu od svojih najboljih utakmica ove sezone, a tome je pridonio i trener Dragan Skočić koji ga za razliku od Scorije koristi u btno ofenzivnijoj ulozi. Linić mu to vraća na najbolji mogući način, a ovoga puta na gostovanju kod Slaven Belupa Grobničan je zabio dva gola u posljednjih 15 minuta i tako osigurao Rijeci vrlo bitna tri boda i sebi nastup u momčadi kola.

Slika 2 od 2.
Foto: Davor Sajko

Mathias Chago (Dinamo): Derbi ko' derbi nije ponudio uraganski nogomet, no i u takvoj tvrdoj utakmici bilo je junaka koji su odigrali zapaženu ulogu. Jedan od njih zasigurno je i Mathias Chago koji je sam oduzeo milijun i jednu loptu na sredini terena te je uz Mamića glavni razlog zašto je Turina ostao neocijenjen nakon utakmice. I dok je u napadačkom dijelu malo zakazao, Chago se potpuno iskupio na svojoj polovici gdje je bio apsolutno neprelazan i uistinu se pokazao jednom od najboljih Dinamovih akvizicija u posljednje vrijeme.

Luka Modrić (Dinamo): Mnogi su ga već i prije derbija s Hajdukom gurali u reprezentaciju, a nakon utakmice postalo je i više nego jasno kako Luka Modrić ima "ono nešto". Dinamov veznjak bio je iznimno raspoložen za nadigravanje i da je teren bio nešto bolji sigurno bi vidjeli još koju Modrićevu majstoriju, no i s ovakvom prezentacijom zaslužio je odličnu ocjenu. A kad već nisu mogli napadači, morao je on. U 61. minuti Pletikosa mu je odbio loptu u noge, a Modriću pak s desetak metara nije bio nikakav problem zakucati loptu u mrežu i prometnuti se u prvo ime susreta. Gol koji će zasigurno dugo pamtiti; jedan od najvažnijih u njegovoj karijeri, i kako mu onda oduzeti mjesto u momčadi kola.

Igor Novaković (Rijeka): Još jedan "plus" u utakmici sa Slavenom, koji je pretrpio tek drugi domaći poraz ove sezone, bio je Igor Novaković. Rijekin veznjak ponovno se iskazao na desnoj strani, a bio je i strijelac vodećeg pogotka na asistenciju Sharbinija. Osim gola, Novaković je upisao i svoju četvrtu asistenciju ove godine, nabacivši za Linića koji je bez problema povisio na 2:0. Iako Rijeka nije djelovala besprijekorno na ovom gostovanju, zahvaljujući Novakoviću i Liniću svi bodovi odlaze podno Kantride.

Napad:

Ivan Jolić (Varteks): Jedno od najugodnijih iznenađenja ove polusezone zasigurno je udarna igla Varteksa - Ivan Jolić. U tandemu s Leonom Benkom Jolić je utrpao već 20 "komada" (svaki po 10), a i protiv Intera je napadački dvojac ravnomjerno podijelio zasluge. Ipak, ovoga puta prednost je dobio Jolić, pošto se našao u više izglednih situacija, a asistirao je i Benku za prvi pogodak te potom u nastavku nakon duplog pasa s Mohorovićem i sam postigao pogodak za konačnih 2:0. Nastavi li ovako, Jolić bi čak mogao ugroziti i Da Silvu koji trenutno vodi na ljestvici strijelaca sa 14 pogodaka.

Ilija Sivonjić (Kamen Ingrad): Ako ste gledali utakmicu između Kamena i Pule odigranu u prosincu prošle godine, u oči vam je morao upasti igrač u vršku napada domaćih - Ilija Sivonjić. Mladi napadač probio se u prvu postavu odlične momčadi iz Velike i to iskoristio na najbolji mogući način. Svoj dan već je nagovijestio udarcem u prvoj fazi utakmice, da bi potom glavom asistirao Tomiću za vodeći pogodak Kamena. Nakon što su gosti izjednačili Ilija je uzeo stvari u svoje ruke i snažnim udarcem donio novo vodstvo domaćinima koje ovoga puta nisu ispuštali do kraja utakmice. Nakon ovakve vrlo dobre igre Sivonjić će sigurno već ovog vikenda krenuti "nakrcan" samopouzdanjem, zbog čega ovo ne bi trebao biti njegov solo izlet u momčad kola.

SuperSport HNL

1Hajduk 916:5+1121
2Rijeka 915:1+1419
3Dinamo 920:9+1119
4Varaždin 96:5+112
5Šibenik 96:13-711
6Istra 1961 96:15-911
7Osijek 99:12-310
8Gorica 99:15-68
9Lokomotiva 98:15-78
10Slaven Belupo 98:13-55

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

NogometTop temaSkrol
  • Najnovije
  • Najčitanije

SuperSport HNL

1Hajduk 916:5+1121
2Rijeka 915:1+1419
3Dinamo 920:9+1119
4Varaždin 96:5+112
5Šibenik 96:13-711
6Istra 1961 96:15-911
7Osijek 99:12-310
8Gorica 99:15-68
9Lokomotiva 98:15-78
10Slaven Belupo 98:13-55

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!