Nogomet

Momčad kola: Golijada "digla" ofanzivu

Hrvoje Vuković • utorak, 28.02.2006.

Eksplozija golova širom HNL-a rezultirala je slabim ocjenama zadnje linije, što su napadači odmah iskoristili i zakaparili čak tri mjesta od kojih su dva zauzeli debitanti. Dinamo je naravno dobio maksimalan broj u momčadi, a nakon dugog izbivanja u solidnom se broju vratio i "sramežljivi" Hajduk...

Slika 5 od 6.

Vratar

Slika 1 od 1.
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Dragan Stojkić (Zagreb): Teško bi se netko mogao sjetiti svih obrana i parada kojima nas je protiv Rijeke počastio Dragan Stojkić. U ovakvom izdanju podsjetio nas je na one fenomenalne predstave prošle sezone i sigurno bi Zagreb već sada uživao u blagodatima Lige za prvaka da Stojkić nije propustio dio ovogodišnjeg prvenstva zbog ozljede. Probavali su svi redom; Rendulić, Prišč, Linić, neki i po više puta, no kakav je dan imao golman Zagreba, teško da bi primio gol i da se igralo do ponedjeljka. Rijeka je uistinu igrala odlično, ali što im to vrijedi kad su "pjesnici" imali Dragana, koji je zaista oduševio sve prisutne i zasluženo ponio titulu igrača utakmice.

Obrana

Hrvoje Čale (Dinamo): Iako se lijevi bek često spominje kao jedna od Dinamovih najslabijih točaka, mladi Čale danas je barem nakratko utišao kritičare, pokazavši kako ipak "nije za baciti". Impresivna "plava mašina" krenula je od prve minute svom snagom te su Veličani pojurili u obranu svog gola, zaboravivši na napad, zbog čega Čale i nije imao previše posla, no i ono što su pokušali na njegovoj strani, brzo je zaustavljeno. Kad se već "dosađivao" s Turinom, odlučio se prebaciti na drugu stranu gdje je na finu Bošnjakovu asistenciju postigao četvrti gol za Modre; sasvim solidan učinak za jednog beka.

Slika 2 od 2.
Foto: Bruno Karadža

Dino Drpić (Dinamo): Dinamova obrana uživa u jednoj od najboljih sezona otkako je Hrvatske nogometne lige. Samo devet primljenih pogodaka u 20 odigranih susreta dovoljno govori koliko je dobro Josip Kuže istesao zadnju liniju; najproblematičniji segment prošle sezone. A jedan od glavnih aktera zasigurno je i Dino Drpić koji se protiv Kamena pokazao u najboljem svjetlu. Domaći napadi redovito su završavali daleko od Turininog gola, a baš kao i njegov kolega iz obrane, i Drpić se upisao među strijelce pogodivši iz slobodnjaka s kojih 30-ak metara.

Mladen Pelaić (Zagreb): Nakon odličnog ulaska u sezonu, Pelaić se neobjašnjivo izgubio na desetak kola, no čini se kako je pod palicom Rusa pronašao staru formu, što je potvrdio i protiv iznimno jake Rijeke. Svi imalo opasniji napadi gostiju uglavnom su išlli preko Novakovića, dok je Pelaić svoju stranu potpuno zatvorio, napravivši tako ogroman posao pošto je trener Rus inzistirao da "pjesnici" čvrsto zatvore sredinu, prepustivši bekove na milost i nemilost Rijekinim napadima. No, Mladen se odlično snašao, a iako u ovakvom novom sustavu i nema previše slobode, uspio se u osmoj minuti "iskrasti" u napad kada je na centru oduzeo jednu loptu, riješio se suparnika i s 20-ak metara fantastičnim udarcem pogodio gornji desni kut, čime je uvelike olakšao posao svojoj momčadi.

Vezni red

Ivan Žgela (Cibalia): Veznjak vinkovačkog sastava, Ivan Žgela, ponovno je bio na visokoj razini. U prvih 75 minuta Cibalia je bila puno dominantnija i definitivno bolja momčad na terenu, no s dva kasna gola Međimurje je izvuklo bod i tako pokvarilo ukupan dojam gostiju. Ipak, Žgela se opet istaknuo, dosta pokušavao i sa suigračima držao kontrolu na sredini terena, a zabio je i izjednačujući pogodak odmah minutu nakon vodstva domaćina, čime je odlično djelovao na suigrače koji su kasnije zabili još dva pogotka, no do pobjede ipak nisu došli.

Slika 4 od 4.
Foto: Dragan Kovač

Almir Turković (Osijek): Osječki veteran pronašao se u ulozi polušpice i zaista je protiv iznimno čvrste Pule bio najistaknutiji akter susreta. Gosti su pod palicom Milivoja Bračuna pokazali odličnu igru i čak dominirali u pojedinim dijelovima utakmice. Ipak, nakon što su promašili par prilika, Turković ih je kaznio pogotkom koji se na kraju pokazao vrijednim sva tri boda, što je bilo dovoljno da Osijek zacementira Ligu za prvaka dva kola prije kraja prvog dijela prvenstva.

Igor Novaković (Rijeka): Novaković je jedini član Sportnetovih 11 čija momčad nije osvojila niti bod, što dovoljno govori o predstavi Rijekinog veznjaka. Zahvaljujući Zagrebovoj stisnutoj sredini, Igor je imao ogroman prostor na desnoj strani, a da su njegovi suigrači bili barem malo precizniji, Novaković bi Kranjčevićevu napustio s nekoliko asistencija u džepu. Osim finih povratnih lopti za Linića, Rendulića, Prišća i ostale, Novaković se i sam mogao upisati među strijelce, no njegov udarac se od grede odbio na gol-crtu i ipak otišao van, ali koliko je dobro odigrao bio bi grijeh izostaviti ga iz momčadikola zbog nepreciznosti gostujućih napadača.

Petar Šuto (Hajduk) Na kakve smo igre Hajduka navikli u posljednje vrijeme, pravo je čudo da imaju kojeg igrača u prvih 11, a kada se on zove Petar Šuto iznenađenje je još veće. Hajdukov desni bočni teško da je ikada odigrao bolju utakmicu; prolazio je po strani, zatvarao rupe u obrani, a stigao je i asistirati Ercegu za drugi pogodak Splićana. U 56. minuti Šuto se i sam odlučio na udarac, no s 20 metara pogodio je gredu i tako ostao na jednoj asistenciji.

Napad

Bojan Vručina (Slaven Belupo): Prava kiša golova u 20. kolu HNL-a oslobodila je čak tri mjesta za napadače, a prvi na popisu je mladi Bojan Vručina. Udarna igla Slaven Belupa već je u trećoj minuti fino prevario Halilovića i potom iskosa matirao vratara Koprića za 1:0. Svega četiri minute kasnije Vručina je svoj show obogatio još jednim pogotkom, a ovaj put ostavio je iza sebe i Lučića i Vuka te bez problema povisio na 2:0. Iako je Musa postigao pobjednički pogodak u 86. minuti, pravi junak ovog susreta s dva pogotka je ipak dečko koji je trasirao put ka pobjedi - Bojan Vručina.

Slika 3 od 3.
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Tomislav Erceg (Hajduk): Splićani u zadnje vrijeme teško stvaraju prigode, a još teže dolaze do bodova, stoga je pobjeda protiv Intera itekako važna, a kako onda ne spomenuti jednog od najzaslužnijih - Tomislava Ercega. Iskusni napadač nije dobio puno pravih lopti od suigrača, nije imao niti jednu pravu, stopostotnu prigodu, ali se zato u jednoj kakvoj takvoj polušansi odlično snašao i iz okreta matirao Brašnića. Nogometni veteran i ovoga je puta pokazao koliko mu malo prostora treba te da još može dosta dati kako Hajduku tako i hrvatskom nogometu.

Ivan Bošnjak (Dinamo): I šećer dolazi na kraju. Apsolutno najbolji igrač 20. kola praktički je sam uništio Kamen Ingrad i tako još za koji metar približio trofej Maksimirskoj 128. Kada je Da Silva napustio teren zbog ozljede, "Bole" je dao sve od sebe ne bi li izostanak "Dudua" prošao gotovo nezapažen. I stvarno je uspio u tome. U 15. minuti odapeo je s 25 metara i uz nespretnost Matasa doveo "modre" u vodstvo. Sedam minuta kasnije izborio je najstrožu kaznu koju je i sam realizirao, da bi pred kraj prvog dijela nakon finog prodora asistirao za Čali za novi pogodak i potpuni krah domaćina.

SuperSport HNL

1Hajduk 916:5+1121
2Rijeka 915:1+1419
3Dinamo 920:9+1119
4Varaždin 96:5+112
5Šibenik 96:13-711
6Istra 1961 96:15-911
7Osijek 99:12-310
8Gorica 99:15-68
9Lokomotiva 98:15-78
10Slaven Belupo 98:13-55

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

NogometTop temaSkrol

SuperSport HNL

1Hajduk 916:5+1121
2Rijeka 915:1+1419
3Dinamo 920:9+1119
4Varaždin 96:5+112
5Šibenik 96:13-711
6Istra 1961 96:15-911
7Osijek 99:12-310
8Gorica 99:15-68
9Lokomotiva 98:15-78
10Slaven Belupo 98:13-55

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!