Nogomet

Momčad kola: "Donji dom" nadire

Hrvoje Vuković • utorak, 07.03.2006.

Slaven Belupo vjerojatno je odigrao jednu od svojih najboljih utakmica ove sezone i sasvim zasluženo ugrabio tri mjesta. Dinamo je još jednom pokazao koliko je dominantan u hrvatskim okvirima i nosi dvije pozicije, baš kao i probuđeni Hajduk i vrlo dobra Rijeka. Svoje mjesto pod suncem našli su i utopljenici Inter i Pula, čime se broj igrača iz donjeg doma popeo čak na pet "duša"...

Slika 5 od 6.

Vratar

Slika 3 od 3.
Foto: Bruno Karadža

Stipe Pletikosa (Hajduk): Hajduk još ne igra na razini aktualnog prvaka Hrvatske, no barem ih bodovi više ne zaobilaze, a ove subote sva tri je praktički pohvatao Stipe Pletikosa. Splitski vratar s par je sjajnih reakcija spasio "bijele" novih neuspjeha, stoga nije ni čudo da su nakon posljednjeg sučevog zvižduka svi suigrači potrčali čestitati svom "spasitelju".

Obrana

Ivan Radeljić (Slaven Belupo): Nakon dugotrajnih zavrzlama oko novog kluba Ivana Radeljića, čini se kako se stoper odlično snašao u Koprivnici i potpuno uklopio u sustav Elvisa Scorije. Ovog vikenda bivši Interovac pokazao se u odličnom svjetlu protiv Osječana koji su kraj sjajne Slavenove obrane izgledali potpuno jalovo i bezidejno, a Radeljić je bio jedan od glavnih "krivaca" za takav rasplet događaja. Uvijek na lopti, konkretan i bez puno kompliciranja lako je riješavao sve dvoboje i zaslužio poziv u prvih 11.

Slika 1 od 1.
Foto: Bruno Karadža

Igor Gal (Hajduk): Uz Pletikosu i Blatnjaka najzapaženiji čovjek na utakmici bio je upravo ovaj Hajdukov stoper. Gal je uistinu iznenadio vrhunski odrađenim poslom, oduzeo je nebrojeno mnogo lopti, prekinuo većinu domaćih napada, a nosi i veliki dio zasluga što su Splićani tek u dvanaestom pokušaju zaredom uspjeli sačuvati netaknutu mrežu. Obrana, koja je u zadnje vrijeme često bila na meti, ovoga je puta iznijela najveći teret i zaslužila pohvale za vrlo dobro odrađen posao.

Danijel Šarić (Rijeka): Kapetan Rijeke vjerojatno je jedan od najvažnijih kotačića u Skočićevoj ubitačnoj tvorevini i kada je on u elementu rijetko kad momčad s Kantride prima golove. Rasterećeni i ne pretjerano motivirani Kamen Ingrad nije pretjerano navaljivao na protivničku polovicu, no i sve što su pokušavali uglavnom je završavalo prije opasne zone, a treba napomenuti i kako su svi imalo opasni napadi uredno zaobilazili Šarićevu stranu. Rijekin defanzivac uredno je izlazio kao pobjednik iz gotovo svih duela, a čim bi protivnik primio loptu oko 16-erca nije se zaletavao, već je pametno bez faula oduzimao loptu i stvarno dokazao kako je jedan od pametnijih obrambenih igrača u HNL-u.

Vezni red

Mario Prišć (Rijeka): Mario Prišć bio je prvo ime utakmice protiv Kamen Ingrada. Borbeni veznjak pokazao je kako ima mjesto u drugoplasiranoj momčadi Lige, a svoj je odličan dan i još bolju igru upotpunio vodećim pogotkom u 43. minuti na asistenciju Tadića. Ovaj gol dodatno je podigao samopouzdanje 29-godišnjem nogometašu te je u nastavku još par puta odlično kombinirao sa suigračima i sve to upotpunio i odlično odrađenim obrambenim zadaćama zbog čega se po prvi puta našao na popisu Sportnetovog "izbornika", a sjajan dan zaokružio je asistencijom Sharbiniju za drugi pogodak.

Slika 2 od 2.
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Igor Musa (Slaven Belupo): Jedan od najraspoloženijih pojedinaca Belupa odigrao je odličnu utakmicu protiv Osijeka i skupa s Vručinom, Mumlekom i Dodikom bio je nerješiva enigma za goste. Iako nije bio niti asistent niti strijelac Musa je par puta odlično potegnuo, a kada je i svladao Skendera ispriječila mu se vratnica. Zasigurno jedno od boljih njegovih izdanja u plavom dresu koje je rezultiralo i odličnom predstavom cijele momčadi.

Stiven Rivić (Pula Sč): Na sveopće iznenađenje Cibalia je pokleknula u svom dvorištu i upropastila sav trud koji su uložili ne bi li došli do cilja zvanog Liga za prvaka. Iako su bili tako blizu, neočekivani poraz od Pule praktički ih je gurnuo u neizvjesnu borbu za ostanak. A glavni kreator potpunog šoka u Vinkovcima bio je Stiven Rivić. Istureni veznjak Pule popratio je jednu gostujuću akciju u drugom dijelu i pogotkom doveo svoju momčad na prag iznimno važne pobjede koja im itekako puno znači u borbi za goli život, a osim zgoditka sudjelovao je i u većini imalo opasnih napada te su domaćini morali posebno paziti na njegove "izlete".

Marijan Buljat (Dinamo): Zasigurno veliki potencijal za budućnost i vrlo vjerojatno najbolji desni bočni HNL-a. Buljat se svojim odličnim igrama nametnuo čak i izborniku Kranjčaru i ne bi bilo čudno da ga ovaj pozove na Svjetsko prvenstvo. "Mali" posjeduje nevjerojatnu smirenost i uvijek ima dva, tri rješenja, ne baca lopte u bunar, zna centrirati, ima dribling i jedan je od najkompletnijih igrača čija će cijena samo rasti. Jedan od najzahvalnijih igrača i protiv Međimurja je imao jednu od glavnih uloga kada je fantastično izbacio gostujuću obranu i asistirao Andersonu za vodeći pogodak kojim je praktički odlučen pobjednik. U obrani nije imao previše posla zbog međimurskog bunkera, no pokazao je kako mu je i igra prema naprijed jedna od vrlina.

Napad

Slika 4 od 5.
Foto: Davor Sajko

Ivan Bošnjak (Dinamo): "Superman" se istinski potrudio kako izostanak Eduarda zbog ozljede se ne osjeti ni po broju golova ni na bodovnom planu i to mu zasad ide od ruke. S nova dva pogotka protiv Međimurja zaustavio se na brojci 15, svega jednom manje od već spomenutog "Dudua", čime su njih dvojica zabili više golova od svih momčadi osim Rijeke i Varteksa. Kao i uvijek, Bošnjak se nije štedio, čak je i zaradio lakšu ozljedu gležnja, no njegovi uobičajenih 110% isplatilo se dvostruko i Dinamova "igla" pokazala je još jednom kako se bori za svoj klub.

Veldin Karić (Inter): Zaprešićani već odavno grcaju u problemima i svaki bod im je zlata vrijedan u pokušaju spašavanja prvoligaškog statusa, a nova tri donio im je Karić protiv Zagreba. Iako ne igraju lijepo za oko, što je i razumljivo s obzirom da su im sve utakmice presudne, Interovci su uspjeli "skalpirati" pjesnike zahvaljujući najstrožoj kazni koju je iznudio bivši Varteksovac pogodivši jednog od domaćih igrača u ruku iz slobodnog udarca. Veldin je sam izveo 11-erac i postavio konačnih 1:0, a našao se u još par poluprilika koje na njegovu žalost nije iskoristio.

Bojan Vručina (Slaven Belupo): Mladi napadač Belupa uživa u odličnom tjednu. Nakon što je prošle subote dva puta matirao varteksovog vratara, protiv Osijeka je bio precizan "samo" jednom. No, ovoga puta nakon što je postigao vodeći pogodak, Bojan se prometnuo u asistenta te je nakon što je prošao Vuicu namjestio gol Pejiću, da bi potom izborio i najstrožu kaznu iz koje je Mumlek postavio uvjerljivih 3:0. Učinak kakav zaslužuje duboki naklon i čvrst dokaz kako se radi o izuzetno talentiranom napadaču koji je tek započeo s "haranjem" hrvatskim travnjacima.

SuperSport HNL

1Hajduk 916:5+1121
2Rijeka 915:1+1419
3Dinamo 920:9+1119
4Varaždin 96:5+112
5Šibenik 96:13-711
6Istra 1961 96:15-911
7Osijek 99:12-310
8Gorica 99:15-68
9Lokomotiva 98:15-78
10Slaven Belupo 98:13-55

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

NogometTop temaSkrol
  • Najnovije
  • Najčitanije

SuperSport HNL

1Hajduk 916:5+1121
2Rijeka 915:1+1419
3Dinamo 920:9+1119
4Varaždin 96:5+112
5Šibenik 96:13-711
6Istra 1961 96:15-911
7Osijek 99:12-310
8Gorica 99:15-68
9Lokomotiva 98:15-78
10Slaven Belupo 98:13-55

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!